14 Ιουλ 2013

Μουχαμάντ Γιουνούς: Πρέπει να αλλάξουμε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Για να αποφύγουμε τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις, είναι απαραίτητο να αλλάξει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος από το ...
Μπανγκλαντές Μουχαμάντ Γιουνούς. Το 2006 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που αφορά την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Το σημερινό παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι προσεκτικό μόνο σε εκείνους που κερδίζουν πολλά χρήματα. Οι τράπεζες δεν θέλουν να παρέχουν δάνεια για ξεκίνημα επιχείρησης σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, λέει ο Γιουνούς. Πρέπει να αλλάξουμε τα υπάρχοντα δεδομένα. Οι τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να γίνουν προσιτές στο ευρύ κοινό.
Το 1983 ο Μουχαμάντ Γιουνούς ίδρυσε στο Μπανγκλαντές την τράπεζα Grameen Bank, η οποία ειδικεύεται σε παροχή μικροδανείων. Αυτός ο τύπος χρηματοδότησης αναπτύχθηκε στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, αφηγείται ο Γιουνούς:
Πάνω από 160 εκατομμύρια άνθρωποι σε διάφορες χώρες μπόρεσαν να επωφεληθούν από τα μικροδάνεια. Στο Μπανγκλαντές παρέχουμε δάνεια από 20 δολάρια, μεταξύ των άλλων και σε φτωχούς και σε ζητιάνους. Αυτό υποστηρίζει τους ανθρώπους, τους βοηθά να ξεκινήσουν έστω και μικρή, όμως δική τους επιχείρηση.
Σήμερα τα μικροδάνεια έχουν ζήτηση σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα παραρτήματα της δημιουργημένης από τον Μουχαμάντ Γιουνούς Grameen Bank λειτουργούν στην Ευρώπη και ακόμα και στις ΗΠΑ. Φυσικά, το μέγεθος των δανείων ποικίλλει ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο του τοπικού πληθυσμού:
Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν έξι παραρτήματα της τράπεζάς μας, ένα μέσο δάνειο αποτελεί χίλια πεντακόσια δολάρια. Για τις ΗΠΑ είναι ένα τίποτα, ένα πολύ μικρό ποσό. Εδώ έχουμε 12000 δανειολήπτες και είναι όλοι τους γυναίκες. Το σύστημα των μικροπιστώσεων έχει εξαπλωθεί και στη Ρωσία.
Ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ έλαβε μέρος στο διεθνές συμπόσιο «Πλανητική νόηση», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιουλίου στο ρωσικό Αικατερινμπούργκ. Ο Μουχαμάντ Γιουνούς επικροτεί την ιδέα της διεξαγωγής του EXPO 2020 σε αυτό το μεγάλο οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο των Ουραλίων:
Είναι ένα καταπληκτικό μέρος! Ο κόσμος ξέρει λίγα πράγματα για το Αικατερινμπούργκ και θα μπορέσει να μάθει περισσότερα για την πόλη αυτή και την πλούσια ιστορία της. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα ανακαλύψει μια νέα και εκπληκτικά ενδιαφέρουσα περιοχή.
Στο συμπόσιο «Πλανητική νόηση» στο Αικατερινμπούργκ συμμετέχουν γνωστοί επιχειρηματίες, πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιστήμονες από όλες τις ηπείρους. Σύμφωνα με τον νομπελίστα Μουχαμάντ Γιουνούς, στόχος τους είναι να συνεργαστούν ώστε η πλανητική νόηση να θριαμβεύσει ξεπερνώντας τα στενά εταιρικά συμφέροντα.