11 Σεπ 2013

Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12

Η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ άναψε νωρίς το μεσημέρι, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου τεστ παραγωγής που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης....
 
Όπως αναφέρει το site, το φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα, ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία οι βαλβίδες και οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου. Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει  περίπου πέντε μέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.
 
Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η ανάλυση μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης διέπεται από διεθνείς κανονισμούς και ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια που βασίζονται σε πιθανότητες.  
 
Έτσι αν δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αυτά, ενδεχομένως να απαιτηθεί δεύτερη γεώτρηση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε αν θα απαιτηθεί δεύτερη επιβεβαιωτική ή όχι.
 
Σημείωσε πως η διενέργεια δεύτερης επιβεβαιωτικής δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή εξέλιξη, πέραν της καθυστέρησης που θα σημειωθεί λόγω της διαθεσιμότητας γεωτρύπανου, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πρέπει να σημειωθεί πως η κράτηση ενός γεωτρύπανου γίνεται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf, 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr