26 Μαΐ 2013

Η φορολόγηση στα αγροτεμάχια φέρνει νέα πολιτική εμπλοκή

Εν όψει της επιστροφής της Τρόικας συνεχίζονται οι κυβερνητικές συσκέψεις για την κάλυψη των προαπαιτούμενων της ήδη εγκριθείσας δόσης των 3,3 δισ. ευρώ αλλά και για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν έντονο φορολογικό άρωμα. Το πιο σημαντικό ...
πρόβλημα αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, μετά από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Περιφέρεια ο σχεδιασμός για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Η πρόβλεψη εσόδων από τα αγροτεμάχια είναι 700 με 800 εκατ. ευρώ και το βασικό σενάριο για το 2014 προβλέπει τη φορολόγησή τους με 10 έως 13 ευρώ ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι εάν απαλλαγούν τα αγροτικά ακίνητα, τότε το επιπλέον βάρος θα πέσει στα αστικά ακίνητα, από τα οποία ήδη αναζητούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ επιπλέον από το αρχικό σενάριο. Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διακομματική στην τελευταία της συνεδρίαση αμέσως μετά το Πάσχα, από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά και συγκεκριμένα 37 εκατομμύρια στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μέρος αυτών απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ.
 http://www.iefimerida.gr/node/107195#ixzz2UNzrvqN8