Εταιρείες – «ζόμπι», δηλαδή επιχειρήσεις που σέρνονται χωρίς προοπτική ανάπτυξης και αδυνατούν επί σειρά ετών να αποπληρώσουν τους τόκους των δανείων τους, εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» την ελληνική οικονομία.Παρά την αποκλιμάκωση του φαινομένου, με το ποσοστό τους να φτάνει το 8,9% το 2022, η παρουσία τους σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ παραμένει τροχοπέδη για την ανάπτυξη, απορροφώντας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν δυναμικές και παραγωγικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς στατιστικό· είναι μια ανοιχτή πληγή που αντικατοπτρίζει δομικές στρεβλώσεις της αγοράς και τον αναχρονισμό ενός συστήματος που συχνά αποτυγχάνει να επιβραβεύσει την υγιή επιχειρηματικότητα.
Παρά τη μείωση του αριθμού των εταιρειών «ζόμπι» τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την κορύφωση της κρίσης, το πρόβλημα παραμένει έντονο, κυρίως σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα καταλύματα και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να πιέζουν το τραπεζικό σύστημα. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, που παραδοσιακά θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και φαίνεται να «αιμορραγούν» περισσότερο, αλλά επεκτείνεται και σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικά ρίσκα.
Η επίμονη ύπαρξη τέτοιων επιχειρήσεων είναι ένδειξη δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας: χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη και στρεβλή κατανομή κεφαλαίων, καθώς και ένα συχνά αδύναμο θεσμικό πλαίσιο.
Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η ταχεία διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανακατανομή πόρων προς βιώσιμες και παραγωγικές επιχειρήσεις.
Εν τέλει, η σταδιακή απομάκρυνση αυτών των εταιρειών από την αγορά δεν αποτελεί μόνο ζήτημα οικονομικής λογικής, αλλά και ηθικής δικαιοσύνης για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η ελάφρυνση της οικονομίας από το βάρος των «ζόμπι» θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη κατανομή πόρων, ενισχύοντας επενδύσεις, απασχόληση και παραγωγικότητα, οδηγώντας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικότερο μέλλον.
www.bankingnews.gr