7 Ιουλ 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πυραμίδα των επιδοτήσεων έκανε ζάμπλουτους 200 Κρητικούς – Η στρατολόγηση των ΑΦΜ και η λειτουργία του κυκλώματος

 

Για παράνομο πλουτισμό περίπου 200 ατόμων στην Κρήτη λόγω των εξοργιστικά φουσκωμένων αγροτικών επιδοτήσεων που λάμβαναν μέσω του αμαρτωλού ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του... το radiome.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  επρόκειτο για μια οργανωμένη, βαθιά ριζωμένη και θρασύτατη μηχανή παραγωγής μαύρου χρήματος με πρωταγωνιστές περίπου 200 άτομα που, με την ανοχή και συνενοχή του κρατικού μηχανισμού, πλούτισαν παράνομα.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η δομή της συμμορίας ήταν συγκεκριμένη. Υπήρχαν ρόλοι, διαβάθμιση, οργάνωση και καθαρή μοιρασιά. Η πυραμίδα περιλάμβανε:

  • Τους «λοχίες» που μάζευαν ΑΦΜ από ανεπάγγελτους, φτωχούς ή απλώς αφελείς πολίτες, με την υπόσχεση ενός εύκολου εισοδήματος. Να ζουν χωρίς να δουλεύουν.
  • Τον «επιτελάρχη», συνήθως στέλεχος ΚΥΔ ή άλλης κρίσιμης δομής, που διαχειριζόταν τα ΑΦΜ και φρόντιζε να «φορτωθούν» εικονικά πρόβατα, χωράφια, κυψέλες και βιολογικά ώστε να εμφανίζονται ως δικαιούχοι ενισχύσεων.
  • Τα «κεντρικά», δηλαδή το δίχτυ προστασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλες κρατικές υπηρεσίες που φρόντιζαν να μην γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι ή να σβήνονται τα προβλήματα εκ των έσω.
  • Την πολιτική κάλυψη, απαραίτητη για να μην σπάσει ποτέ ο κρίκος της ατιμωρησίας.

Πώς δρούσαν οι «λοχίες»

Ο κάθε «λοχίας» στρατολογούσε στο νομό Ηρακλείου από 10 έως και 100 ΑΦΜ. Τα στοιχεία παραδίδονταν στον επιτελάρχη, ο οποίος είχε τον έλεγχο της ΚΥΔ και της «πλατφόρμας». Ο επιτελάρχης γνώριζε πώς να περάσει τις εικονικές δηλώσεις και πώς να βάλει πρόβατα, ελιές, κυψέλες, ακόμα και βιολογικά, εκεί που δεν υπήρχε ούτε χώμα ούτε καν ζωή. Οι εικονικές αιτήσεις περνούσαν στα χαρτιά ως κανονικές. Και οι επιδοτήσεις εγκρίνονταν, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ο ρόλος των ΚΥΔ και του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι ΚΥΔ (με έδρα το νομό Ηρακλείου) που συμμετείχαν στο κόλπο δεν ήταν απλώς «πύλες εισόδου» αιτήσεων. Ήταν το εργαλείο εκτέλεσης της απάτης. Χωρίς τη συνεργασία τους δεν θα υπήρχαν δηλώσεις. Χωρίς τις κατάλληλες «διευκολύνσεις» από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, το κύκλωμα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε έναν χρόνο. Κι όμως, κρατήθηκε και πλουτίζει τουλάχιστον επτά συνεχόμενα χρόνια με λεία άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Οι εντολές από τα «κεντρικά» ήταν να μην γίνονται έλεγχοι. Ήταν «γνωστό» ποιες αιτήσεις είναι μαϊμού. Κανείς δεν τις άγγιζε. Ίσα-ίσα, προστάτευαν το κύκλωμα και το τάιζαν με περισσότερα δικαιώματα, με περισσότερα χρήματα επιδοτήσεων.

Κάθε Οκτώβρη έμπαιναν στους λογαριασμούς ποσά που ζαλίζουν

Η πρώτη δόση της επιδότησης έπεφτε κάθε Οκτώβριο. Συνήθως ήταν η προκαταβολή του 50% της συνολικής ενίσχυσης. Από 5.000 έως και 50.000 ευρώ έμπαιναν σε κάθε «μαϊμού» ΑΦΜ. Τα χρήματα μεταφέρονταν στον δικαιούχο του ΑΦΜ, αλλά το κόλπο ήταν συμφωνημένο. Η προκαταβολή μερικά λεπτά έμενε στον πραγματικό ‘’δικαιούχο’’ κι ακολούθως πήγαιναν πίσω στον «λοχία» κι από αυτόν στον «επιτελάρχη».

Η τελική εκκαθάριση της επιδότησης τον Δεκέμβριο συνήθως την κρατούσε ο μπροστινός  ‘’δικαιούχος’’, ο οποίος έτσι εξασφάλιζε ένα γενναίο εισόδημα χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ ούτε μία μέρα στη ζωή του.

Ποιοι πλούτισαν από το κύκλωμα

Το πραγματικό χρυσάφι όμως δεν ήταν η μία αίτηση. Ήταν η μαζική αναπαραγωγή του μοντέλου των χιλιάδων ΑΦΜ στο νομό Ηρακλείου. Αν η κάθε ΚΥΔ που συμμετείχε στο κύκλωμα περνούσε 1.000 τέτοιες αιτήσεις και κάθε μία έπαιρνε 20.000 ευρώ προκαταβολή, τότε μιλάμε για 20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μόνο από την προκαταβολή. Τα ποσά ήταν τόσο μεγάλα που έβγαζαν εκατομμυριούχους μέσα σε 2-3 χρόνια, με απόλυτη ασυλία.

Μόνο στον νομό Ηρακλείου, από τα 45.000 ΑΦΜ που δηλώνουν ΟΣΔΕ, περίπου 5.000 ΑΦΜ εκτιμάται ότι είναι μαϊμού. Αυτά και μόνο εισπράττουν κάθε χρόνο γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά πάνε στους «δικαιούχους» των ΑΦΜ  και τα άλλα μισά μοιράζονται κάτω από το τραπέζι από το κύκλωμα. Δηλαδή, πάνω από 100.000.000 ευρώ μαύρα, κάθε χρόνο, μπαίνουν σε τσέπες, λογαριασμούς και «επενδύονται» χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Κι αυτά μόνο στο νομό Ηρακλείου.

100.000.000 ευρώ τον χρόνο. Όχι μία φορά. Κάθε χρόνο. Για τουλάχιστον 7 χρόνια. Δηλαδή, τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ μαύρου χρήματος στο νομό Ηρακλείου που κανείς δεν φορολόγησε, κανείς δεν έλεγξε, κανείς δεν ζήτησε πίσω.

Κι αν απορεί κάποιος ποιοι είναι αυτοί που τα μοιράζονται, οι πληροφορίες λένε ότι στην «κορυφή» του κυκλώματος δεν βρίσκονται παραπάνω από 60-80 άτομα. Αυτοί οι λίγοι κατάπιαν μερίδια από 1 έως και 5 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Και οι υπόλοιποι έγιναν «στρατοί» για να στηρίζουν το κόλπο και να μαζεύουν ΑΦΜ. Κι αυτά τα χρήματα μόνο από το νομό Ηρακλείου.  Μεγάλο πάρτι που ήταν στημένο με δομή κανονικής συμμορίας, με εμπλοκή από στελέχη πολλών κομμάτων. Διακομματική μάσα χωρίς ιδεολογικές ή πολιτικές αντιθέσεις αφού ο κύριος στόχος ήταν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το νομό, αναφέρει το radiome.gr.

Η πολιτική ομπρέλα για τους απατεώνες και οι… υπόλοιποι

Κανένα τέτοιο σύστημα δεν επιβιώνει χωρίς πολιτική προστασία, αναφέρει το radiome.gr. Οι ΚΥΔ που έστηναν τις αιτήσεις είχαν επαφή με τοπικούς και κεντρικούς πολιτικούς. Άλλοι έκαναν τα στραβά μάτια. Άλλοι φρόντιζαν να έχουν τις κατάλληλες τοποθετήσεις στο διοικητικό προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες ήταν είτε απούσες είτε βολικά αδρανείς.

Εκείνοι που πραγματικά έχουν πρόβατα, μελίσσια, χωράφια, παίρνουν ψίχουλα. Από τα 45.000 ΑΦΜ στο νομό Ηρακλείου, μόνο τα 40.000 είναι κανονικοί δικαιούχοι. Αυτοί εισπράττουν λιγότερο από το 30% του συνολικού ποσού επιδοτήσεων που διατίθεται στον νομό. Δηλαδή δουλεύουν για να πληρώνονται οι άλλοι. Οι ειλικρινείς αγρότες συντηρούν, χωρίς να το ξέρουν, τη χρυσή μηχανή των 100 εκατομμυρίων στο κύκλωμα.

https://www.topontiki.gr/