14 Μαΐ 2013

Αυτοί είναι οι Αγγελόπουλοι που έκαναν τον Θρύλο… Αυτοκράτορα!

Χαμηλού προφίλ, χαμηλών τόνων, ευπροσήγοροι και φιλικοί έφεραν ένα νέο μοντέλο παράγοντα στον ελληνικό αθλητισμό. Ερωτευμένοι με το μπάσκετ, δεν έχαναν ματς του Τζόρνταν όταν σπούδαζαν στην Αμερική. Μετά ήρθε η ώρα του Γαύρου....

Επανέφεραν τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης με τρόπο επιβλητικό. Τον έκαναν -ξανά- μεγάλη ομάδα και κέρδισαν τον σεβασμό όλων. Ο Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έπαιξαν καθοριστικότατο ρόλο στο να κερδίσει ξανά η πειραϊκή ομάδα την θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Οι ήρωες του Ολυμπιακού ανήκουν στην επί γενεές επιχειρηματική οικογένεια των Αγγελόπουλων. Προτιμούν την ήσυχη ζωή και δεν προκαλούν τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι φαν της Μυκόνου αλλά όχι λόγω μόδας. Στο νησί των ανέμων βρίσκεται από παλιά το σπίτι της οικογένειας, αλλά όταν είναι εκεί, κανένας δεν τους βλέπει.
Τα δύο αδέλφια έχουν επίσης περίπου κοινή πορεία στις σπουδές, μια πορεία που καταλήγει σε μεταπτυχιακά στη Βοστόνη στα Οικονομικά -πτυχίο στο Deree για τον Παναγιώτη και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ για τον Γιώργο, που ακολούθησε στις σπουδές τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Και οι τρεις, μάλιστα, έχουν υπηρετήσει θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό.
Οι δυο τους είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και δεν είναι τυχαίο πως κάθονται πάντα δίπλα όταν βλέπουν αγώνες τόσο του μπασκετικού όσο και του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις αδερφών που κάνουν παρέα και εκτός επαγγελματικών χώρων.
Οι φίλοι τους από τα παλιά θυμούνται πως τα δύο αδέρφια ήταν πολύ σεμνοί και χαμηλού προφίλ από τα παιδικά τους χρόνια. Όταν οι νεαροί της εποχής τους και της οικονομικής τους επιφάνεια έκαναν κόντρες και φιγούρες με τα ακριβά τους αυτοκίνητα, αυτοί κυκλοφορούσαν με μικρό Golf. Αν έκαναν κάποια υπέρβαση όταν σπούδαζαν στη Βοστώνη, ήταν να πηγαίνουν συνέχεια στο Σικάγο για να παρακολουθούν τους Chicago Bulls, μιας και ήταν “αρρωστάκια” με τον Τζόρνταν και την ομάδα του. Ο Παναγιώτης, μάλιστα, πρέπει να έχει και τη μεγαλύτερη συλλογή παπουτσιών Air Jordan, που έχει άνθρωπος στον κόσμο. Ο ίδιος βρίσκεται 2-3 φορές την εβδομαδα στο γήπεδο της ΑΕ Ψυχικού και παίζει μπάσκετ με τους φίλους του. Είναι κολλημένος με τα τρίποντα και για να καλυτερεύσει σουτάρει δεκάδες κάθε φορά.
Χωρίς να το λένε, είναι οικονομικοί υποστηρικτές της ΑΕ Ψυχικού, η οποία έκανε φέτος τεράστια υπέρβαση και ανέβηκε στην Α2.
Πάντα βρίσκουν χώρο για κοινωνική προσφορά χωρίς όμως να επιδιώκουν την προσωπική προβολή, όπως δείχνουν και τα 12 εκατ. ευρώ που δώρισε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού η «Χαλυβουργική» στον λογαριασμό για τους πληγέντες.
Τόσο ο οικογενειακός όσο και ο φιλικός κύκλος των δύο ανδρών χαρακτήρισε πριν από χρόνια, τρέλλα την επένδυση στον Ολυμπιακό.
Βέβαια, η λέξη “επένδυση”, παρότι αρέσει στους μπασκετικούς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. “Επένδυση” σημαίνει οτι περιμένεις πως κάποια ημέρα θα βγάλεις κέρδος… Μέχρι στιγμής έχουν βάλει περίπου 100 εκ. Ευρώ και το μόνο πιθανό σενάριο είναι να βάλουν και άλλα.
Ο Παναγιώτης «επωφελήθηκε» από την ανάμειξή του στον αθλητισμό, καθώς γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την γνωστή και όμορφη βολεϊμπολίστρια του Ολυμπιακού, Ελευθερία Κούκου. Οι δυο τους παντρεύτηκαν σε μια σεμνή τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος και η σύζυγός του, Ελευθερία Κούκου
Αυτή τη στιγμή το ζευγάρι περιμένει σε 1-1,5 μήνα τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού που θα είναι κόρη, αλλά ο Παναγιώτης τη βλέπει πιο πολύ τενίστρια, παρά βολεϊμπολίστρια ή play maker. Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ έχουν να λένε μόνο καλά λόγια για το νέο είδος παράγοντα που έχουν φέρει οι Αγγελόπουλοι στον ελληνικό αθλητισμό. Ούτε φωνές, με ήρεμους τόνους, με υπερβάλλουσα ευγένεια, με απλότητα και χωρίς κραυγές, έχουν μετατρέψει τον Ολυμπιακό σε μια καλώς λειτουργούσα οικογένεια. Συνήθως χαμογελαστοί και ευπροσήγοροι παρακολουθούν τα ματς, έχοντας τις αντιδράσεις φιλάθλων και όχι οπαδών. Άλλωστε, ίσως γιατί έχουν μπασκετική παιδεία και αγαπούν αυτό το άθλημα.
Από την άλλη, ο Γιώργος Αγγελόπουλος μετρά ήδη επτά χρόνια γνωριμίας με τη γυναίκα του, αλλά δέθηκαν με τα δεσμά του γάμου λίγο μετά την ιδιοκτησία της ΚΑΕ ολυμπιακός, το 2008. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος γνώρισε την Ιωάννα Στάχτου σε ένα αποκριάτικο πάρτι φίλων στα Βριλήσσια και, όπως αποδείχτηκε, η μέρα αυτή ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η σύντροφός του Ιωάννα Στάχτου
Και οι δύο δουλεύουν στις δύο μεγάλες οικογενειακές εταιρείες, τη Χαλυβουργική και τη ναυτιλιακή Arcadia. Στο “τριπ” του Ολυμπιακού, βέβαια, έχει μπει και ο πατέρας τους, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος παρότι δεν ασχολείται με τον Ολυμπιακό, βρίσκεται πάντα εκεί, στα σημαντικά ματς.
Η εποχή του Ολυμπιακού
Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν και τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να επενδύσουν στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Η συμβολή θα ήταν όχι μόνο οικονομική αλλά και υποστηρικτική. Η ποιοτική αναβάθμιση της ομάδας ήρθε σχετικά γρήγορα και η ΚΑΕ Ολυμπιακός χρόνο με τον χρόνο αναβαθμιζόταν. Τίτλοι όμως δεν έρχονταν.
Οι Αγγελόπουλοι μόλις το 2009 κατάφεραν να γίνουν απόλυτοι κυρίαρχοι στην ΚΑΕ λαμβάνοντας το management και τις μετοχές της ομάδας. Από τότε ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι πρωταγωνιστής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο δρόμος προς την κορυφή όμως δεν ήταν εύκολος. Οι τίτλοι που είχε τόσο ανάγκη ο ομάδα και ο κόσμος δεν έρχονταν και τα δύο αδέλφια δέχονταν πολλές επιθέσεις από τους φιλάθλους του Θρύλου. Πολλοί τότε τους θεωρούσαν “αγαθούς”, που δεν άλλαζαν το στυλ τους για να παίξουν λίγο πιο μάγκικα, πιο βρώμικα, όπως το πάρεις. Η ιστορία, βέβαια, έδειξε στο τέλος πως αυτό το νέο είδος παράγοντα, για τα ελληνικά δεδομένα, πήρε όλες τις κούπες.
Από το 2006 ο Ολυμπιακός, επιστρέφει σε τροχιά διεκδίκησης του πρωταθλήματος συμμετέχοντας συνεχόμενα στους τελικούς (2006, 2007, 2008, 2009, 2010). Η διοίκηση του συλλόγου ξοδεύει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και φέρνει στην ομάδα παίχτες αναγνωρισμένης αξίας όπως οι Τζος Τσίλντρες και Λίνας Κλέιζα, που μαζί με ταλαντούχους Έλληνες και ξένους αθλητές όπως οι Γιάννης Μπουρούσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Νίκολα Βούισιτς, Μίλος Τεόντοσιτς και Θοδωρής Παπαλουκάς οδηγούν την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Το 2008 και το 2009 είναι φιναλίστ του Κυπέλλου, ενώ σημαντική επιτυχία είναι η συμμετοχή του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα το 2009, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή του, μετά από 10 χρόνια, στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Παράλληλα, κατακτά την πρώτη θέση του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο με 25 νίκες και 1 ήττα, επίδοση που την καταρρίπτει τη σεζόν 2010-11, με το απόλυτο 26-0, που αποτελεί ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού (μετά το τελευταίο αήττητο πρωτάθλημα του Άρη το 1987-88).
Το 2010 επιστρέφει στους τίτλους με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, ενώ στην Ευρώπη φτάνει στον τελικό της Ευρωλίγκα, όπου χάνει το τρόπαιο από τη Μπαρτσελόνα. Την επόμενη σεζόν έρχεται στην ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης και αυτή κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδας και 9ο συνολικά στην ιστορία της, ενώ ηττάται στους τελικούς του πρωταθλήματος. Την σεζόν 2011-12 η ομάδα αλλάζει φιλοσοφία και μειώνει δραστικά τον προϋπολογισμό της.
Στηριζόμενη κυρίως σε νεαρούς Έλληνες παίχτες όπως οι Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας και Βαγγέλης Μάντζαρης, αλλά και εμπειρότερους παίχτες όπως οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης κατακτά την Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινούπολη με προπονητή ξανά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς σε έναν ανεπανάληπτο τελικό, όταν επέστρεψε στο παιχνίδι έχοντας μειονέκτημα 19 πόντων στο 28ο λεπτό και κέρδισε με 62-61, πετυχαίνοντας το νικητήριο καλάθι εφτά δέκατα του δευτερολέπτου πριν τη λήξη του αγώνα με τον Πρίντεζη.
Στις εγχώριες διοργανώσεις χάνει το Κύπελλο Ελλάδας αλλά επιστρέφει στην κορυφή της ελληνικής καλαθοσφαίρισης κατακτώντας το Πρωτάθλημα ύστερα από 15 χρόνια, νικώντας στους τελικούς τον Παναθηναϊκό με συνολικό σκορ νικών 3-2 και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας μέσα στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το 2013, ο Ολυμπιακός κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη φορά, και τρίτη στην ιστορία του το Πρωτάθλημα Ευρώπης, νικώντας στον τελικό του φάιναλ φορ την Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88.

Η φετινή κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου πέρασε από 40 κύματα, αλλά στην ουσία, οι Αγγελόπουλοι ήταν αυτοί που κράτησαν την ομάδα ενωμένη. Όταν ο Ολυμπιακός παραπατούσε κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα αδέρφια ύψωσαν τείχος προστασίας στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κερδίζει Ευρωλίγκα, αντιμετωπίστηκε σαν παρίας από παρα πολλούς οπαδούς και media (κυρίως social και ιντερνετικά). “Άσχετο” τον ανέβαζαν, “Mr Bean” τον κατέβαζαν όλοι οι “προφέσορες” της κερκίδας και του καναπέ. Αυτοί δεν καταλάβαιναν ότι η αποχώρηση του Ντόρσεϊ και ο τραυματισμός του Μάντζαρη αποδυνάμωσαν κατά πολύ την περσινή ομάδα του Ολυμπιακού. Ατυχείς, βέβαια ήταν, οι επιλογές όλων τους στις μεταγραφές του Πάουελ και του Πέρκινς. Αλλά, η “οικογενειακή ομάδα” του Ολυμπιακού λειτούργησε και τότε σαν “σπαρτιατική πολεμική μηχανή”.
Μπορεί να έχασε κάποια ματς, αλλά κέρδισε όλα τα σημαντικά, σπάζοντας και το ρεκόρ των εκτός έδρας νικών. Τώρα, βέβαια, έρχονται οι αλλεπάλληλες μάχες με τον Παναθηναϊκό και λίγο αργότερα, τα δυσκολότερα. Ο Σπανούλης και ο Κάιλ Χάινς μένουν ελεύθεροι, να διαπραγματευτούν τα συμβόλαιά τους. Όλοι ξέρουν ότι χωρίς αυτούς τους δύο, ο Ολυμπιακός είναι μια άλλη ομάδα, για αυτό και πιστεύω ότι οι Αγγελόπουλοι θα τους κρατήσουν. Μπορεί όλη η Ευρώπη να τους θέλει, αλλά και αυτοί οι δύο ξέρουν, πως παρόλες τις “Σειρήνες”, τέτοιο “σπίτι”, σαν και αυτό που έχουν “χτίσει” οι Αγγελόπουλοι δεν θα ξαναβρούν. Έχει και παιδιά να μεγαλώσει ο Μπίλι…
koolnews