13 Ιουν 2013

Νίκος Σταυρογιάννης: «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια»



Κύρια σημεία από την ομιλία του Βουλευτή της Νέας ΜΕΡΑς κ. Νίκου Σταυρογιάννη κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010»:
-Μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η....
μεγαλύτερη πρόκληση και για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι τα «κόκκινα» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ελλιπές αυτό νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στα ενυπόθηκα στεγαστικά και ενήμερα δάνεια. Καμία άλλη πρόβλεψη ούτε για τους επαγγελματίες, τα καταναλωτικά, τους εμπόρους!
-Η κρίση βαθαίνει, οι δυνατότητες των δανειοληπτών μειώνονται, τα μη ενήμερα δάνεια αυξάνονται και μαζί θα πνίγουν τις τράπεζες, την οικονομία και την κοινωνία και οι τράπεζες θα χρειάζονται ολοένα και περισσότερα κεφάλαια. Που θα βρεθούν; Οι πιστωτές μας έχουν δηλώσει πως αυτά θα καλυφθούν με νέα μέτρα, «κούρεμα» καταθέσεων, κατασχέσεις και τα λοιπά.
-Το ζητούμενο σήμερα και για να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, πρέπει οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Η ανάπτυξη, όμως, και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να συμβεί με τη συνεχή μείωση εισοδημάτων και με την υπερφορολόγηση των έντιμων φορολογούμενων.
-Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στη σημερινή Κυβέρνηση. Μιλώ για τις γνωστές λίστες με τα χιλιάδες ονόματα και τα πολλά δισεκατομμύρια ατόμων που συσσώρευσαν παράνομο πλούτο βγάζοντας τον έξω, για να τον διασφαλίσουν, και μη εκπληρώνοντας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Χρειάζεται εδώ να επισημανθεί ότι είναι αναγκαία και άμεση η ανάκληση της εγκυκλίου για το «ξέπλυμα» από το Υπουργείο Οικονομικών.
-Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο που θα καταστεί εθνικό σχέδιο παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης. Θα μπει μπροστά και πέρα και έξω από τα μνημόνια, τα λανθασμένα και αποτυχημένα κατά δήλωσής τους, συνθέτοντας και συμπαρατάσσοντας κοινωνικές οικονομικές αλλά και πολιτικές δυνάμεις που δεν θα είναι δέσμιες στο σύστημα παρακμής της χώρας, δεν θα λαϊκίζουν και δεν θα έχουν ιδεοληψίες. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό το καταψηφίζω.