Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρότασης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) 2028-2034, παρουσίασε τον Ιούλιο του 2025 ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία AgoraEU. Αυτό συγχωνεύει τα υπάρχοντα προγράμματα Creative Europe (πολιτισμός και media) και CERV (Δικαιώματα, Ισότητα, Αξίες και Πολιτότητα).
Το προτεινόμενο ποσό για το AgoraEU ανέρχεται σε περίπου 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία, μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλασιασμό, συγκρίνοντας με το τρέχον MFF (2021-2027), όπου τα δύο προγράμματα μαζί έχουν περίπου 3,99 δισεκατομμύρια ευρώ (Creative Europe: €2,44 δισ., CERV: €1,55 δισ.),
Το AgoraEU στοχεύει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να ενισχύσει την πολιτιστική ποικιλομορφία, την ελευθερία των media, την κοινωνία των πολιτών και την «ευαισθητοποίηση και εκτίμηση της διαφορετικότητας» μεταξύ των Ευρωπαίων.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μαζική χρηματοδότηση υπόπτων ΜΚΟ που προωθούν ιδεολογίες όπως η «wokeness», η μαζική μετανάστευση και η πολιτιστική μετάλλαξη της Ευρώπης, λειτουργώντας ως «αντίπαλο δέος» σε συντηρητικές κυβερνήσεις ή σε πολιτικές όπως αυτές της Ουάσινγκτον υπό τον Τραμπ.
Η πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με σχόλια ότι η ΕΕ μετατρέπεται σε «επίσημη αντιπολίτευση» στις ΗΠΑ, εντείνοντας τον πολιτιστικό πόλεμο στη Δύση.
Η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα δείξει αν το ποσό θα εγκριθεί ως έχει ή αν θα μειωθεί υπό την πίεση κάποιων χωρών.
Σε μια εποχή που πολλοί Ευρωπαίοι αμφισβητούν την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αυτή η κίνηση φαντάζει πράγματι εξωφρενική: δισεκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ για να «εκπαιδεύσουν» τους πολίτες σε αξίες που δεν νομιμοποίησαν ποτέ με την ψήφο τους…
.jpg)