30 Αυγ 2013

Κάνει πίσω και η Γερμανία από την επέμβαση στη Συρία! Θα επιτεθεί μόνος ο Ομπάμα; Νέες μάχες στη Δαμασκό

Η απόφαση – χαστούκι στον Κάμερον από τη βρετανική Βουλή για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αλλάζει τους συσχετισμούς και αφήνει τον (διστακτικό πια) Μπαράκ Ομπάμα απομονωμένο!

Ο Κάμερον δεσμεύτηκε πως μετά το μεγαλοπρεπές όχι της Βουλής στη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θα σεβαστεί την απόφαση. Φαίνεται όμως ότι η δέσμευσή του δεν επηρεάζει μόνο το Λονδίνο.
Η Ρωσία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας
Η Άνγκελα Μέρκελ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα: λίγο πριν από τις εκλογές, δεν εμπλέκομαι σε πόλεμο χωρίς τη συμμετοχή όλων.

"Δεν μας ζήτησαν μια τέτοια συμμετοχή και δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο", δήλωσε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ". "Επιμένουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή θέση και ότι η δουλειά των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν", είπε.

Η απομόνωση της Ουάσινγκτον


Μάλλον ο Λευκός Οίκος δεν ήταν προετοιμασμένος για ένα ΟΧΙ της Βουλής των Κοινοτήτων. Ίσως το είχε... σίγουρο εξαιτίας των προηγούμενων δυο φορών (Αφγανιστάν, Ιράκ). Η πρώτη «παγωμένη» αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα είναι πως θα αποφασίσει βάσει του συμφέροντος των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον διαρρέει πως δε θα διστάσει να ενεργήσει μόνη της. Αλλά χωρίς Γερμανία και Βρετανία, δε μένουν και πολλοί να τη στηρίξουν. Η Γαλλία έχει εξ αρχής πάρει αποστάσεις.
Ο Ομπάμα είναι πια διστακτικός. Είχε άλλωστε υποσχεθεί να απεμπλέξει οριστικά τις ΗΠΑ από τους πολέμους, όχι να τις βάλει σε ακόμη έναν
Από τη Μανίλα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Χέιγκλ τόνισε πως η Ουάσινγκτον θέλει "συγκρότησης ενός διεθνούς συνασπισμού που θα δράσει από κοινού".

Η έκθεση των παρατηρητών


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα αποσπάσματα έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλητικό αέριο σε προάστια της Δαμασκού.

Οι επιθεωρητές φεύγουν από τη Συρία το Σάββατο, ενώ σήμερα έκαναν την τελευταία τους επιθεώρηση. Βρέθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Μαζέ, όπου νοσηλεύονται άνθρωποι που φέρεται ότι είναι θύματα επιθέσεων με νευροπαραλυτικά αέρια.

Οι έρευνες των απεσταλμένων του ΟΗΕ γίνονται ενώ μαίνονταν μάχες στη νοτιοδυτική Δαμασκό, ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες. Οι μάχες γίνονται στο βόρειο και το δυτικό μέτωπο της Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ (σ.σ. το πρώτο σημείο που επισκέφτηκαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ), με το στρατό να προσπαθεί να προωθηθεί στο εσωτερικό της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

"Εξάλλου μια αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον της πόλης ενώ ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους εκτοξεύθηκε από το στρατό", πρόσθεσε η οργάνωση, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σ' όλη τη Συρία.
 http://www.newsit.gr