8 Ιουλ 2025

«Να μιλάς μόνο με Μαξίμου»: Οι διάλογοι διαψεύδουν το αφήγημα για άγνοια του πρωθυπουργού

 

Το «Μαξίμου». Αυτή είναι η λέξη-κλειδί που εμφανίζεται συστηματικά στους διαλόγους των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και κομματικών παραγόντων-μελών κρητικών οικογενειών που κοκορεύονται ότι μιλούν σε πρώτο ενικό και με μεγάλη οικειότητα, ενίοτε και... απαξιωτικά με υπουργούς, υφυπουργούς και πρόσωπα ακόμη και από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Η στενή διασύνδεση κομματικών παραγόντων με τους παρά τω πρωθυπουργώ έγινε σαφής από τότε που ξεκίνησαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα οι διάλογοι-φωτιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σκέλος της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που απεστάλη στη Βουλή για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Η ανεκδιήγητη συνομιλία μεταξύ της προϊσταμένης στο περιφερειακό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη και του επονομαζόμενου «Φραπέ» (Γιώργου Ξυλούρη), δηλαδή του κομματάρχη του Λ. Αυγενάκη στο Ηράκλειο και άλλων «γαλάζιων» στελεχών, στην οποία περιέγραφαν συνεννόηση του Μ. Βορίδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για να …ξεπατώσουν την Ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου είναι χαρακτηριστική όσο και ανησυχητική.

«Μου ’πε ο Μάκης στείλ’ τονέ μου λέει σε μένα αύριο, σήμερα δηλαδή. Και πήρε και τον Φλωρίδη. Αν δεν ξεκωλώσουν τώρα την Παπανδρέου από εκεί έχουμε θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ξυλούρης.

Ιδού η αποκαλυπτική συνομιλία: Ζ.: Μην μας αφήσει και φύγει ο Αυγενάκης. Τι θα γίνει.

Ξ.: Οχι ρε, όχι ρε, μου είπε ο Μάκης μέχρι κόκαλο. Μου ’πε ο Μάκης στείλ’ τονε μου λέει σε μένα αύριο, σήμερα δηλαδή. Και πήρε και τον Φλωρίδη. Αν δεν ξεκωλώσουν τώρα την Παπανδρέου από εκεί έχουμε θέμα. Κατάλαβες;

Ζ.: Μπορούνε αφού είναι Ευρωπαία δεν είναι στη δικαιοδοσία.

Ξ.: Ελληνίδα, Ελληνίδα είναι και τοποθετείται από το υπ. Δικαιοσύνης.

Ο Μάκης Βορίδης βέβαια, εκτός από πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν και υπουργός Επικρατείας το διάστημα 27 Ιουνίου 2023 – 15 Μαρτίου 2025. Ολο δηλαδή το κρίσιμο διάστημα που είχαν παγώσει έλεγχοι και άλλαζαν σαν τα πουκάμισα οι διοικήσεις στον οργανισμό (ο ίδιος ο Βορίδης τον επόπτευε στο παρελθόν και ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός).

«Τα ’χουν αφήσει όλα στον Βορίδη»

Ο κομβικός ρόλος του Μ. Βορίδη στο Μαξίμου διαφαίνεται και από άλλη συνομιλία, από τα χείλη του Ανδρέα Καρασαρίνη, πρώην γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ (παραιτήθηκε στη δίνη του σκανδάλου), με τον πρώην πρόεδρο του οργανισμού Κυριάκο Μπαμπασίδη. Ο τελευταίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα στα τέλη Νοεμβρίου 2024, στον απόηχο ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου του οργανισμού, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Στον διάλογο ο Καρασαρίνης συμβουλεύει τον Μπαμπασίδη να μιλά «μόνο με ΜΑΞΙΜΟΥ», «γιατί αυτοί τα κανονίζουνε, δεν υπάρχει κάτι η τριάδα εκεί ΣΚΕΡΤΣΟΣ, ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΒΟΡΙΔΗΣ». Περιττεύει να θυμίζει κανείς ποιοι και πόσο κοντά στον πρωθυπουργό είναι οι Ακης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης. Διαπιστώνει μάλιστα επιπλέον ο Ανδρ. Καρασαρίνης: «Καλώς ή κακώς, τα ’χουν αφήσει όλα στον ΒΟΡΙΔΗ».

Αναλυτικά ο διάλογος:

Μ.Κ. (Μπαμπασίδης): Ανδρέα.

Κ.Α. (Καρασαρίνης): Ελα.

Μ.Κ.: Το σενάριο του δικαστικού που είχαμε πει.

Κ.Α.: Ναι.

Μ.Κ.: Αρχισα να το ξανακούω από διάφορα κανάλια.

Κ.Α.: Δεν σ’ ακούω καλά.

Μ.Κ.: Το σενάριο του δικαστικού άρχισα να το ξανακούω πριν από λίγο, το ’χεις ακούσει εσύ;

Κ.Α.: Ε, εγώ έχω μείνει σε αυτό που σου είπα… Οτι και καλά δεν ευδοκίμησε δεν ξέρω, γι’ αρχή και έμεινε πίσω.

Μ.Κ.: Ναι.

Κ.Α.: Κοίταξε να δεις εεε, εκείνα επειδή δεν ξέρω, επειδή έχεις βάλει μπρος για το δεκάξι και για τα υπόλοιπα.

Μ.Κ.: Ναι.

Κ.Α.: Τώρα να κόψουν όλη αυτήν τη διαδικασία ενώ έχει γίνει αυτή η δουλειά είναι και λάθος, τέλος πάντων… ε;

Μ.Κ.: Ναι.

Κ.Α.: Λοιπόν εγώ σου είπα μόνο με ΜΑΞΙΜΟΥ να μιλάς γιατί αυτοί τα κανονίζουνε, δεν υπάρχει κάτι, η τριάδα εκεί ΣΚΕΡΤΣΟΣ, ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΒΟΡΙΔΗΣ… Και πρόεδρος δεν, κανένας άλλος. Μ.Κ.: Ναι.

Κ.Α.: Δηλαδή θεωρώ ούτε λίγο ο ΝΕΖΗΣ (σ.σ.: Θανάσης Νέζης, σύμβουλος Κυριάκου Μητσοτάκη) και μέχρι εκεί η μπο… και από το κόμμα, δεν νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή ούτε η Μαρία ούτε ο ΣΜΥΡΛΗΣ (σ.σ.: Γιάννης Σμυρλής, γενικός διευθυντής της ΝΔ) μπορούνε να πατήσουνε πόδι. Μ.Κ.: Ναι, ναι.

Κ.Α.: Κατάλαβες να πούνε ότι θα γίνει αυτό και θα γίνει. Καλώς ή κακώς, τα ’χουν αφήσει όλα στον ΒΟΡΙΔΗ… Κατάλαβες;

Μ.Κ.: Ναι.

Κ.Α.: Λοιπόν, οπότε για μένα κάνε ένα τηλέφωνο στον Μάκη και τη πώς την λένε; Οι πληρωμές είναι καλές να προχωρήσουμε δηλαδή νομίζω ότι θα βρεις…

Μ.Κ.: Τι να σου πω δεν ξέρω, τώρα αν θέλουνε για λόγους, επειδή δεν γίναν.

Να σημειωθεί ότι στις 29 Μαΐου 2024 ο Α. Σκέρτσος και ο Κυριάκος Πιερρακάκης πήγαν στο Ηράκλειο για εκδήλωση με θέμα «Οικονομία, παιδεία και αγροτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ομιλητές ήταν τρεις υπουργοί: Παιδείας και Θρησκευμάτων (τότε ο Πιερρακάκης), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τότε ο Λ. Αυγενάκης) και Επικρατείας (Α. Σκέρτσος). Μετά το πέρας της επίσκεψης οι δύο υπουργοί συνέφαγαν με μέλος της οικογένειας Ξυλούρη.

«Ο υπουργός έχει ενημερώσει Μαξίμου;»

Σε άλλον διάλογο ανάμεσα στον «Φραπέ» (Γ. Ξυλούρη) και τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου Μανώλη Χαιρέτη, ο «Φραπές» εμφανίζεται ως γνώστης των τεκταινομένων στο Μαξίμου σχολιάζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη αντίδραση» εκεί για τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Μπαμπασίδη επειδή, όπως διαφαίνεται από τις συνομιλίες, η ελέγκτρια Παρασκευή Τυχεροπούλου «πήγαινε σούμπιτη» (πιθανώς εννοώντας τους ελέγχους) κι αυτός δεν «έπαιρνε χαμπάρι».

Λέει επιπλέον ο Ξυλούρης ότι ο τότε πρόεδρος του οργανισμού Κυρ. Μπαμπασίδης ενημέρωνε τον Κ. Τσιάρα, ο οποίος με τη σειρά του εμφανίζεται να έχει ενημερώσει το Μαξίμου γι’ αυτά που χαρακτηρίζει «αλχημείες μετά τα Αυγενακ». Μάλιστα, ο «Φραπές» εμφανίζεται να ξέρει εκ των έσω ότι πρόκειται να πάνε στη φυλακή ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός και μια διευθύντρια του οργανισμού που φέρεται να συμμετείχε (όπως αναφέρεται σε άλλο απόσπασμα του ίδιου διαλόγου) σε σύστημα πληρωμών που φέρεται να έστηνε ο πρώην υπουργός Λ. Αυγενάκης.

Ξυλούρης Γεώργιος («Φραπές»): …Τυχεροπούλου βέβαια πάει σούμπιτη (ακατάληπτο περιεχόμενο).

Χαιρέτης Εμμανουήλ: Εγώ (ακατάληπτο περιεχόμενο) πως τα κιανε εκείνη η π…άνα όλα και δεν είπανε (ακατάληπτο περιεχόμενο).

Ξ.Γ.: Οϊ, όι, το θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση στο όνομα Μπαμπασίδη (σ.σ.: γράφει Παπασίδη αλλά εννοεί Μπαμπασίδη, τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ) στο Μαξίμου τώρα, γιατί σου λέει είναι δυνατόν να σου κάνει η διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και αντιπροέδρους τέτοιες αλχημείες και να ’σαι πρόεδρος να μην παίρνεις χαμπάρι, ίντα πρόεδρος είσαι. Κατάλαβες;

Χ.Ε.: Ντάξ’ εύλογο ερώτημα είναι αυτό δηλαδή ο καθένας θα σου ’πει μα ίντα έκανες κιά;

Ξ.Γ.: Ναι, ναι. Και μου λέει εγώ ενημέρωνα τον υπουργό τι συμβαίν και μέσα και τη συμπεριφορά τους κι όλα.

Χ.Ε.: Τον τότε υπουργό. Ή τούτονε; Ξ.Γ.: Τούτονε τον υπουργό μρέ… Αλχημείες μετά τα Αυγενάκ. Ο υπουργός έχει ενημερώσει το Μαξίμου; Κατάλαβες;

Χ.Ε.: (Ακούγονται γέλια) (ακατάληπτο περιεχόμενο) Βγήκε ο Τσιάρας;

Ξ.Γ.: Μμ.

Χ.Ε.: (Ακούγονται γέλια), (ακατάληπτο περιεχόμενο), ρε μαλάκα; Ξ.Γ.: Αλλά μου ’πανε μέσα από κει πάνε για φυλακή Ζερβός (σ.σ.: Λευτέρης Ζερβός, πρώην αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ), Μελιτίν (σ.σ.: πιθανότατα αναφέρεται στο μικρό όνομα πρώην γενικής διευθύντριας του ΟΠΕΚΕΠΕ). Χ.Ε.: Και τους το ’πανε; Οτι (ακούγονται γέλια).

Ξ.Γ.: Δεν κατέχω αν τους το ’πανε (ακατάληπτο περιεχόμενο).

Χ.Ε.: Αυτός, αυτός ο καημένος θαρρεί πως θα απομείν;

Ξ.Γ.: Ναι.

Χ.Ε.: Που (ακατάληπτο περιεχόμενο).

Ξ.Γ.: Του λέω, τι φυλακή ρε, του λέω; Ανοίξτε το Αλκατράζ, από Μουσείο επαναφέρετέ το σε φυλακή να τους στείλετε εκεί στο Αλκατράζ.

Χ.Ε.: (Ακατάληπτο περιεχόμενο) Τόσο μπουνταλάδες είναι; Δηλαδή ρισκάρανε ε ι ε ή οικονομήσανε τόσανα πολύ;

Μάλιστα, ο Λ. Ζερβός, που αναφέρεται παραπάνω, σε άλλη συνομιλία του με τον έτερο αντιπρόεδρο του οργανισμού Γιάννη Κουρδή συζητούσε να στείλει «μουτζαχεντίν» στον τότε πρόεδρο Κυρ. Μπαμπασίδη για να εμποδίσει τους ελέγχους. Αλλά και πως ο Γρύλλος Παπαδάκης, μέλος μεγάλης φαμίλιας των Ζωνιανών και μεγαλοπαράγοντας, θα έπαιρνε τηλέφωνο του υπουργό με τον οποίο είχε επαφές, τον Κ. Τσιάρα. Τον υπουργό δηλαδή που με εντολή Μαξίμου τότε, λέγεται, είχε αναλάβει να «καθαρίσει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Είπα του υπουργού μη μου υψώνεις φωνή…»

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, όταν ο Κ. Τσιάρας (είχε αναλάβει τον Ιούνιο) έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση για ένα έτος με βάση ευρωπαϊκή σύσταση (λίγο αργότερα οδήγησε σε παραίτηση και τον Κυρ. Μπαμπασίδη), το υπουργείο ανακοίνωνε την εφαρμογή σχεδίου δράσης «με στόχο την καλύτερη, πιο διαφανή και πιο δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό». Ομως σε διάλογο στις 3 Ιανουαρίου 2025, δηλαδή λίγους μήνες αργότερα, μεταξύ του Γρ. Παπαδάκη (παράγοντα οικογενειών στα Ζωνιανά, τα ΑΦΜ μελών της οποίας ελέγχονται για παράνομες επιδοτήσεις) με τον πρώην αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Λ. Ζερβό, ο Παπαδάκης υποστηρίζει ότι… έτριξε τα δόντια στον υπουργό κι εκείνος του ζητούσε «συγγνώμη» γιατί ύψωσε τη φωνή. Στον ίδιο διάλογο μάλιστα κομπάζει και πως τον απείλησε και με «τεράστιο πολιτικό κόστος».

Π.Γ. (Παπαδάκης Γρύλλος): Πάτε του λέω απειλητικά, αυτό, τι είναι αυτό του λέω; Πέντε κλιμάκια στα Ζωνιανά να ελέγξουνε του λέω ΠΑΠ…ΕΣ εε και όλο μου το σόι; Λέει γιατί λέει, να μην κάνουμε ελέγχους; Εε και του λέω κατ’ αρχήν του λέω, καταρχ… εε κόβονται λέει τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ξέρω ’γω θα γίνουνε λέει κανονικά. Κατ’αρχήν εμένα τού λέω δεν θα μου υψώνεις τη φωνή σου γιατί θα δεις έναν Γρύλλο πολύ αντίθετο απ’ ό,τι έχεις γνωρίσει. Λοιπόν, λέει ότι, λέει συγγνώμη συγγνώμη δε σου φωνάζω. Και του λέω ότι ύψωσες του λέω τη φωνή σου. Λοιπόν, αφού του λέω είσαι προκατειλημμένος εσύ να κάνεις ελέγχους θα σε περιμένω του λέω με ανοιχτές αγκάλες. Λοιπόν, εγώ με το που θα κατέβω θα ξεκινήσω κατ’ ευθείαν να πάω να κλείσω τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο δεν θα κινηθεί μύγα.

Ζ.Ε.: ’Ντάξει τι να σ’ πω, ναι ’ντάξει και τι δε, αντί να σου μα μου σου του, βγήκε και από πάνω.

Π.Γ.: Ναι. Ναι. Ναι. Πήγε να υψώσει τη φωνή του και του λέω, δεν θα μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου εμένα κατ’ αρχήν. Λοιπόν λέει όχι.. κι α’ κει… κατάλαβε ότι εμάνισα λέει όχι λέει συγγνώμη δεν ε, δεν φώναξα λέει δεν ε. Και του λέω όχι του λέω, εγώ δεν γουστάρω, του λέω είμαι ένας άνθρωπος που συζητώ πάντα πολιτισμένα. Εγώ του λέω σε πήρα τηλέφωνο, ότι υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος. Αμα το γράφεις του λέω στ’ αρχίδια σου το τεράστιο πολιτικό κόστος, τότε του λέω θα το γράψω κι εγώ και τότε του λέω θα δούμε…

https://www.documentonews.gr/