Με την αποδέσμευση στη δημοσιότητα ενός «επιτηδευμένου» βίντεο διάρκειας 5 λεπτών και 40 δευτερολέπτων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβαλλε χθες στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ» που αφορά τον ατομικό εξοπλισμό και τις... επιχειρησιακές δυνατότητες του Πεζού Μαχητή του Ελληνικού Στρατού.
Γράφει ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ»
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, το εν λόγω πρόγραμμα, που έχει ενταχθεί στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και είναι χρηματοδοτημένο με 204 εκατ. ευρώ, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του 100% του Ενεργού Στρατού μέχρι το 2030. Κατά τις πληροφορίες του «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ», 184 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν τη δωδεκαετία 2024-2035 και 20 εκατ. ευρώ την πενταετία 2036-2040.
Με την αποδέσμευση του βίντεο και του λοιπού υλικού (δελτίο τύπου, παρουσίαση), στο Κέντρο Επιχειρήσεων «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ» (ΚΕΠΙΧ-«Κ») σήμανε συναγερμός και εκ των ενόντων συγκροτήθηκε διατμηματική ομάδα εργασίας για τη μελέτη και αρχική ανάλυση του. Στο παρόν σημείωμα παρουσιάζουμε τις πρώτες διαπιστώσεις. Το βίντεο έχει κινηματογραφηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής. Μεταξύ αυτών, στον χώρο μεταξύ της Σχολής Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ) και της Σχολής Διαβιβάσεων (ΣΔΒ), στον στίβο μάχης και το πεδίο βολής.
Κατά την άποψη μας η χροιά της φωνής στο σπικάζ μάλλον δεν είναι η πιο κατάλληλη για βίντεο του συγκεκριμένου τύπου, ενώ ερωτήματα προκαλεί και η ηλικία του πρωταγωνιστή που απεικονίζει στέλεχος του Ελληνικού Στρατού. Κατά τη εκτίμηση του προσωπικού του Κέντρου Επιχειρήσεων «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ» (ΚΕΠΙΧ-Κ), πρόκειται για άνδρα περίπου 40 ετών και είναι απορίας άξιο γιατί δεν επιλέχθηκε πρόσωπο νεότερης ηλικίας (20 έως 25 ετών) ως το «πρόσωπο» του Ελληνικού Στρατού του μέλλοντος. Εκτός και αν υποσυνείδητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήθελε να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι λόγω της παρατεταμένης υπογεννητικότητας, η χώρα καταρρέει δημογραφικά.
Επίσης, η απόπειρα του σκηνοθέτη να «οπτικοποιήσει» τη διασύνδεση ανθρώπου – μηχανής στο επίπεδο του Πεζού Μαχητή δεν ήταν επιτυχής καθώς στο χρονικό διάστημα που διαρκεί ο εξοπλισμός του μαχητή με τα υλικά του συνιστούν τον «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΧΗΤΗ», το βάδισμα του πρωταγωνιστή ως «ρόμποκοπ» προκαλούσε μειδίαμα. Μάλιστα, μέλος της ομάδας εργασίας του ΚΕΠΙΧ-«Κ», που είναι γονέας κόρης μικρής ηλικίας, με εμφανή διάθεση αστεϊσμού πρότεινε στο σύστημα «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ» να συμπεριληφθεί υποσύστημα αυτόματης επάλειψης με πανθενόλη για τη φροντίδα και ταχεία επανόρθωση του δέρματος.
Επίσης αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι περίπου 50 χρόνια αφότου εισήλθε σε ελληνική υπηρεσία το τυφέκιο G3 θα συνεχίσει να υπηρετεί και με την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ», δεν προβλέπεται η αντικατάσταση του. Αναφερόμενος στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας «σε αναβάθμιση του γνωστού σε όλους μας τυφεκίου G3», ουσιαστικά και τυπικά επικύρωσε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του προγράμματος του «Εθνικού Τυφεκίου», που αποδείχθηκε άλλο ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Εξίσου άσχημη εντύπωση, στην εισαγωγή του βίντεο, προκαλεί και η εικόνα ενός «μερικά οπλισμένου» (για να το διατυπώσουμε ευγενικά) Τεθωρακισμένου Τροχοφόρου Οχήματος Αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) M1117 που αποτελεί διαρκή υπόμνηση ενός ακόμη «φιάσκου» σχεδιασμού και προγραμματισμού που τέσσερα χρόνια (η τελετή επίσημης παραλαβής των πρώτων 44 ΤΤΟΑ M1117 πραγματοποιήθηκε στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, στις 2 Δεκεμβρίου 2021) δεν έχει ακόμη συνολικά επιλυθεί.
Ανάγκη σχολιασμού υφίσταται και για την υπουργική αναφορά στη «σύμπραξη κυρίως των Στρατιωτικών Εργοστασίων 700 ΣΕ και 301 ΕΒ με ελληνικές εταιρείες». Προφανώς πρόκειται για ορθότατη επιλογή που θα πρέπει να επικροτηθεί και μάλιστα ίσως είναι από τις λίγες φορές που η εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας προσδιορίζεται με κάποιο βαθμό λεπτομέρειας, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία.
Όμως, θα προτείναμε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας αφού διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του να διαβάσει τα δημοσιεύματα του ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ, «Ιδιωτικοποιούνται τα στρατιωτικά εργοστάσια;» στις 26 Ιουνίου 2024 και «Το άφωνο ΓΕΣ… και οι δουλειές με “φοντί” στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο», στις 12 Οκτωβρίου 2024, να τα συσχετίσει με τα αποτελέσματα των πρόσφατων, «αυτεπάγγελτων μετά υπουργική εντολή» έκτακτων κρίσεων.
Επίσης, με τις τοποθετήσεις και τις πληροφορίες περί ανάθεσης καθηκόντων με εντολή Αρχηγού και έχοντας πάντα υπόψη του τη ρήση ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», να λάβει όλα τα μέτρα για το δίκαιο και αδιάβλητο των διαγωνιστικών διαδικασιών μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν οι συμπράξεις. Γιατί υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν ήδη αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπολοίπων συμπεριλαμβανομένων και άτυπων ξεναγήσεων προτού καν ανακοινωθεί το πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι:
>Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα τελευταία 50 χρόνια (από το 1974 και μετά) ο Ελληνικός Στρατός έχει αποτύχει παταγωδώς να διαθέσει στο προσωπικό του τα αναγκαία ατομικά υλικά τουλάχιστον αξιοπρεπούς επιπέδου. Πρόκειται για πρωτοφανή διαχρονική συστημική αποτυχία και θα έπρεπε να διερευνηθούν τα γενεσιουργά και όχι μόνο αίτια της ώστε να μην επαναληφθεί.
>Κατά συνέπεια θα ήταν εξαιρετικά θετικό αν, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, άρχιζε να θεραπεύεται αυτή η αποτυχία, που σε ό,τι αφορά τον ατομικό εξοπλισμό δυστυχώς μας τοποθετεί σε κατώτερο επίπεδο από το σύνολο των στρατών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμη και παραστρατιωτικών οργανώσεων.
>Θεωρητικά, το πρόγραμμα «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ» θα μπορούσε να αποτελέσει τη θεραπεία. Όμως τα όσα αναφέρθηκαν και κυρίως το βίντεο αποτελούν τυπικό παράδειγμα της πρωτίστως επικοινωνιακής προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η παρούσα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις. Δυστυχώς, χθες βιώσαμε το ανάλογο των εγκαινίων σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περίπου έξι χρόνια πριν αρχίσει η λειτουργία του αστικού συστήματος μεταφοράς.
>Επειδή όλα τα συστήματα μελλοντικού μαχητή που αναπτύσσονται σε χώρες του ΝΑΤΟ αποτελούν «σύστημα συστημάτων», έχουν συνταχθεί και εγκριθεί οι προδιαγραφές για το «σύστημα συστημάτων» του «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ»; Γιατί κατά τις πάντα καλά πληροφορημένες πηγές του «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ», μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα!
>Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) πόσο βέβαιοι είναι ότι με 204 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν οι ανάγκες του 100% του Ενεργού Στρατού μέχρι το 2030;
Παραθέτουμε αποσπάσματα το ακόλουθο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου 2017 από τον γερμανικό όμιλο Rheinmetall, ο οποίος δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων του τύπου για τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και άλλων χωρών:
«Η Rheinmetall κέρδισε μια μεγάλη παραγγελία από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) συνολικής αξία 370 εκατ. ευρώ (καθαρή [χωρίς φόρους και επιβαρύνσεις] αξία: 310 εκατ. ευρώ). Ο τεχνολογικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ πρόκειται να προμηθεύσει αρκετά υπερσύγχρονα συστήματα «Future Soldier – Expanded System» (IdZ-ES) για να εξοπλίσει 68 διμοιρίες Πεζικού…. Τα 68 συστήματα διμοιρίας είναι αρκετά για να εξοπλίσουν περισσότερους από 2.460 οπλίτες».
Με ένα γρήγορο υπολογισμό διαπιστώνουμε ότι το ενδεικτικό μοναδιαίο κόστος ανά οπλίτη το 2017 (δηλαδή περίπου οκτώ χρόνια πριν) ανέρχεται σε 124.000 ευρώ άνευ φόρων και επιβαρύνσεων.
Με άλλα λόγια με τις τιμές του 2017, αν ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να προμηθευτεί ένα σύστημα μελλοντικού μαχητή δυνατοτήτων του IdZ-ES, τότε τα 204 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένα μέχρι το 2040, επαρκούν για περίπου 1.650 συστήματα για ισάριθμα άτομα. Με άλλα λόγια για την κάλυψη σε κάποιο ποσοστό των αναγκών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ) και ούτε κατά φαντασία για το 100% του Ενεργού Στρατού. Αυτό ίσως εξηγεί και το μάλλον «αλλοπρόσαλλο» μείγμα οπλισμού που απεικονίζεται στο βίντεο.
Ας σημειώσουμε επίσης ότι μόλις στις 16 Ιουνίου 2024 ο όμιλος Rheinmetall ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την αυστριακή εταιρία QUS Body Connected «στην παρακολούθηση ζωτικής σημασίας [έμβιων] δεδομένων για την από κοινού ανάπτυξη μιας λύσης σε αυτόν τον τομέα [των βιομετρικών αισθητήρων]», για το σύστημα μελλοντικού μαχητή Gladius 2.0, που αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση.
Ποια η σημερινή κατάσταση των δυο στρατιωτικών εργοστασίων; Πότε τα επισκέφθηκε για τελευταία φορά ο υπουργός ώστε πριν εξαγγείλει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα να έχει αποκτήσει ιδίαν αντίληψη των χώρων, των εγκαταστάσεων και του προσωπικού;
Ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των δυο εργοστασίων, έχει άραγε τη δυνατότητα να υποστηρίξει το εξαγγελθέν πρόγραμμα; Εάν όχι τι απαιτείται και ποιο το κόστος του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για την υποστήριξη και υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος;
Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται άραγε στο εξαγγελθέν ποσό ή να αναμένουμε νέες δωρεές για την προμήθεια του αναγκαιούντος εξοπλισμού με αντίστοιχες απονομές βαθμών ανωτάτων αξιωματικών επί τιμή;
Υπάρχουν οι τεχνικές προδιαγραφές του αναγκαίου εξοπλισμού για την υποστήριξη-υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος ή… πρόκειται να συνταχθούν;
Με ποιο προσωπικό των στρατιωτικών εργοστασίων θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα υψηλής τεχνολογίας; Θα ανανεωθούν και θα ενισχυθούν με υψηλής κατάρτισης προσωπικό (κυρίως πολιτικό) τα στρατιωτικά εργοστάσια;
https://www.defence-point.gr/