7 Ιουν 2013

Ομολογία - σοκ (και) από Γιούνκερ για το ελληνικό πρόγραμμα

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ να παραδεχθεί ότι οι προβλέψεις που έγιναν στα ελληνικά πακέτα διάσωσης και οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Mea culpa νούμερο 2. Μετά την παραδοχή ΔΝΤ για λάθη στο...
πρώτο ελληνικό μνημόνιο, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ήρθε η σειρά του πρώην επικεφαλής του Eurogroup,
Σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κομισιόν έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη τα προηγούμενα τρία έτη, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε χαρακτηριστικά: Ναι, συνέβη. Θέλω μόνο να προσθέσω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν πρόκειται για προβλέψεις. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω πως οι προβλέψεις αυτές στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένλες οι προβλέψεις που κάναμε αποδείχτηκε ότι δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα. Δεν υπήρξε ούτε μία πρόβλεψη που να ευθυγραμμίστηκε με την πραγματικότητα αυτές τις δραματικές στιγμές».
«Δεν ρίχνω το φταίξιμο σε κανέναν αλλά θα πρέπει να παραδεχτώ πως η Κομισιόν απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα αυστηρά μαθηματικό ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με προβλέψεις. Όχι με αποτελέσματα. Είναι μια δύσκολη περίπτωση», σημείωσε.
Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σε μερικά χρόνια από τώρα, εκτιμώντας μάλιστα πως η χώρα πιθανόν να χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο στήριξης.
«Δεν θεωρώ πως έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα προσαρμογής, αν και υπάρχουν ακόμη μέρη του προγράμματος που μένει να εφαρμοστούν. Λάβαμε μία απόφαση το Δεκέμβριο του 2012, πως αν κριθεί αναγκάιο, θα ληφθούν νέα μέτρα υπέρ της Ελλάδας υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως και επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα», είπε.
http://www.voria.gr