14 Ιουλ 2013

Ουάσινγκτον προς Βερολίνο: To πρόβλημα της Ελλάδας λύνεται με ανάπτυξη, όχι με λιτότητα και δανεισμό

Με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, τα αμερικανικά έντυπα τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούν πολλές αναλύσεις για την ελληνική οικονομική, κρίση, τα ληφθέντα μέτρα, την πορεία της χώρας και....
τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεραστεί η κρίση.
Οι χρηματοοικονομικοί ερευνητές και αναλυτές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ασχοληθεί αρκετά κατά καιρούς με την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως την θεωρούν «εν δυνάμει» κίνδυνο και για τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ζητούν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα την παγίωση «προστατευτικών τειχών», προκειμένου να μην επηρεαστούν από  την κρίση. «Η οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη εξακολουθεί να απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» είχε δηλώσει Αμερικανός αξιωματούχος, στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λου, σε ευρωπαϊκές χώρες, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο ίδιος ο Ομπάμπα, μάλιστα, τονίζοντας το ελληνικό ζήτημα είχε από καιρό ζητήσει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της Ελλάδας όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Τον Μάιο του περασμένου έτους είχε εκφράσει πόσο σημαντική θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και  είχε ζητήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για το καλό, τόσο της χώρας μας, όσο και των υπολοίπων χωρών της Νότιας Ευρώπης που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κρίση.
Η «σύγκρουση» Ουάσινγκτον και Βερολίνου ήρθε όταν οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τα σκληρά μέτρα λιτότητας κι επέμειναν πως ουσιαστική είναι η έμφαση στην ανάπτυξη και την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπρόσθετα, τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι διεθνείς πιστωτές τις τελευταίες μέρες εκφράζουν σθεναρά την πεποίθησή τους ότι υπάρχουν… προβλήματα σε ό, τι αφορά το «κολοσσιαίο δανειακό πρόγραμμα» της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, οι New York Times αφιέρωσαν το πρωτοσέλιδο και το κύριο άρθρο τους στην πρόσφατη ληφθείσα απόφαση από το Eurogroup, γράφοντας πως «Λάθος συνταγή για την Ελλάδα», ενώ η Wall Street Journal υποστήριξε πως «η ΕΕ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τα χρήματά της πίσω».
Πέρα από το ζήτημα της Ελλάδας, την Ουάσινγκτον απασχολούν και οι γερμανικές εκλογές. Πάντως, στην επικείμενη συνάντηση Ομπάμα- Σαμαρά αναμένεται να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, επικεντρωμένη σε όλο το φάσμα των οικονομικών θεμάτων, αλλά κρίσιμα θεωρούνται και άλλα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης, όπως: η ενέργεια, η σχεδιαζόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό για τον Οκτώβριο, οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Η επίσκεψη του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ θεωρείται πως θα επισφραγίσει την ήδη υπάρχουσα καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, οποίες συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα».
 http://www.koolnews.gr