15 Αυγ 2013

Στο έλεος του Θεού και του... καιρού η ηλεκτροδότηση των δημοφιλέστερων νησιών

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 
Το σχεδόν διήμερο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη, μπορεί να προκλήθηκε από ένα ατύχημα, καταδεικνύει όμως ότι η κατάσταση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη νησιωτική χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια της κατάρρευσης. ..

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι ντόπιοι τεχνικοί που τα καλοκαίρια... τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην κοπεί η ηλεκτροδότηση, οι επισκέπτες, οι κάτοικοι αλλά και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, έστω κι αν οι περισσότεροι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα για να μην δυσφημίσουν το νησί τους.

«Κάτι διακοπούλες στο ρεύμα και το νερό... κανένα πρόβλημα» 

Η λογική που επικρατεί είναι «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια». Η επίσημη απάντηση είναι πάντα «έχει πολύ κόσμο το νησί το καλοκαίρι». Και στην ερώτηση: «μα κάθε καλοκαίρι έχει κόσμο το νησί, πότε θα αναβαθμιστεί το δίκτυο;» δίδεται η... ελληνοπρεπής απάντηση: «Ε, εντάξει δεν έγινε και τίποτα. Λίγες ώρες την ημέρα το κόβουμε»!
Αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, σε κάθε νησί του Αιγαίου.
«Έχουμε ένα συνεργείο που αποκαθιστά τις βλάβες και συντηρεί το δίκτυο. Κάνουν το μέγιστο δυνατό και σε αυτούς είμαστε ευγνώμονες. Ζητάμε πολύ πιο τακτικά και πολύ πιο σύντομα τις μεγάλες παρεμβάσεις της ΔΕΗ. Όχι ο εργολάβος να μαζεύει τα έργα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και όλο τον υπόλοιπο χρόνο να είναι εξαφανισμένη. Δεν νομίζω να χρειαστεί να κάνουμε διακοπή, αλλά θέλουμε βελτίωση στην τάση. Έχουν καταστραφεί πολλές οικιακές συσκευές», λέει στο newpost, ο δήμαρχος Κυθήρων Θεόδωρος Κουκούλης.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις Κυκλάδες που στερούνται το νερό κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα, καθώς όλα τα σπίτια έχουν δεξαμενές που δουλεύουν με μοτέρ.

«Ευτυχώς φυσάει βοριάς και έχουμε ρεύμα» 

Στα νησιά των Κυκλάδων η διανομή ή όχι ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Η υγρασία προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο που μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα ολόκληρα εικοσιτετράωρα.
«Έχουμε επάρκεια δικτύου, όπως με ενημέρωσε ο προϊστάμενος της ΔΕΗ του νησιού», λέει στο newpost η εκτελούσα χρέη δημάρχου της Μυκόνου Ειρήνη Γρυπάρη και διαβεβαιώνει: «Ολόκληρο το καλοκαίρι έχουμε υποστεί μόνο δύο φορές διακοπή ρεύματος. Ευτυχώς φέτος φυσάει βοριάς και δεν καταρρέει το δίκτυο».

«Ε, δεν έγινε και τίποτα με δυο – τρεις διακοπούλες» 

Από το πρωί της Τετάρτης και το νησί της Σάμου είχε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα σε διάφορες περιοχές να γίνονται διακοπές εκ περιτροπής.
Ο δήμαρχος, Στυλιανός Θάνος, το αποδίδει στην κακοκαιρία του χειμώνα που προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο, αν και δεν αρνείται ότι κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.
Μιλώντας στο newpost, πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα λέγοντας πως «δεν έγινε και τίποτα να μείνει μια φορά ένα χωριό χωρίς νερό ή ρεύμα δυο – τρεις ώρες». Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «Το θέμα είναι σοβαρό μεν, συνηθισμένο δε».