2 Ιουλ 2013

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ και το φιάσκο της ΔΕΠΑ οδηγούν σε νέα μέτρα.


2+1 δισ. για να γλιτώσουμε το γκρεμό
Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ και το φιάσκο της ΔΕΠΑ οδηγούν σε νέα μέτρα. Φόβοι για αποτυχία στην πώληση του ΟΠΑΠ
Κυβέρνηση και τρόικα στέκοντα τώρα μπροστά στον δημοσιονομικό γκρεμό που ...
προέκυψε από το φιάσκο της ΔΕΠΑ και εξετάζουν τις επιλογές για κάλυψη των 2 δισ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών καλούν την κυβέρνηση να ετοιμάσει πλάνα έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που θα αποβεί άκαρπη και η προσπάθεια πώλησης των Κρατικών Λαχείων και του ΟΠΑΠ. Σε πρώτη φάση οι απολύσεις στο Δημόσιο και η περικοπή των συνάξεων είναι οι μόνες επιλογές που θα μπορούσαν να πείσουν την τρόικα και να κρατήσουν το πρόγραμμα εντός τροχιάς.
Εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου. Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν από τα μέσα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο εφέτος.
Η δόση αυτή αναμένεται να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Αρνητικά βαραίνει στα δημοσιονομικά και το λουκέτο στην ΕΡΤ, αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την αποτίμηση του σε αυτή τη φάση, σχηματίζοντας πρόβλεψη 200 εκατ. για αποζημιώσεις, ενώ υπολογίζει και αντίστοιχο δημοσιονομικό όφελος, χωρίς όμως να αποδεσμεύει τα στοιχεία προς την τρόικα. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και την εκπλήρωση του στόχου των απολύσεων το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί εντέχνως να αποφύγει τις πιέσεις που του ασκούνται για λεπτομερή καταγραφή.
Μείζον θέμα στη διαπραγμάτευση είναι η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας θα πετάξει το μπαλάκι στις κλινικές για τις υπερβάσεις στη δαπάνη, υλοποιώντας ένα άτυπο κούρεμα των οφειλών του. Η τακτική γνωστή ως clow back (όποια υπέρβαση δαπάνης θα τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές) είχε προετοιμαστεί από τη προηγούμενη διοίκηση, επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αξίζει να σημειωθει ότι από την αρχή του έτους ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κενό 1 δισ.  και 2,5 δισ.  σωρευτικά από το 2011. Δεύτερο θέμα θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και για φέτος -μετά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του 2012- έλλειμμα από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή του χρόνου.
Από τις προηγούμενες συναντήσεις τους με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας οι εκπρόσωποι από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ζητώντας λύση, είχαν θυμίσει μέτρα του μνημονίου που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Σε πρώτη φάση ζητούν να επιβληθεί τώρα η εισφορά του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες των Ταμείων (κυρίως του ΟΑΕΕ) και να αποπληρωθούν υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ζήτησαν και νέες περικοπές στις παροχές του ενιαίου φορέα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας. Με το θέμα αυτό συνδέεται και η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας για νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και την αύξηση της χρήσης των γενόσημων.
Περικοπές στις συντάξεις
Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματων μέτρων για την επαναφορά του προγράμματος σε τροχιά τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν ακόμη την ολοκλήρωση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, η οποία έχει προχωρήσει μόνο ως ένα σημείο. Ως εναλλακτική, αν η τρύπα δεν μπορεί να κλείσει, πρότειναν να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2015 και το μέτρο της αυτόματης διόρθωσης του ύψους των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα.
Στο θέμα των εσόδων -τουλάχιστον για το 2013- το θέμα είναι πιο εύκολο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Η τρόικα αποδέχεται ότι η τρύπα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα στο τέλος Μαΐου θα καλυφθεί απολύτως από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος αλλά και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφαρμογής της.
Αποκρατικοποιήσεις
Με εξαίρεση την πώληση του 66 της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους -η οποία προχωρά ομαλώς- η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αποδεικνύει ότι είναι δέσμια επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία στη μάχη για επικράτηση ζημιώνουν τη χώρα και οδηγούν σε λήψη πρόσθετων μέτρων που θα επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα.
Το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στερεί από τον προϋπολογισμό έσοδα 750 εκατ., ενώ οι καθυστερήσεις στην πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων προκαλούν αναστάτωση και εγείρουν εύλογα ερωτηματικά, ενώ στελέχη της τρόικας ζητούν από την κυβέρνηση να προετοιμάσει και νέα μέτρα 1 δισ. σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας.
Όπως τόνιζαν στο Sofokleousin.gr τραπεζικοί κύκλοι οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ είναι χαρακτηριστικές των προβλημάτων που δημιουργούν στη χώρα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και η ανοχή που επιδεικνύει σε αυτά η πολιτική εξουσία. Οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στέλνουν στους επενδυτές το μήνυμα ότι το πρόβλημα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι η πολιτική αστάθεια και οι κοινωνικές αντιδράσεις αλλά το εγχώριο επιχειρηματικό κατεστημένο.
Ο νέος φόρος ακινήτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώνει» η συμφωνία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με 33 συντελεστές, που θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης η τρόικα φέρεται να συναίνεσε στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε.
Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του ενιαίου φόρου ακινήτων και έγινε μια καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η τρόικα δεν επέμεινε στη σύνδεση του ενιαίου φόρου ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε απέρριψε την πρόταση του υπουργείου για τη θέσπιση 33 κλιμακίων.
Ο ενιαίος φόρος θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
πηγη