θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και διάχυση των 500 εκατ. που θα γύγουν από τα κρατικά έσοδα στην κοινωνία με δικαιότερο τρόπο. Η προοπτική μείωσης του ΦΠΑ εστίαση και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο αγνοεί τους πολλαπλασιαστές και ρίχνει λεφτά στο πηγαδι, θέτωντας εν αμφιβόλω την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.
Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και η επιτακτική απαίτηση της σε αυτή την κατεύθυνση θα αναγκάσουν την τρόικα να αποδεχτεί τις πολιτικές αυτές αλλά θα προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις με το ΔΝΤ. Παράλληλα διεθνείς οίκοι θα ασκήσουν κριτική στη βάση των πολιτικών αυτών, πλήττοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.
Το οικονομικό επιτελείο επιμένοντας όμως σε τακτικές ικανοποίησης των συντεχνιών δεν υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και ετοιμάζεται να σπαταλήσει κρατικά έσοδα σε μα αγορά που δεν θα τα επανεπενδύσει αλλά θα κλείσει τρύπες.
Αντίστοιχη είναι άλλωστε και στρατηγική πίσω απότη μείωση φορου μεταβίβασης που ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει, ο υπουργός Οικονομικών. Στόχος είναι να δωθεί πρόσκαιρη ανακούφηση σε κλάδους και να φανεί ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συντεχνιών.
Στην ουσία το οικονομικό επιτελείο αγνοεί μελέτες για αποδοτικότερη κατανομή και κοινωνικοποίηση των κρατικών εσόδων και δεν κινειται στην κατεύθυνση για πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών λέει ότι "πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναφέρουμε τον συντελεστή στην εστίαση στο 13%", ώστε να δωθεί ώθηση σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό.
Πηγές του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι έχουν δωθεί σχέδια και λύσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την επένδυση συνολικά 5 δισ. από τα κρατικά έσοδα σε διάστημα 2 ετων την οικονομία, επιτυγχάνοντας αναπτυξιακό όφελος 0,4%, ενώ σε άλλο σενάριο προβλέπονται φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4 δισ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη μεταβίβαση ακινήτων δεν έχουν αναπτυξιακό όφελος, στερούν έσοδα και κρατούν άλλους κλάδους εγκλωβισμένους.
Τα εναλλακτικά σενάρι προβλέπουν επένδυση στην εκπαίδευση,
μετεκπαίδευση (μεταπτυχιακά και διδακτωρικά προγράμματα) κάτω από νέα
λογική που θα οικοδομούνταν εκπαιδευτικά ΣΔΙΤ με συμμετοχή και δέσμευση
ιδιωτών.
http://www.sofokleousin.gr