17 Νοε 2013

"Μαγνήτης" το παλιό κοίτασμα για πετρελαϊκούς "κολοσσούς"

Πόλος έλξης μεγάλων ξένων ενεργειακών εταιρειών και επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ έχει γίνει ένα εξαντλημένο, παλιό, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
Ο λόγος έχει να κάνει με το ..γεγονός πως τέτοιοι γεωλογικοί ταμιευτήρες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα), πετρελαϊκοί κολοσσοί «σκοτώνονται» για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων αλλά και τερματικών σταθμών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μεγάλες εταιρείες όπως η ENI, η Edison, η κοινοπραξία των εταιρειών του αγωγού TAP, η σημερινή διαχειρίστρια του παλιού κοιτάσματος Energean Oil μαζί με την ισραηλινή Ratio Oil έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της αποθήκης. Πηγές θέλουν ότι και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πιρς, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ζήτησε πληροφορίες για την υποθαλάσσια αποθήκη της Καβάλας.