19 Νοε 2013

«Βοήθεια αποστασία» – Ο Σαμαράς σε ρόλο ΓΑΠ, τα Νέα, ο Τσιριμώκος και το τέλος του ΠΑΣΟΚ

pap1Την ησυχία λίγο πριν την καταιγίδα θυμίζει το πολιτικό σκηνικό καθώς είναι κοινή η άποψη ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θυμίζει «κάρο που το σέρνουν δυο ξέπνοα άλογα».
Στα πηγαδάκια που..
στήνονται καθημερινά στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου το κλίμα ανησυχίας είναι διάχυτο. Οι χαμηλόφωνες κουβέντες των βουλευτών και των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) συνεχίζονται ακόμη και όταν η Βουλή σταματά τη λειτουργία της (ολοκλήρωση συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των επιτροπών) εικόνα που θα ήταν σπάνια πριν λίγο διάστημα.
Μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των βουλευτών είναι πόσο θα διαρκέσει ο βίος αυτής της κυβέρνησης και σχεδόν η συντριπτική πλειονότητα κουνά με απελπισία το κεφάλι της. Και αυτό διότι ακόμη και βουλευτές που έως τώρα ήταν φανατικοί υποστηρικτές των μνημονίων διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει παρά τους πανηγυρισμούς για πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι μεγαλοεκδότες ανησυχούν
Η ανησυχία αυτή έχει μεταφερθεί και στα εκδοτικά συγκροτήματα που στηρίζουν με φανατισμό τις μνημονιακές πολιτικές. Μάλιστα, σχετικά ρεπορτάζ εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να στηρίζει τον Α. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτική ανωμαλία η αλλαγή πρωθυπουργού από την σημερινή Βουλή.
Ξεχνούν ότι ο ΓΑΠ έφυγε αφού είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης
Φαίνεται, όμως, ότι οι καλοθελητές των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού ξεχνούν ότι ο Γ. Παπανδρέου άφησε την καρέκλα της πρωθυπουργίας χωρίς τη διάλυση της Βουλής, αν και επιπλέον, λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί, είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με τις ψήφους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (152) και τη στήριξη της ανεξάρτητης βουλευτού Λούκας Κατσέλη, από τους συνολικά 298 που ψήφισαν.
Το σενάριο της αντικατάστασης Σαμαρά
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να διαρρέονται φήμες για αντικατάσταση του Α. Σαμαρά, αντιδρώντας όμως χλιαρά. Και αυτό όχι γιατί δεν ανησυχούν. Κάθε άλλο. Με τη στάση τους αυτή επιχειρούν να «κάψουν» αυτό το σενάριο μέσω της υπερέκθεσής του στη δημοσιότητα, αφού οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι οποτεδήποτε προκύψει τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατο να την αποτρέψουν.
ΠΑΣΟΚ – Να ζήσουμε να το θυμόμαστε…
Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Ε. Βενιζέλος αδυνατεί πλέον να ελέγξει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Η αποχώρηση της Θ. Τζάκρη τροφοδότησε φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς οι περισσότεροι βουλευτές βλέπουν ότι η πολιτική τους καριέρα τελειώνει με την στήριξη των πολιτικών του μνημονίου και του Ε. Βενιζέλου.
Η αντίδραση του Αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών στο κάλεσμα του Α. Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν μνημονιακές πολιτικές, ήταν τουλάχιστο ατυχής. Ατυχής ήταν διότι ο ίδιος το βράδυ της ήττας των εκλογών του 2007 έσπευσε στο Ζάππειο επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου χωρίς προηγουμένως να συζητηθούν σε συλλογικά όργανα τα αίτια της ήττας.
«Τα Νέα» και ο εαμίτης Ηλίας Τσιριμώκος
Κάποιοι γηραιότεροι μειδίασαν διαβάζοντας τον τίτλο της εφημερίδας «Τα Νέα» ο οποίος κάνει λόγο για νέα αποστασία. Μειδίασαν επειδή θυμήθηκαν τον ρόλο του συγκροτήματος στην αποστασία του 1965 αφού ως γνωστό η καλή εφημερίδα όχι μόνο δεν υπήρξε ο θεματοφύλακας και ο σταθερός υποστηρικτής της Ένωσης Κέντρου, αλλά παρασκηνιακά υποστήριξε τόσο τη λύση Στεφανόπουλου όσο και αυτή του εαμίτη Ηλία Τσιριμώκου.
Καταλήγοντας, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα η θέση του Ε. Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει ημερομηνία λήξης, όπως και το ίδιο το κόμμα της Ιπποκράτους.
 http://www.nez.gr/archives/30529