20 Σεπ 2013

Δεν τα βρήκαν οι εμπλεκόμενοι για το άνοιγμα των καταστημάτων στην Αττική τις Κυριακές

Ολοκληρώθηκε, με πολλές αντιρρήσεις, ο πρώτος κύκλος των επαφών που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και σε εμπλεκόμενους φορείς....

Ο κ. Θ. Πισιμίσης, εκπροσωπώντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, εξέφρασε την αντίθεση των μελών του Επιμελητηρίου του στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέρα των επτά Κυριακών που ορίζει ο Νόμος, καθώς η αγορά δεν θα ευνοηθεί και κάθε άλλο σενάριο θα σήμαινε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση του τζίρου, ενώ παράλληλα αμφίβολη θα ήταν η όποια επίπτωση στον τουρισμό, με δεδομένο ότι αυτός δεν κατευθύνεται στην Πρωτεύουσα της χώρας, δηλαδή την Αθήνα.
Ο Δημήτρης Γιατράς από την ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έχει εκπονήσει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013) από την οποία προκύπτει ότι το νέο μέτρο για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πέρα από τις ήδη επτά θεσμοθετημένες, θα επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το 78,4% των εμπόρων τους οποίους αφορά το μέτρο αντιτίθενται στο νέο μέτρο, ενώ το 84,9% αυτών εκτιμά ότι η εφαρμογή του νέου μέτρου δεν θα έχει καμία θετική επίπτωση στην αγορά.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, εκπροσωπώντας τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα (αν και εξαιρούνται από το νέο θεσμικό πλαίσιο), ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επέφερε αύξηση κατά 30% στο τζίρο της συνολικής αγοράς. Παράλληλα, συμφώνησε με την άποψη της Αντιπεριφερειάρχη και της Ένωσης Ξενοδόχων ότι ο ορισμός της τουριστικής ζώνης δεν είναι επαρκής, ότι η Αθήνα υπολειτουργεί ως Πρωτεύουσα και ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για την αναπτυξιακή της τόνωση. Τέλος, πρότεινε να αξιοποιηθούν κρατικές επιδοτήσεις για την απασχόληση ανέργων.
http://www.lykavitos.gr/archives/51487