20 Οκτ 2013

Καρφώνει πρώην υπουργούς της Ν.Δ.

Κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με τον Δημ. Αβραμόπουλο ο Ευ. Βενιζέλος, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου που παρακολουθεί αμήχανα την ανοιχτή ρήξη δύο κορυφαίων στελεχών που κλονίζει την κυβέρνηση...
  
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή (συνοδεία συνημμένων) που έστειλε στον υπουργό Αμυνας πριν από τη συζήτηση της ερώτησης του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για...

τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κίνηση που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται καθοριστική για τις εξελίξεις.
Στην επιστολή, ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνει τον Δημ. Αβραμόπουλο για όλη την υπερασπιστική του γραμμή ενάντια στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας προφανώς από τον νυν υπουργό Αμυνας να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Από την απάντηση του κ. Αβραμόπουλου στον κ. Τσίπρα προκύπτει ότι, σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Αμυνας επέλεξε να αγνοήσει την επιστολή και τα επιχειρήματα Βενιζέλου.
Αυτό οδήγησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να υπερασπιστεί και τον εαυτό του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στη δική του περίοδο και τη σύμβαση του 2010, να φτάσει στα άκρα τη ρήξη με τον Δημ. Αβραμόπουλο, βαθαίνοντας την ενδοκυβερνητική κρίση. Αρχικά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει, στη συνέχεια πηγαίνει εκτάκτως στη Βουλή για να απαντήσει πρωτίστως στον κ. Αβραμόπουλο και δευτερευόντως στον κ. Τσίπρα, ενώ «καρφώνει» τον υπουργό Αμυνας με τη φράση «οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να λύνουν προβλήματα».
Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «πολιτικό παιχνίδι Αβραμόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ», φέρνοντας σε προφανή αμηχανία τον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να διαρρεύσει ότι με την κίνηση που έκανε ο Δ. Αβραμόπουλος στοχεύει είτε στη θέση του οικουμενικού πρωθυπουργού, αν η κυβέρνηση Σαμαρά καταρρεύσει, ή ακόμα και ετοιμάζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2015.
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι αιτίες για τη σημερινή τους καταβαρά-θρωση στο επίκεντρο της πολιτικής θύελλας
Η επόμενη κίνηση του Ευ. Βενιζέλου είναι η δημοσιοποίηση της επιστολής του προς τον Δημ. Αβραμόπουλο, αλλά και των ενημερωτικών σημειωμάτων για ολόκληρη την πορεία της υπόθεσης, στην οποία εμπλέκει -όχι ονομαστικά- τον Ευ. Μεϊμαράκη (από τον οποίο ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το υπουργείο Αμυνας τον Οκτώβριο του 2009) αλλά και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αμυνας τον Ιούνιο του 2012, κατηγορώντας τους εμμέσως για πλήρη απραξία στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων.

Ο κ. Βενιζέλος γράφει στην επιστολή του ότι «οι απόψεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της ερώτησης και σε συναφείς ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ υπερασπίζονται τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών!». Υποστηρίζει ότι «την περίοδο 2009-2011 καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να διαφυλαχθεί τόσο η ναυπηγική υποδομή της χώρας όσο και η περιουσία του ελληνικιού Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει καταβάλει τεράστια ποσά χωρίς να έχει παραλάβει τίποτα!» και σημειώνει ότι «όλη αυτή η προσπάθεια έγινε σε εκτέλεση ψηφισμένων από τη Βουλή των Ελλήνων νόμων, υπό εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά». Και σε προειδοποιητικούς τόνους προς τον υπουργό Αμυνας σημειώνει ότι τόσο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού όσο και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών «τηρούν πλήρες αρχείο του θέματος», αλλά και σκοπίμως αναφέρεται «στις προσπάθειες που έχει κάνει για το ίδιο ζήτημα το υπουργείο Ανάπτυξης» αλλά και «στις οδηγίες που έχει δώσει σχετικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες».
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Πεδίο βολής Σκαραμαγκά...
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Η προφανής και συστηματική στοχοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, πέραν της περαιτέρω φθοράς που προκαλεί στον αρχηγό του άλλοτε κραταιού και τώρα παραπαίοντος κόμματος, εν μέσω μάλιστα συζητήσεων περί Κεντροαριστεράς, έρχεται και σε μια συγκυρία που από την αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσονται ως κυρίαρχα τα ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια.

Το ανέφερε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο ώστε να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σύρθηκε η χώρα και να αναζητηθούν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες προσώπων.

Παράλληλα, όμως, οι επιθέσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την εμπλοκή του από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση, συνιστούν εξ αντανακλάσεως βολές στον Αντώνη Σαμαρά και στο περιβάλλον του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στον Ευ. Βενιζέλο πως έχει οδηγήσει την παράταξή του σε πολιτική ομηρεία στη Ν.Δ. με αντάλλαγμα για την πολιτική ασυλία του. Τη δική του, αλλά και ενός συνόλου προσώπων-πρωταγωνιστών της τελευταίας 30ετίας, διαχειριστών και εμπλεκόμενων σε πολλές ομιχλώδεις υποθέσεις. Επιλογή στα όρια της ανίερης σχέσης, που ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από το μεγαλύτερο κομμάτι της βάσης αλλά και σε κορυφές του κυβερνώντος κόμματος.

Μ' αυτή την έννοια η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει ο φάκελος Σκαραμαγκά πηγαίνοντας αρχικά ο ίδιος στα ναυπηγεία και συνομιλώντας με εργαζομένους, εκτός από έμπρακτη πολιτική κίνηση με στόχο να αποκτήσουν και πάλι οι θεσμοί την εμπιστοσύνη των πολιτών, υποδηλώνει τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στα θέματα αυτά μαζί με το βασικό κορμό της Ν.Δ. που έτσι και αλλιώς παίρνει αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά σε σειρά ζητημάτων.

Γι' αυτό και η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση, ερμηνεύεται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν απάντηση αυτού του τμήματος της Ν.Δ. που δεν αποδέχεται την πρωθυπουργική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία η πολιτική κάλυψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα. Με το σκεπτικό βεβαίως ότι σταθερότητα δεν εξασφαλίζεται με τη συγκάλυψη των σκανδάλων που δυναμιτίζουν τη δημοκρατική λειτουργία και τη σχέση της κοινωνίας με τους θεσμούς.

Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net

Με αφορμή τη σύγκρουση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου αναδύθηκε στην επιφάνεια η υποβρύχια δυσαρέσκεια στο «γαλάζιο» βυθό για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και ειδικά την κάλυψη που αναγκάζεται κάθε τόσο, εκ των πραγμάτων, να προσφέρει το μέγαρο Μαξίμου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μοναδικό κυβερνητικό εταίρο, όπως λένε «γαλάζιοι» κύκλοι.

Η προσπάθεια του μεγάρου Μαξίμου να χαμηλώσουν οι τόνοι έπεσε στο κενό, όπως και η νέα απόπειρα πυρόσβεσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, χθες. Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου έλεγαν πάντως πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας -ο οποίος προχθές το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά- έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν από χθες το πρωί, πριν δημοσιοποιήσει ο κ. Βενιζέλος την επιστολή του, πως ο κ. Αβραμόπουλος ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κανένα λόγο και ρόλο να υπερασπιστεί το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν έχει σχέση η Ν.Δ. Προσέθεταν δε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκπροσωπεί περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό τις έννοιες της σύνθεσης, της συναίνεσης και της ενότητας και πως οι δύο εταίροι με τη συμμετοχή τους σε αυτή την κυβέρνηση πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν για το καλό του τόπου.

«Γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Βενιζέλος στο πλαίσιο της δικομματικής. «Η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν είναι θεσμική, τον έχει ορίσει το υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει κάθε τόσο σε στιλ "εγώ και ο πρωθυπουργός". Είναι ένας υπουργός μεταξύ ίσων. Ο Αβραμόπουλος καλά έκανε και έβγαλε από το κάδρο τη Ν.Δ. Δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε συνέχεια το ΠΑΣΟΚ», έλεγαν χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι ναι μεν η ύπαρξη της κυβέρνησης εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος χρειάζεται τη δικομματική για λόγους πολιτικής επιβίωσης.

Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος φαίνεται ότι δεν έχει ξεχάσει πως κατά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το υπουργείο Εξωτερικών, επειδή ο κ. Βενιζέλος έθετε ως όρο να το αναλάβει ο ίδιος. «Αφού ήθελε τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος να επιλύσει το θέμα με τα ναυπηγεία, κακώς στον ανασχηματισμό δεν ήρθε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας», σχολίαζαν μάλιστα πολιτικοί φίλοι του κ. Αβραμόπουλου χθες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς χθες από το Βήμα FM για το θέμα, απάντησε καταρχήν ότι είναι λογικό να υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» σε μία κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, έσπευσε όμως να σχολιάσει ότι «άλλωστε, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν έχουν την ίδια διαδρομή», καταλήγοντας ότι αυτή τη στιγμή πάνω από όλα είναι η πατρίδα.

* Σημειωτέον ότι την ώρα που το ρήγμα βάθαινε, το Γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου και το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εξέδιδαν ταυτόχρονα ανακοινώσεις για την παρουσία του κ. Αβραμόπουλου στην κηδεία του προέδρου του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, υπενθυμίζοντας αντίστοιχα την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του αντιπροέδρου της Ν.Δ.

Από enet