Του Γιώργου Μελιγγώνη
Την επικύρωση, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της ως τώρα πολιτικής γραμμής του ΚΚΕ σηματοδοτεί η αιφνίδια και ...
μεταμεσονύχτια αλλαγή φρουράς στον Περισσό. Αργά χθες τη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, αποκάλυψε ότι συνεδρίασε η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και εξέλεξε ως νέο Γενικό Γραμματέα της τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Αλέκα Παπαρήγα, έπειτα από 22 χρόνια στο τιμόνι του Περισσού, κλείνει τον κύκλο της στην ηγεσία, αλλά παραμένει ως «εγγυητής της ομαλότητας» στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ως τις επόμενες εκλογές.
Σκληροπυρηνικός
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρισκόταν εδώ και χρόνια στο στενό πυρήνα του ηγετικού επιτελείου και θεωρείτο ως ένας από τους στενότερους συνεργάτης της Αλέκας Παπαρήγα. Πολλοί, ακόμη και στο εσωτερικό του ΚΚΕ, αμφισβητούν το κατά πόσον ο νέος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής έχει τις ικανότητες της προκατόχου του, ωστόσο όλοι συμφωνούν σε ένα: με την εκλογή Κουτσούμπα, ο Περισσός και το 19ο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες, δίνουν ένα σαφές στίγμα πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην γραμμή του κόμματος και, κυρίως, στην πολιτική συμμαχιών. Εξάλλου, ο νέος γενικός γραμματέας δεν είναι μόνο στενός συνεργάτης της Αλέκας Παπαρήγα, αλλά θεωρείται ως ο άνθρωπος του σκληροπυρηνικού πανίσχυρου κομματικού παράγοντα, Δημήτρη Γόντικα.
Διαρχία και παρασκήνιο
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές. Για την ακρίβεια, ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί αύριο, αλλά όλα τελείωσαν χθες, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, για να ολοκληρωθεί ομαλά και γρήγορα η διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα και, δεύτερον, επειδή η ηγεσία του ΚΚΕ διαπίστωσε πως υπήρχε μειωμένο ενδιαφέρον συνέδρων να τοποθετηθούν. Άλλωστε, η ηγετική ομάδα του κόμματος έλεγχε περισσότερο από το 90% του συνεδριακού σώματος, εξ ου και οι Θέσεις του ΚΚΕ εγκρίθηκαν με ομοφωνία, ενώ φήμες θέλουν να έχουν καταγραφεί ορισμένες μεμονωμένες διαφωνίες σε ό,τι αφορά την λειτουργία της επιχείρησης Τυποεκδοτική, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στον ραδιοφωνικό σταθμό 902 και στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Ωστόσο, στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών δεν ήταν η μόνη έκπληξη: Το βασικό είναι ότι για πρώτη φορά, ο Περισσός δεν εξέλεξε γενικό γραμματέα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά το Συνέδριο, αλλά αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι η κ. Παπαρήγα θα συνεχίσει να δίνει κοινοβουλευτικές μάχες, να έχει την δημόσια παρουσία που έχει τώρα, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει το κόμμα στη χειρότερη στιγμή του, αλλά και με σκοπό να παραμένει παρούσα για να δώσει στον διάδοχό της τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνει αναγνωρίσιμος.
 http://www.matrix24.gr