13 Σεπ 2013

Financial Times: Η Τουρκία δεν θα γίνει ο οικονομικός γίγαντας που διακήρυττε

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times κάνουν ένα ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Παραθέτοντας τα νέα στοιχεία, το έγκριτο διεθνές έντυπο σημειώνει ότι η άλλοτε άνθιση της Τουρκικής Οικονομίας έχει τελειώσει......
Σημάδια οικονομικής ανησυχίας εμφανίζονται πλέον στους νέους δείκτες που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν είναι πια ο ισχυρός τίγρης της οικονομίας που θα αναρριχηθεί στις 10 ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως, όπως διακήρυττε. 
Βελτιωμένα ήταν αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία που έβγαλε η Τουρκία στο φώς της δημοσιότητας. Μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη ήταν η ανάπτυξη που σημειώθηκε αλλά, την Πέμπτη εμφανίστηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν χειροτέρευση των δεικτών του τρεχούμενου λογαριασμού τους  στα 5,8 δις. ανήλθε το έλλειμμα τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το προσδοκώμενο 5,5 δις..
Έτσι το φαινόμενο που θεωρείται η μεγαλύτερη αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας – το έλλειμμα, που κάνει την χώρα ιδιαίτερα αξιόπιστη στα ξένα funds – είναι ακόμα ιδιαίτερα μεγάλο.
Αυτό μάλιστα σε μια εποχή που οι ξένες πηγές χρηματοδότησης θεωρούνται εξαιρετικά μειωμένες, εξαιτίας κυρίως της προοπτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσουν το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο Τίμοθι Ας της Standard Bank, δημοσίευσε ένα μήνυμα από τα στοιχεία του ελλείμματος και τα στοιχεία ανάπτυξης την Τρίτη, που έδειχνε αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και πτώση των εξαγωγών.
Όλα μαζί υποδηλώνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι η Τουρκία γίνεται πιο ευάλωτη δεν ισχυροποιείται. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο τρεχούμενος λογαριασμός καλύπτεται από τον όρο «ροές ζεστού χρήματος» - σημαντικό είναι δε ότι η καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις καλύπτουν μονάχα το 10%, πολύ χαμηλότερο σε σχέση με περιφερειακές και ιστορικές συγκρίσεις.
Αυτό συμβαίνει όπως παρατηρεί η σύνταξη του άρθρου, παρά στο γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις για τον Ιούλιο έφτασαν στο 1,8 δις. δολάρια ξεπερνώντας σημαντικά τα νούμερα προηγούμενων μηνών.
«Το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευάλωτη είναι πέρα για πέρα αληθινό», προσθέτει το δημοσίευμα. Σε μια έκθεση της Standard & Poor’s που βγήκε στο φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα μάλιστα, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο και η σημαντικά βελτιωμένη δημόσια υγεία που ήταν το καμάρι των αξιωματούχων κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν αλλάξει.
Η οικονομική έκθεση για την Τουρκία είναι ιδιαίτερα αμφίβολη. Μια σταδιακή αύξηση στα επιτόκια και μείωση της αύξησης των πιστώσεων εκ παραλλήλου με την πτώση του νομίσματος, σηματοδοτούν σημαντικά σημάδια κινδύνου στις προβλέψεις ΑΕΠ για το 2013 και το 2014 του ύψους του 3% και 3,6%, αντίστοιχα.
Όλα αυτά βέβαια δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Ρισέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Πρωθυπουργό που διακήρυττε την Πέμπτη πως η χώρα θα έπιανε τον στόχο να γίνει μια από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως μέχρι το 2023 και ούτε η Τουρκική δημοκρατία ούτε η οικονομία θα μπορούσαν να περιγραφούν τόσο εύθραυστες όσο αυτό, όπως ο Ναπολέων είχε προβλέψει για την Κίνα, η Τουρκία έχει γίνει όχι ένας κοιμισμένος αλλά ένας άγρυπνος γίγαντας.
 http://www.koolnews.gr