20 Σεπ 2013

New York Times: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη

Νέο άρθρο της διεθνούς έγκριτης εφημερίδας New York Times κάνει λόγο για φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού στην Ελλάδα, για την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας που έχει πλέον φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή με την ανεργία στο 28% και ...
την εθνική ταπείνωση και την εξαθλίωση να έχει φέρει την κατάσταση «ένα βήμα πρίν τον γκρεμό». 
Η σύνταξη του άρθρου περιγράφει την κατάσταση, αναφέρει ότι αν το πιο κρίσιμο σημείο για την οικονομία της χώρας έχει παρέλθει πλέον βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο πολιτικά ενώ αναφέρει γιατί η χώρα μας δεν μοιάζει με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης κυρίως εξαιτίας του ρόλου της Γερμανίας.
Στην Αθήνα έχει στηθεί τα ιδανικό πολιτικό σκηνικό για την ανάπτυξη βίαιου εξτρεμισμού. Περιλαμβάνει εθνική ταπείνωση, οικονομική καταστροφή, υψηλή μετανάστευση, πολιτική διαίρεση και διεθνή κηδεμονία. Μην κοιτάξεις πιο μακριά από την Βαϊμάρη της Γερμανίας για να καταλάβεις τα συστατικά της.
Στους υποτονικούς δρόμους της Ελληνικής πρωτεύουσας, όπου πλανάται μια αόριστη απειλή σαν σάβανο η ψυχραιμία έχει παρέλθει. Η οικονομία προχωρά αργά, μετά τις δρακόντιες περικοπές και δύο πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δις. ευρώ, αλλά όχι αρκετά ώστε να γίνει αισθητή. Το κλάμα της άκρας δεξιάς αντηχεί: Εμείς οι πατέρες του πολιτισμού, έχουμε ξεπουληθεί από τους διεθνείς πιστωτές μας τους καρχαρίες!
Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς υπαινιγμοί που ακούγονται. Όλοι γνωρίζουν που οδηγούν. Οι νέο –ναζί της Χρυσής Αυγής ανεβαίνουν, από μια αμελητέα περιθωριακή ομάδα του 2009 στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας σήμερα, εκπροσωπώντας το 15% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν η πιο κρίσιμη φάση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει περάσει, η πιο κρίσιμη πολιτική της φάση είναι τώρα.
Έχω μια μικρή αμφιβολία για το αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προστασία και το παράδειγμα που τόσο επικρίθηκε από το δημοκρατικό κλάμπ, θα είχε οδηγηθεί στην καταστροφή μέχρι τώρα, περισσότερο όπως έγινε με την ταπεινωμένη Γερμανία μετά το 1918. Η Ευρώπη έχει υπάρξει η προστάτιδα της Ευρώπης ακόμα κι αν το ευρώ υπήρξε γι’ αυτήν ο τύραννός της.
Μια τυπική αναμέτρηση προέκυψε το άλλο πρωί. Ο Αλέξανδρος Σούλτος ο οποίος εργάζεται σε μια επιχείρηση κοσμημάτων, βρέθηκε σε μια διαδήλωση. Ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Northeastern επέστρεψε στην Αθήνα από την Βοστώνη το 2009, βρέθηκε στην πορεία απεργών έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όταν χάθηκε.
«Θα έπρεπε να δουλεύετε αντί να κλείνετε τους δρόμους», φώναζε. Η επιχείρησή του είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά ¼.
Μια ομάδα γυναικών του απάντησε λέγοντας, «στην ηλικίας μας που θα βρούμε εργασία»; Είναι μεταξύ των 2000 σχολικών φυλάκων που βρέθηκαν εκτός εργασίας, στα πλαίσια του στόχου της κυβέρνησης να απολύσει 12.500 εργαζόμενους του δημοσίου τομέα όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα των διεθνών πιστωτών. «Έχουμε λογαριασμούς», εξεγείρεται η Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός υπεύθυνος για τις απολύσεις, ότι το μήνυμα της Τρόικας ήταν ξεκάθαρο: «Αν δεν το κάνετε, δεν έχει λεφτά!». Η απαίτηση της Ευρώπης είναι μεταρρύθμιση ή τίποτα.
Η Ελλάδα με 3,3 δις δολάρια έλλειμμα στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης αυτήν την χρονία και ένα ακόμα μεγαλύτερο κενό να εκκρεμεί για τα επόμενα δύο έτη, χρειάζεται ακόμα χρήματα, αν και λιγότερα απ’ ότι παλιότερα. Πιο επιτακτικά χρειάζεται διεθνή κατανόηση. Ο συνδυασμός των απαιτήσεων της Τρόικας και το απογοητευτικό περιστατικό έξω από το υπουργείο – καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει πάνω από 1,5 εκατ. θέσεις και ανεργία έχει φτάσει στο 28%- είναι ένας έκρυθμος.
Είδα τον Αντώνη Σαμαρά τον συντηρητικό Πρωθυπουργό, να δίνει μια εμπνευσμένη ομιλία αυτήν την εβδομάδα στην οποία έκανε λόγο για μια «Δημοκρατία που γεννά τον δικό της εχθρό, το οποίο είναι ουσιαστικά εξτρεμισμό. Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν στο μάτι του Κυκλώνα προτού γίνει αισθητή η βελτίωση – ενώ ανέφερε ότι αυτοί οι μήνες είναι ζωτικής σημασίας κυρίως από πολιτικής άποψης.
Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε έξαρση. Η αστυνομία αναφέρει ότι ένας από τους υπερασπιστές της ήταν υπεύθυνος για την δολοφονία με μαχαίρι αυτήν την εβδομάδα του Παύλου Φύσσα, του αριστερού ράπερ τραγουδιστή, το οποίο βέβαια η οργάνωση κατήγγειλε. Τις τελευταίες εβδομάδες οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έχουν κακοποιήσει έναν Δήμαρχο προσπαθώντας να τιμήσουν τα θύματα του Εμφυλίου Πολέμου ενώ επιτέθηκαν σε υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος, τραυματίζοντας εννέα άτομα.
Ο Σαμαράς είναι διχασμένος μεταξύ της δημαγωγίας της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού της αριστεράς για την Μνημονιακή πολιτική του καθώς και για τα μέτρα λιτότητας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να επαναφέρει την οικονομία και να επαναφέρει την χαμένη της περηφάνια.
Οι υπεύθυνοι της Τρόικας πρόκειται να επισκεφτούν την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αν ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις θα πίεζαν στα άκρα την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν έχει μάθει ακόμα να παίζει τον ρόλο της υπερδύναμης. Είναι η ώρα, και μετά τις γερμανικές εκλογές αυτής της Κυριακής μπορεί να υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών πια. Η σκληρότητα προς την Ελλάδα ήταν η πολιτική της Γερμανίας μέχρι τώρα αλλά όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης «Η χώρα έχει φτάσει στα όριά της. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ, μα πολύ ξεκάθαρο».
Για την ακρίβεια η Γερμανία έσωσε παράλληλα την Ελλάδα από την χρεωκοπία. Το έκανε για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βοήθησε και την Γερμανία να εξέλθει από την καταστροφική «ώρα μηδέν» που βρισκόταν το 1945. Μέσω της Ευρώπης η Γερμανία ανέκαμψε. Μέσω της Ευρώπης η Ελλάδα έχει γλυτώσει την μοίρα της Βαϊμάρης. Σε μια περίοδο όπου επικρατούν οι μικρότητες όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ε.Ε. και η πίστη στον ειρηνευτικό της ρόλο αμφισβητείται θεωρείται κριτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι η Ένωση της Ευρώπης είναι ο ασφαλέστερος θεματοφύλακας των πιο μαύρων περιόδων της ηπείρου.http://www.koolnews.gr