28 Ιουλ 2025

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μητσοτάκης, μπροστά στον φόβο των διαρροών θα το βάλει στα... πόδια;


 Υπήρχε στο παρελθόν μια αμερικάνικη κινηματογραφική ταινία, με τον τίτλο: σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες.

Μάλιστα είχε καταφέρει να αποσπάσει και το χρυσό βραβείο στις Κάννες, το 1989.
Τότε που η δική μας χώρα βίωνε μια άλλη ...ταινία πολιτικού περιεχομένου και αυτή δεν ήταν από το σίριαλ του “βρώμικου 89”, με πρωταγωνιστή τον Κοσκωτά και με υπόθεση την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο από την κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη και της ενωμένης Αριστεράς τότε (Φλωράκη, Κύρκου κλπ). Τώρα θα μου πείτε που τα θυμηθήκαμε αυτά.
Η απάντηση είναι απλή: η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει και ψέματα και βιντεοταινίες.
Τώρα σεξ δεν βάζω το χέρι στη φωτιά, αλλά σίγουρα έχει λεφτά και αναμένεται να σπάσει και ταμεία, αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, μέσα σε ένα σκηνικό καύσωνα, σαν και αυτό που περάσαμε αυτές τις ημέρες.
Τα κόμματα ακονίζουν τα μαχαίρια τους, με φόντο την Εξεταστική Επιτροπή της Τρίτης, σε ότι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά και την Τετάρτη σε ότι αφορά την πρόταση της Αντιπολίτευσης που ζητά Προανακριτική για τους δύο Υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη.

Η δήλωση μυστήριο

Και ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένη την παρουσία της ΝΔ , στο Μαξίμου μελετούν εκ νέου την στρατηγική τους.
Μπροστά στο φόβο, όπως λένε πληροφορίες να υπάρξουν διαρροές στη μυστική ψηφοφορία, κάτι που θα έβαζε φωτιά στην κυβέρνηση καθώς θα ρίσκαρε την μέχρι τώρα δεδομένη πλειοψηφία της σε ψηφοφορίες (με εξαίρεση το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά το σενάριο να απέχει η ΝΔ από την ψηφοφορία για την προανακριτική.
Την υποψία κίνησε η τοποθέτηση που έκανε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην οποία τόνισε ότι:
«Καλώ τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική, διότι εμείς αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για Προανακριτική δεν θα συμμετέχουμε».
Αυτή η στάση του Μητσοτάκη, δείχνει το κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Και εάν θυμηθούμε δηλώσεις που έχουν κάνει διάφορα στελέχη της ΝΔ τότε κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ότι σε μια μυστική ψηφοφορία δεν θα υπήρχαν εκπλήξεις και σοκ για τον Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που εκτός των άλλων ήρθε και η σύγκρουση με την καραμανλική πτέρυγα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Μαξίμου.

Οι προτάσεις που πάνε στη Βουλή

Για την ώρα στο Κοινοβουλευτικό πρόγραμμα της ΝΔ έχουν κλείσει για την Τρίτη 9 το πρωί:
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν εξήντα (60) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «που θα διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας».
Και την Τετάρτη την ίδια ώρα: Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών», όπως ισχύουν, επί των υπ’ αριθμ. πρωτ. 4737/15.07.2025 και 4761/15.07.2025 προτάσεων που κατέθεσαν αντίστοιχα:

Α) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Σωκράτης Φάμελλος και είκοσι πέντε (25) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» κ. Αλέξανδρος (Αλέξης) Χαρίτσης και δέκα (10) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κατά των κ. Βορίδη Μαυρουδή [Μάκη] Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 09/07/2019 έως 05/01/2021 και κ. Αυγενάκη Ελευθέριου, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 27/06/2023 έως 14/06/2024, για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Β) ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης και τριάντα δύο (32) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς και (δύο) 2 Ανεξάρτητοι Βουλευτές κατά των πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή [Μάκη] Βορίδη και κ. Ελευθερίου Αυγενάκη,για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.
Και στις δυο συζητήσεις κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι ο Νότης Μηταράκης, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι στην πρόταση της ΝΔ δεν γίνεται καν ονομαστική αναφορά στους δυο Υπουργούς!
Και όλα αυτά όταν συνεχίζονται οι αποκαλύψεις με διαλόγους φωτιά που εμπλέκουν το Μαξίμου και πρώην Υπουργούς!
Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στον...πρωινό καφέ του Μαξίμου, με όλα να δείχνουν πιο πιθανό η ΝΔ να απέχει από την ψηφοφορία, όπως αναμένεται να κάνουν και κόμματα της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία της Τρίτης. Οσο για τη γραμμή η ΝΔ θα υπερασπιστεί τη...γραμμή του “μαζί τα φάγαμε” , μιλώντας για διαχρονικό πρόβλημα. Οσο για τους Βορίδη-Αυγενάκη αναμένεται να μιλήσουν δια ζώσης και όχι δια υπομνήματος.

Ο πειραιάρχης
www.bankingnews.gr