Απίστευτες καταστάσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος αποκάλυψε η εκπομπή «Ζούγκλα».
Την ώρα που χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν την...
Πέμπτη το ΕΚΑΣ να κάνει φτερά λόγω... αναθεώρησης των τεκμηρίων διαβίωσης, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το «φαγοπότι» σε δημόσιες υπηρεσίες, όταν ακόμα οι αγελάδες ήταν «παχιές» και τα ευρώ μοιράζονταν σαν... δραχμές.
Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος έρχονται στο φως και πλέον τον λόγο καλείται να λάβει η Δικαιοσύνη, καθώς εκατομμύρια μισθωτοί ετοιμάζονται να σηκώσουν εκ νέου το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι όροι του μνημονίου.
Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ και παράνομοι διορισμοί στην ΟΚΕ
Φάκελος, ο οποίος έφθασε στα γραφεία της εκπομπής «Ζούγκλα», περιέχει στοιχεία που προκαλούν σοκ.
Αναφορές για αδιαφανή διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» της ασυδοσίας που επικρατεί εντός της επιτροπής. Φωτογραφικές διατάξεις και παράνομοι διορισμοί συνθέτουν το σκηνικό κακοδιαχείρισης δημοσίων κονδυλίων.
Ο άνθρωπος, ο οποίος έστειλε τον συγκεκριμένο φάκελο, ήταν πρώην υπάλληλος στο γραφείο του νυν γενικού γραμματέα της ΟΚΕ, Απόστολου Ξυράφη. Στον φάκελο περιέχονται και καταγγελίες, οι οποίες εστάλησαν σε πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάποια ενέργεια.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην επιτροπή είναι ο τρόπος διορισμού στελέχους της. Ειδικότερα, ο Απόστολος Ξυράφης ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της ΟΚΕ χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός από τον κ. Πολυζωγόπουλο, όπως άλλωστε όριζε και ο νόμος. Έτσι εδώ και 1,5 χρόνο περίπου ο κ. Ξυράφης είναι εντεταλμένος γενικός γραμματέας.
Το γεγονός ότι δεν κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, όπως επιτάσσει φυσικά ο νόμος, αποτελεί... λεπτομέρεια.
Μέσα στον φάκελο περιλαμβάνεται και ένα έγγραφο που έστειλε το 2011 ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Λιόλιος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο έγγραφο αυτό ο ίδιος αναφέρει πως η επανεκλογή του νυν προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου ήταν παράνομη. Επίσης, σημειώνει ότι ο Απόστολος Ξυράφης, νυν γενικός γραμματέας της ΟΚΕ και διευθυντής οικονομικών υποθέσεων, έχει διοριστεί παράνομα σε αυτές τις θέσεις, διότι δεν πληροί τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται.
(Το δίπλωμα του Απ. Ξυράφη από τεχνική σχολή)
Αποδέκτες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι και οι κ.κ. Γιάννης Ραγκούσης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης και Χάρης Παμπούκης.
Ο πρώην εργαζόμενος στο γραφείο του Απόστολου Ξυράφη, στις 17 Ιανουαρίου του 2013, στέλνει επιστολή-αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Μέργο, προκειμένου να τους ενημερώσει για αυτά που γίνονται στην ΟΚΕ.
Για τις καταγγελίες αυτές φαίνεται να έχουν ενημερωθεί - μεταξύ άλλων - οι κ.κ. Κάρολος Παπούλιας, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, σε συγκεκριμένη αναφορά που εστάλη γίνεται λόγος και για εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται με αδιαφάνεια η ΟΚΕ, καθώς και για project τα οποία αναλαμβάνει χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό.
Η παρέμβαση Ξυράφη
Ο Απόστολος Ξυράφης μετά τις αποκαλύψεις της «Ζούγκλας» παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή, δίνοντας τη δική του εκδοχή.
Παρέμβαση Καστανίδη
Στην εκπομπή παρενέβη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Πάντως, η ΟΚΕ, σύμφωνα με τις αναφορές και τα στοιχεία του φακέλου, από το 2007 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τρία επιχειρησιακά έργα, συνολικής δαπάνης 4.370.202,5 ευρώ. Επίσης, στις 6 Δεκεμβρίου του 2012, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, η ΟΚΕ ορίζεται δικαιούχος ποσού 2.000.000 ευρώ για τρία επιχειρησιακά προγράμματα.
Το «αμαρτωλό» παρελθόν της Γ.Γ. Αθλητισμού
Ειδικοί και «περίεργοι» λογαριασμοί, κακοδιαχείριση, μία τελετή βράβευσης επαγγελματιών του ποδοσφαίρου που στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 15 εκατομμύρια ευρώ και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ… είναι μόνο μερικά από τα όσα καταγγέλλει στην κάμερα της εκπομπής η υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Θεοδωροβία Πλακά.
Με εντολή του τότε υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, απεστάλησαν έγγραφα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιτζή, με τα οποία ζητούνταν η δικαστική και διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης της σύμβασης που υπεγράφη το 2006 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών «RAM MEDIA LTD» και «PARALLEL MEDIA GROUP PLC».
Η υπόθεση έφθασε μέχρι και τη Βουλή, όπου αναμένεται να οριστεί προανακριτική.
Όλα ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου του 2006, οπότε και υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό από τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιώργο Ορφανό - ως εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου - με τις δύο εταιρείες, που είχε υπότιτλο «Σχετικά με τη φιλοξενία της τελετής των βραβείων 2006 FIF PRO WORLD XI PLAYER στην Ελλάδα».
Το τίμημα για τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης θεωρήθηκε εξωφρενικό, καθώς στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με παραδοχή του δικαστηρίου του Λονδίνου, η εταιρεία ΡΑΜ είναι αφερέγγυα, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση εκκαθάρισης και το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο είναι η οικονομική αξίωσή της από το ελληνικό Δημόσιο.
Η εκδήλωση αυτή δεν έγινε ποτέ…
Αλλά η πληρωμή... πληρωμή!
Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τις βρετανικές εταιρείες ακολούθησε σύσταση οργανωτικής επιτροπής για την πραγματοποίηση του γεγονότος, το οποίο επρόκειτο να λάβει χώρα στις 6 Νοεμβρίου του 2006.
Η οργανωτική αυτή επιτροπή στην πρώτη συνεδρίασή της καθόρισε το συνολικό κόστος της εκδήλωσης στο ποσό των 6.300.000 ευρώ.
Αναπάντητα ερωτήματα και το... χαρτί πολυτελείας!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το όλο φιάσκο της τελετής βράβευσης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών FIF PRO WORLD XI PLAYER για το 2006 είναι πολλά…
1. Ποιος καθόρισε το ύψος της αμοιβής της ΡΑΜ στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ;
2. Ποιος αποφάσισε να δοθεί ως προκαταβολή στη ΡΑΜ το ποσό των 2.400.000 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να εξασφαλίσει την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας αυτής;
3. Ποιος διαπραγματεύτηκε και επεξεργάστηκε το σχέδιο της σύμβασης με τη ΡΑΜ και αποδέχθηκε τους εξωφρενικούς της όρους, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο με 14.000.000 ευρώ;
4. Ποιος αποφάσισε για τη σύμβαση αυτή, χωρίς να ερευνηθεί η φερεγγυότητα της ΡΑΜ, που απεδείχθη εκ των υστέρων ανύπαρκτη;
5. Ποιος πήρε τα χρήματα, σε ποια φυσικά πρόσωπα και τίνων θυλάκια κατέληξαν τα 14.000.000 ευρώ που πλήρωσε το Δημόσιο;
6. Πώς αποδέχθηκε το ελληνικό Δημόσιο να αγοράσει ένα δικαίωμα -που είχε αποτιμηθεί σε 400.000 ευρώ- για 4.000.000 ευρώ;
7. Με ποιο κριτήριο προσδιορίστηκαν οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής στο ποσό των 2.300.000 ευρώ και πόσα τελικά δαπανήθηκαν από το ποσό αυτό;
Η απάντηση του Γιώργου Ορφανού είναι αποστομωτική… Ουδέν σχόλιο!
Κι όλα αυτά ενώ έγινε γνωστό πως χαρτί τουαλέτας και μάλιστα πολυτελείας, καθώς και ροζ κρεμοσάπουνο χειρός, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αξίας ούτε λίγο ούτε πολύ... 14.000 ευρώ!