19 Σεπ 2013

Επιχειρείται υφαρπαγή των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

Άγνωστη παραμένει η τύχη των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο αναπληρωτής διευθυντή της DG Comp, της Επιτροπής...
Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, ο οποίος είχε...
συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Η DG Comp προφανώς εκτελώντας εντολές άλλων κέντρων, ήρθε στην Αθήνα για να εξετάσει ζητήματα που αφορούν τα κεφάλαια των τραπεζών, τη μείωση του κόστους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κ.λπ., αλλά κυρίως το μέλλον των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν να τις εκχωρήσουν και αν τελικά αναγκαστούν να το πράξουν, θέλουν να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τις ίδιες. Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, έχουν δημιουργήσει έναν άξονα συνεννόησης για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με το υπουργείο Οικονομικών όσο και με το ΤΧΣ.

Η κοινή θέση είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα βλάψουν τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΧΣ. Η ελληνική πλευρά ζητά χρόνο για μεγαλύτερη ευελιξία χειρισμών και καλύτερη εκμετάλλευση και ρευστοποίηση των επενδύσεων στα Βαλκάνια, ενώ υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι επενδύσεις που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν εκπονήσει ειδικές μελέτες που εξετάζουν αναλυτικά όλα τα σενάρια για το μέλλον των θυγατρικών στα Βαλκάνια. Το σχέδιο που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για τις τράπεζες είναι η ίδρυση μιας holding εταιρείας ανά χώρα. Κάτω από την ομπρέλα της holding θα υπάγονται όλες οι θυγατρικές που έχουν στην ίδια χώρα η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank και έτσι θα προκύψουν μεγάλες οικονομίες κλίμακας, πιθανές προοπτικές εισαγωγής σε χρηματιστήρια ή και διεύρυνσης της μετοχικής βάσης.

Η υφαρπαγή των ελληνικών τραπεζών στα βαλκάνια αποτελεί μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τηρεί σιγή ιχθύος. Αλλά εν προκειμένω η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός!

rizopoulospost.com