16 Ιουν 2013

ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΞΑΓΟΥΝ "ΜΟΝΤΕΛΟ" Πώς επιτρέπουμε στους Γερμανούς να μας κάνουν "γκάσταρμπαϊτερ" στη χώρα μας

«Γκάσταρμπαϊτερ» αποκαλούσαν στα μέσα του περασμένου αιώνα τους μετανάστες που έφταναν κατά χιλιάδες και οργανωμένα στη Γερμανία για να συνεισφέρουν με την εργασία τους στην αναγέννηση της χώρας...
"Δώστε μας νέους ανέργους να τους επανεκπαιδεύσουμε και να ....
τους δώσουμε δουλειά στη Γερμανία και εμείς θα σας δώσουμε το δικό μας μοντέλο, αλλά και χρήματα για να κάνετε το ίδιο με τους ανέργους που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, για να δουλέψουν σε κλάδους των οποίων τα προϊόντα θέλουμε να καταναλώσουμε». Αυτά αποτελούν τα βασικά υλικά του «τείχους» που επιχειρεί να οικοδομήσει η γερμανική κυβέρνηση για την αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου κύματος ανεργίας, ιδίως των νέων, που πλήττει κυρίως την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία...
Με απλά λόγια, όπως αναφέρει σε αναλυτικό δημοσίευμα η εφημερίδα Το Κεφάλαιο και το capital.gr, αυτό είναι το γερμανικό δόγμα ενίσχυσης της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό Νότο, που αναλυτικά μεταφράζεται στο εξής τρίπτυχο:
- Μαζική μετανάστευση εξειδικευμένου και έμπειρου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία και ένταξή τους στο γερμανικό σύστημα μαθητείας και στην αγορά εργασίας της, με κοινοτικούς κυρίως πόρους.
- Διαμόρφωση ενός αντίστοίχου συστήματος μαθητείας σε κάθε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, με στόχευση σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς.
- Επενδύσεις σε τομείς όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας παραδέχονται πως η απόπειρα εφαρμογής του γερμανικού μοντέλου ενίσχυσης της απασχόλησης πατά στο γεγονός ότι «δεν έχει διαμορφώσει η Ελλάδα από την πλευρά της το δικό της αντίστοιχο "εθνικό σχέδιο", πέρα από μια απλή διαχείριση του προβλήματος». «Οι μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές μοιάζουν με ένα κοστούμι ραμμένο με δεκάδες... μπαλώματα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο «Κ» κορυφαίο στέλεχος στην οδό Πειραιώς [σσ. Σαν να λέμε, οι "αρμόδιοι" παραδέχονται ευθαρσώς την ανικανότητά τους και την παντελή έλλειψη πρόθεσης να στρωθούν να βρουν μόνοι τους τις λύσεις].
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η Γερμανία, καθώς βρίσκεται σε αναμφισβήτητη θέση ισχύος έναντι συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου, φαίνεται να «καίγεται» πιο πολύ να μειώσει το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα από ό,τι η ίδια... η κυβέρνηση της Αθήνας. Και αυτό, γιατί η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει συνείδηση των ελλείψεων της σε εργατικό δυναμικό -καθώς οι κατηγορίες από εργαζομένους που λείπουν από τη γερμανική οικονομία υπάρχουν, π.χ., στην ελληνική οικονομία- αλλά και των ελλείψεων της σε προϊόντα για τα οποία υπάρχει μια ορισμένη καταναλωτική ζήτηση.
Επείγουσα ανάγκη προσωπικού
Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία χρειάζεται επειγόντως εργαζομένους στους τομείς του τουρισμού-επισιτισμού, της υγείας και της μεταλλουργίας για την κάλυψη δευτερευούσης σημασίας θέσεων, μιας και αυτές εν πολλοίς αποφεύγουν να τις καταλάβουν οι Γερμανοί νέοι σήμερα.
Ο γερμανικός «ΟΑΕΔ» (Bundesagentur fuer Arbeit) πρόκειται να πυκνώσει τις επισκέψεις του στην Ελλάδα. Στόχος του είναι η ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένες γερμανικές επιχειρήσεις αρχικά ως «μαθητευομένου» (δηλαδή ως εκπαιδευομένου θεωρητικά από το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και, ταυτόχρονα, πρακτικά από τις ίδιες επιχειρήσεις) και έπειτα, πιθανόν, ως «κανονικού».
Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί καταναλωτές ζητούν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα που προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας, της αγροτο-κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και του τουρισμού στην Ελλάδα. Η παραγωγή τέτοιων προϊόντων απαιτεί αντίστοιχα φθηνή αλλά και εξειδικευμένη απασχόληση, η οποία, ως επί το πλείστον, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Στις σκέψεις του Βερολίνου βρίσκεται η σταδιακή εισαγωγή του γερμανικού μοντέλου κατά πρώτο λόγο της μαθητείας και κατά δεύτερο των mini-jobs, αλλά και του kurzarbeit (σ.σ.: σύντομης εργασίας) στην Ελλάδα.
Πάντως, πηγές του «Κ» από επιχειρηματικούς κύκλους στο Βερολίνο αναφέρουν πως ακόμη υπάρχει έντονα αρνητική διάθεση για μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αυτό, λόγω της «γραφειοκρατίας» που συναντά κάθε υποψήφιος επενδυτής, αλλά και της έντονης ακόμη «πολιτικής αβεβαιότητας». Στο Βερολίνο δεν μπορούν ακόμη να... πιστέψουν πως δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα κοινωνικών αντιστάσεων στους κόλπους της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Εξάλλου, αν άρχιζαν να μεταναστεύουν μαζικά γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τότε θα δημιουργούνταν πρόβλημα «κοινωνικής συνοχής» στην ίδια τη Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr