5 Ιουλ 2013

ΟΠΑΠ: Υπέγραψε με Ιntralot – Εξώδικο της Emma Delta

Υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση του “τεχνολογικού παρόχου” μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται αλλαγές στο περιεχόμενο της σύμβασης, παρά μόνον μια έκπτωση 2 εκατ. ευρώ. Ερώτημα η αντίδραση της Emma Delta.
Με μια λακωνική ανακοίνωση, η διοίκηση του ΟΠΑΠ, γνωστοποιεί ότι υπέγραψε τη επίμαχη σύμβαση του «τεχνολογικού παρόχου», με την Intralot.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:
“Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και τη με αριθμό 3/347/12.7.2005 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι κατόπιν των εγκρίσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 06.04.2013 και του Διοικητικού Συμβουλίου στις 19.06.2013, υπεγράφη σύμβαση με την ανώνυμη εταιρεία «ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ» ανάδοχο του διαγωνισμού με αριθμό πρωτοκόλλου Α/18054/04.08.2011 «για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για νέο λειτουργικό σύστημα όλων των παιχνιδιών της Εταιρείας και τη μετάβαση των υφισταμένων λειτουργιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε αυτό, καθώς επίσης και για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του υπό προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού».
Περαιτέρω επισημαίνεται, ότι σε σχέση με τους βασικούς όρους των συμβάσεων οι οποίοι είχαν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 06.04.2013, η Εταιρία, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο, επέτυχε μείωση του εφάπαξ επενδυτικού κόστους της κατά 2 εκ. ευρώ, στα 27,5 εκ. ευρώ έναντι 29,5 εκ. ευρώ, ενώ οι λοιπές οικονομικές παράμετροι καθώς και η χρονική διάρκεια της σύμβασης παραμένουν αμετάβλητες”.

«Καυτό» ερώτημα η αντίδραση της Emma Delta

Από την ανακοίνωση δεν προκύπτει να υπήρξαν αλλαγές στο περιεχόμενο της σύμβασης, πέραν της μείωσης του εφ άπαξ επενδυτικού κόστους κατά 2 εκατ. ευρώ.
Αν είναι έτσι, το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς εξ αρχής το ...
επενδυτικό σχήμα της Emma Delta (στο οποίο κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ), έχει εκφράσει ζωηρότατες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να «κλειδωθούν» τεχνολογικά στην Intralot μέσω της σύμβασης, μελλοντικές δραστηριότητες στρατηγικής σημασίας, όπως τα Videolotto και το On line gaming, καθώς και η λεγόμενη «κάρτα παίκτη’.
Η Εmma Delta εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες του νέου μετόχου του OΠΑΠ, να ασκήσει επιχειρηματικές επιλογές μεγάλης σημασίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν εκφραστεί και αιτιάσεις που αφορούν τη σύνδεση της νέας συμφωνίας με άλλες παλαιότερες.
Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, αυτόματα τίθεται και ισχύ το γνωστό ως «μνημόνιο Σπανουδάκη». Επί τη βάση του οποίου, η Ιntralot θα λαμβάνει αμοιβές σε ετήσια βάση για τη συντήρηση μηχανημάτων, τοποθετημένων σε πρακτορεία. Κι αυτό όταν οι ίδιοι οι πράκτορες με επιστολή τους προς την διοίκηση του ΟΠΑΠ, τα θεωρούν πρακτικώς άχρηστα και έχουν ζητήσει την απόσυρση τους!
Αναλυτικότερα όπως ανακοίνωσε η INTRALOT η συμφωνία περιλαμβάνει i) συμβόλαιο για την υλοποίηση του νέου κεντρικού συστήματος (συμβόλαιο υλοποίησης) και ii) συμβόλαιο για την υποστήριξη, συντήρηση και εξέλιξη του νέου κεντρικού συστήματος (συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών) συνολικής διάρκειας πέντε (5) ετών. Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του εξοπλισμού στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ αρχικής διάρκειας δύο (2) ετών με δυνατότητα τριών (3) ετήσιων ανανεώσεων. Η INTRALOT υπέγραψε ακόμα επέκταση του υφιστάμενου συμβολαίου έως την έναρξη του νέου συστήματος.
Το συμβόλαιο υλοποίησης περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, την υλοποίηση και εγκατάσταση του λογισμικού και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υλοποίησης για την έναρξη του νέου συστήματος, καθώς και τις άδειες χρήσης για την Ελλάδα και Κύπρο. Η περίοδος υλοποίησης έχει συμφωνηθεί στους επτά (7) μήνες.
Το συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης του εξοπλισμού και του λογισμικού, την υποστήριξη των λειτουργιών και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ΟΠΑΠ. Το συμβόλαιο θα έχει συνολική διάρκεια πέντε (5) χρόνια και λήγει στις 31/7/2018.
H συνολική αξία του συμβολαίου υλοποίησης και του συμβολαίου παροχής υπηρεσιών είναι €101,0 εκατ.,ενώ η συνολική αξία της συμφωνίας για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του εξοπλισμού στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ είναι €46 εκατ. για τα πρώτα δύο έτη μειούμενη κατά €1 εκατ. ανά έτος για κάθε διαδοχική ετήσια ανανέωση.
euro2day.gr