13 Σεπ 2013

Αλαλούμ με το Ε9

Των Λευτέρη Ζαβλιάρη και Βαγγέλη Στολάκη
Αύριο πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της παράτασης υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9, μιας και οι καθυστερήσεις στο σύστημα καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση όλων των φορολογουμένων....

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο της παράτασης ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην «Κ»: «Θα το συζητήσουμε το Σάββατο, ωστόσο δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».
Το υπουργείο Οικονομικών σε διευκρινιστική του ανακοίνωση για την υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων Ε9 μέσω διαδικτύου, ανάφερε ότι ειδικά για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1η-1-2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων («Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9″), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν».
Ωστόσο, η λήξη της προθεσμίας την ερχόμενη Κυριακή, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που πρέπει να υποβληθούν, έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε «μπλακ άουτ» το μηχανισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με την παράταση να θεωρείται επιβεβλημένη. Όμως, η μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας να εισπράξει άμεσα το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων Ε9. Ο χρόνος που φημολογείται πως θα δοθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου, ίσως τελικά αποδειχθεί μη επαρκής, την ώρα που χιλιάδες λογιστές σε ολόκληρη τη χώρα, κυριολεκτικά αγωνίζονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους, που μέχρι πριν λίγα χρόνια επισκέπτονταν τις κατά τόπους εφορίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.
Χωρίς υποδομή
Στο γεγονός ότι ο μηχανισμός της ΓΓΠΣ είναι ανεπαρκής για να στηρίξει τόσο μεγάλο όγκο φορολογουμένων, αποδίδει τη συγκεκριμένη καθυστέρηση ο φοροτεχνικός Θωμάς Σκέντος.
«Όλοι οι φοροτεχνικοί γνωρίζουμε τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν οι φορολογούμενοι που συνήθως έρχονται τις τελευταίες ημέρες της υποβολής των δηλώσεων», τονίζει ο κ. Σκέντος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δήλωση των αγροτεμαχίων. «Όσον αφορά τη δήλωση των αγροτεμαχίων, ο φορολογούμενος πρέπει να μπει στη δήλωση Ε9 που έχει κάνει το παρελθόν και να δει τι έχει δηλώσει», εξηγεί ο κ. Σκέντος. Σε αυτή τη λογική ο φορολογούμενος οφείλει να προσθέσει ή και να αφαιρέσει αυτά που έχει στην κατοχή του.
Όμως σε ορισμένα αγροτεμάχια υφίστανται σε πολλές περιπτώσεις εκτός σχεδίου κατοικίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ζήτημα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει τελικά.
Ένα ακόμα αξιοπερίεργο φαινόμενο είναι και αυτό της απώλειας δεδομένων σε δηλώσεις Ε9. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βάση δεδομένων του υπουργείου είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με αποτέλεσμα ακίνητα που είχαν δηλώσει φορολογούμενοι στο παρελθόν πλέον να μην είναι δηλωμένα. «Για παράδειγμα είχε έρθει στο γραφείο μου μια φορολογούμενη της οποίας τα ακίνητα που είχαν δηλωθεί σε παλαιότερο Ε9, δεν φαίνονταν πια. Η συγκεκριμένη ωστόσο είχε κάνει τη δήλωση στην ώρα της, όμως το γεγονός ότι δεν είχαν δηλωθεί τα ακίνητα θα την αναγκάσουν να πληρώσει προσαύξηση, που είναι 1% κάθε μήνα», υπογραμμίζει ο κ Σκέντος.
Μονόδρομος η παράταση
«Έτος των παθών» για τους φοροτεχνικούς χαρακτηρίζει την τελευταία χρονιά ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης ο Ιωάννης Δόβελος. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που κάποτε πραγματοποιούσε η εφορία, τώρα γίνονται από τους λογιστές, έχει επιβαρύνει κατά πολύ τον κλάδο τους. «Το καλοκαίρι οι φοροτεχνικοί πραγματοποίησαν 6 εκ. δηλώσεις, μέσα σε μόλις δύο μήνες. Τώρα γίνεται αυτό με το Ε9. Στην ουσία έχει μεταβιβαστεί το κόστος της εφορίας στους φοροτεχνικούς», εξηγεί ο κ. Δόβελος. Μάλιστα, οι ενώσεις των φοροτεχνικών έχουν υποβάλει άιτημα παράτασης στο υπουργείο Οικονομικών.
 http://www.karfitsa.gr