1 Μαΐ 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ Το «πουλάκι» που κελαηδάει… πληροφορίες και εκθέτει τον Στουρνάρα

Το «λαλίστατο αηδόνι» που συχνά-πυκνά διοχετεύει φήμες και σενάρια στα ΜΜΕ αναζητούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά και το χθεσινό νέο κρούσμα, με τη... διαρροή πληροφορίας, την οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε να διαψεύσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας περί πιθανού αιτήματος της Αθήνας προς την τρόικα για την καταβολή της δόσης του β΄τριμήνου ύψους 3,2 δισ. ευρώ  χωρίς προηγούμενη  αξιολόγηση.

«Δεν  τίθεται τέτοιο ζήτημα» είπε ο κ. Στουρνάρας, είτε  αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο να βρεθεί η κυβέρνηση για μία φορά απολογούμενη, για το γεγονός ότι δεν πέτυχε κάτι που δεν ήταν μέσα στα σχέδιά της, είτε διότι δεν θέλει να «κάψει μια τέτοια προοπτική. Τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών έχει αναγκαστεί αρκετές φορές να διαψεύσει δήθεν πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης – κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί και στις κατ ιδίαν συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Παρ' ότι η σκέψη του επικεφαλής του υπουργείου προσανατολίζεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως είναι φυσικό, οι συνεργάτες του δεν θέλουν να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι το θέμα έχει αρχίσει να …παρατραβάει και ότι ο υπουργός είναι αναγκασμένος να πάρει τα μέτρα του, διότι είναι η συγκυρία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη και οι όποια επικοινωνιακή διαχείριση θα πρέπει να γίνεται κεντρικά, συγκροτημένα και σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιον τον υπουργό Οικονομικών που καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος όλων των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας. Η «πληροφορία» που δόθηκε χθες σε ΜΜΕ ήταν ότι δεν προκύπτει θέμα νέας αξιολόγησης», αν και δεν υπάρχει ακόμη στο τραπέζι τέτοιο θέμα από την ελληνική πλευρά και συνεπώς δεν έχει συζητηθεί με την τρόικα.

Σημειώνεται ότι η  δόση των 4,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup, στη συνάντηση της 13ης Μαΐου. Προς τα τέλη του μήνα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα ανάψει το πράσινο φως για τα 1,8 δισ. ευρώ που του αναλογούν από τη δόση. Σε περίπτωση, δε,  που απορριφθεί το αίτημα για τα 3,2 δισ. ευρώ, τότε η δόση αναμένεται περί τα μέσα του καλοκαιριού.

Νίκος Τριαντάφυλλος
http://newpost.gr