23 Σεπ 2013

Γεμάτη «σκιές» και αμφισβητούμενες σχέσεις η πολιτική διαδρομή του αρχηγού των ΑΝ. ΕΛ.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Ο Πάνος Καμμένος είναι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση πολιτικού. Αποτελεί δε πρωτόγνωρη περίπτωση πολιτικού αρχηγού. Γιος εύπορης οικογένειας με καταγωγή από το Γαλαξίδι, ο οποίος μπήκε στη πολιτική μόλις 23 ετών ως ...
υποψήφιος βουλευτής της ΔΗ.ΑΝΑ στις εκλογές του Ιουνίου του1989.
Τότε ήταν διαπρύσιος αντι -Μητσοτακικός κήρυκας αλλά η πρώτη πολιτική κωλοτούμπα ήρθε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Το 1993, ο ατίθασος νέος βρέθηκε καλοπαντρεμένος με τη κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Φιλίππου και λίγο αργότερα εξελέγη βουλευτής υπό την σκέπη ακόμα του Κων. Μητσοτάκη-που σαν πρωτοπαλίκαρο του Κωστή Στεφανόπουλου, στόλιζε με διάφορα κοσμητικά επίθετα..
Από ‘κει και πέρα άρχισε να γράφει την δική του ιστορία προκαλώντας μονίμως θόρυβο χωρίς όμως εντέλει οι περισσότερες από τις «ρουκέτες» που πετούσε κατά καιρούς να δικαιώνονται.
Η πρώτη «φούσκα»  του που απασχόλησε την δημοσιότητα, ήταν  ένα βιβλίο του που ισχυρίζεται ότι έγραψε μετά από έρευνες και κόπους χρόνων και στο οποίον υποστήριζε πως ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο νεαρός που δήλωνε κοινωνιολόγος με πτυχίο από ελβετικό κολλέγιο συνέχιζε την ακροβασία του στην λεπτή κόκκινη γραμμή του πολιτικού παραλογισμού, ενώ όλο το ΠΑΣΟΚ είχε βγει στα κάγκελα μετά από αυτό το βιβλίο, αλλά ο ίδιος συνέχιζε αγέρωχα να υποστηρίζει και να αναλύει αυτή την «θεωρία». Πολλοί είπαν πως αυτό το βιβλίο ήταν και το βάπτισμα του πυρός στη συνεργασία του με τον θεωρητικό της Χούντας, Γεωργαλά, συνεργασία η οποία αρκετά χρόνια αργότερα έμελλε να τον βάλει σε μπελάδες.
Για ένα διάστημα ο Πάνος Καμμένος θέλησε να προσεταιριστεί την οικογένεια Μητσοτάκη ενώ στον αχανή στίβο της Β’ Αθηνών προκαλούσε συνεχώς όξυνση με την οικογένεια Βαρβιτσιώτη την στιγμή που ήταν ο Μιλτιάδης εκείνος που πρότεινε στον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στην αρχή της νεοδημοκρατικής του πορείας «να βοηθήσει και τον Πάνο», να σταθεί στο πολιτικό στερέωμα.
Άλλωστε, το πολιτικό ντεμπούτο του Πάνου Καμμένου στη γαλάζια παράταξη έγινε εφτά χρόνια πριν από αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Τα χρόνια κύλησαν, ο Πάνος Καμμένος έστησε μια ασφαλή βιομηχανία ρουσφετιού μέσω της ΦΑΓΕ του πεθερού Φιλίππου εκλεγόμενος άνετα βουλευτής από το 1993 μέχρι και το 2010 με τη «φανέλα» της Νέας Δημοκρατίας.
Απόλυτα ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, άφιλος για πολλούς, άλλαζε πολιτικά στελέχη δίπλα του με ρυθμό υπαγόρευσης, καταγγέλλοντας πολύ εύκολα από απλούς ανθρώπους ως κορυφαίους επιχειρηματίες για τα πιο σοβαρά αδικήματα. Είναι παροιμιώδες η σύγκρουση του με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Που όμως συνδέθηκε με κάτι πολιτικά δυσεξήγητο εάν επρόκειτο για ένα πολιτικό ευπατρίδη.
Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2007, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε όλη την προεκλογική περίοδο «έδινε γραμμή» στο πολιτικό του γραφείο να στηριχτεί στην Ά Αθηνών ο Γιώργος Βουλγαράκης, έστειλε μήνυμα στον Καραμανλή πως «αν δεν τον υπουργοποιήσει, θα φύγει από την παράταξη». 
Όταν του προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες,  το υφυπουργείο Αθλητισμού, ρωτήθηκε από στενούς του συνεργάτες αν θεωρεί ότι ο τότε ισχυρός άντρας και τότε  πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, τον οποίον κατηγορούσε ως κατάσκοπο, θα αποτελούσε πρόβλημα για τον ίδιο σε ένα τέτοιο πόστο. Η απάντηση ήταν αφοπλιστική. «Τα ‘χουμε βρει με τον Σωκράτη». Όμως τα πλάνα του τότε πρωθυπουργού άλλαξαν και ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο υφυπουργείο Ναυτιλίας με υπουργό τον φίλο του Γιώργο Βουλγαράκη ο οποίος φάνηκε να εξαργυρώνει έτσι την στήριξη που του είχε παράσχει στις εκλογές που μόλις είχαν περάσει.
Εκεί συνέβησαν περιγραφικά τα εξής. Ο κ. Πάνος Καμμένος, κουβάλησε ένα ολόκληρο επιτελείο συνεργατών σε «επιτελικές», όπως τους έλεγε θέσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας, τους οποίους όμως και άφησε απλήρωτους μια και δεν φρόντισε να θωρακίσει την εργασιακή τους θέση επί πολύ μακρό διάστημα.
Την ίδια περίοδο ο Πάνος Καμμένος είχε διάφορες συναντήσεις με διάφορους ισχυρούς παράγοντες της ναυτιλίας παρακάμπτοντας και τον ίδιο τον υπουργό, εκμεταλλευόμενος του ότι είναι ανιψιός του IMO (International Maritime Organization) κ. Μητρόπουλο.
Εκείνη την εποχή ήταν που πέρασε το κατώφλι του γραφείου του στο υπουργείο Ναυτιλίας, ένας περίεργος τύπος που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Κυπρίου πλοιοκτήτη του Sea Diamond που είχε βουλιάξει στη Σαντορίνη και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να πληρώσει τις συνέπειες των προβλημάτων που είχε προκαλέσει το πλοίο του στη θάλασσα του μαγευτικού νησιού. Οι ντόπιοι είχαν ξεσηκωθεί, αλλά ο υφυπουργός παρέμενε ασυγκίνητος και κανείς εκτός από τρείς συγκεκριμένους ανθρώπους δεν ξέρει τι ειπώθηκε σε εκείνη την «μυστηριώδη συνάντηση»[...]
Εκείνο τον καιρό ο Πάνος Καμμένος είχε ήδη χωρίσει από τον πρώτο του γάμο και είχε παντρευτεί την σημερινή σύζυγό του, πετυχημένη δικηγόρο, Έλενα Τζούλη. Η βάφτιση δε του πρώτου τους παιδιού, που έγινε στον Αγ. Κωνσταντίνο Γλυφάδας αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός των ημερών εκείνων καθώς και η δεξίωση που δόθηκε στη Βουλιαγμένη μετά το μυστήριο. Κουμπάρος στη βάφτιση ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ, αγαπημένο παιδί του Χαρίλαου Φλωράκη, επιβιώσας σε κάθε κυβερνητική κατάσταση και αργότερα κατηγορούμενος με βάση συνομιλίες που κατέγραψε το «μαύρο κουτί» της ΚΥΠ, ως χρηματοδότης της συμμορίας του έγκλειστου Παναγιώτη Βλαστού.
Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, ο Πάνος Καμμένος βγήκε μπροστά υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη την οποία όμως και πούλησε πολύ γρήγορα ,  για τα μάτια του Αντώνη Σαμαρά λίγο πριν την εσωκομματική κάλπη. Αργότερα με την ίδια ευκολία πούλησε και τον Αντώνη Σαμαρά και (με λεφτά, που όπως λέει ο τ. βουλευτής του κόμματος του,  Γιάννης Κουράκος)του έβρισκε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ίδρυσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Δεν γνωρίζουμε αν μοιράζεται με τον φίλο του το ρητό «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ωστόσο με τον Γιώργο Βουλγαράκη τους συνδέει η κοινή τους αγάπη για τα σκάφη. Μόνο που όταν ο διαπρύσιος αντιμνημονιακός κήρυκας του Διστόμου βρέθηκε σε θέση να απολογηθεί για το ότι ο «Ηλιάτορας», το σκάφος που το όνομά του θυμίζει έντονα Ελύτη και Θεοδωράκη βρέθηκε καταγεγραμμένο στο δυναμικό μιας υπεράκτιας εταιρείας. Επιτρέπεται σε καιρό κρίσης ο πολιτικός αρχηγός που πήγαινε αγκαζέ τον Μανώλη Γλέζο στο ιατρείο της Βουλής στις στιγμές των επεισοδίων του Φεβρουαρίου του 2012 να υπογράφει ως ιδιοκτήτης ενός σκάφους που βρίσκεται σε offshore; Κάποιες πολιτικές πηγές λένε πως το ΣΔΟΕ του έχει βρει «πράματα και θάματα»-κάτι που δεν αρμόζει στον πολιτικό ταγό εκείνο που κατήγγειλε την οικογένεια Παπανδρέου, την οικογένεια Μητσοτάκη, την οικογένεια Καραμανλή για εμπλοκή τους σε offshore.
 Το αψίκορο του χαρακτήρα του αυτό που οδήγησε στο προχθεσινό «λυντσάρετε τον Πάχτα» και στην ανταλλαγή απειλητικών ύβρεων πρώην διευθυντή του με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη μέσω διαδικτύου είχε εκδηλωθεί αρκετά παλαιότερα και σε ποικίλες στιγμές. Πολλοί θυμούνται τον Πάνο Καμμένο να έρχεται στα χέρια, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, στο παραλιακό Island για μια θέση παρκιν. Η να σπάει την φωτογραφική μηχανή ενός φωτορεπόρτερ που βρήκε ενδιαφέρον θέμα την περατζάδα του από ένα ακριβό εστιατόριο της παραλίας.
Κάτι άλλο που είναι ταυτισμένο με τον Πάνο Καμμένο είναι και το γεγονός ότι δεν τα έχει καλά με την οικονομική συνέπεια όσον αναφορά τους συνεργάτες του. Με άλλα λόγια, αυτό που έκανε στο υπουργείο Ναυτιλίας το συνήθιζε και στο πολιτικό του γραφείο, αλλά και στο γραφείο του, ως προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο άνθρωπος λοιπόν, που βρίσκεται σε ρήξη πολλές φορές με τη κοινή λογική συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα από τότε που θεωρείτο ο «σκληρός της ΟΝΝΕΔ», και έδινε εντολές να «καταστρέψουν» τα περίπτερα του ΚΚΕ στη Καλλιθέα. Μόνο που οι εποχές έχουν αλλάξει και μάλλον ο ρόλος του Ροβεσπιέρου που τάχα έχει επιλέξει για τον εαυτό του ο Πάνος Καμμένος μπορεί εύκολα και γρήγορα να πάρει χαρακτήρα επικίνδυνου μπούμερανγκ.
Πηγή: Παρασκήνιο του Σαββάτου