1 Απρ 2013

Προσευχή μετά από 90 χρόνια στο πρώην Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης-Την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ομως δεν την εχουν ανοιξει κυρ-ΓΙΑΝΝΗ!!!

Ο χώρος παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολή της Κομοτηνής για μεσημβρινή προσευχή με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη.
Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια ακούστηκε το...
κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή στο πρώην Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο.
Ο χώρος παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολή της Κομοτηνής για μεσημβρινή προσευχή με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Ο δήμαρχος υποδέχθηκε τους σπουδαστές και τη συνοδεία τους, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό.
Παρών στην εκδήλωση ήταν, εκτός από τον κ. Μπουτάρη, ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Έβρου, Νίκος Παπαγεωργίου.
Το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης
Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh). Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.

Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης. [1] [2]

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).

Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
τσαντιρι