17 Νοε 2013

Νέα τουρκική πρόκληση: Θα γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά!


Σημείο μηδέν Αγιά ΣοφιάΤου Γιάννη Ντάσκα
O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έδωσε και πάλι το στίγμα για το (ανούσιο) μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων....

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν, η  δημόσια αποκάλυψη ότι η ελληνική πλευρά με τον πρόεδρο της ελληνοαμερικανικής κυβέρνησης Κρίς Σπύρου και τον «εφιάλτη» των Τούρκων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και «φόρα» Κύπριο δικηγόρο, Αχιλλέα Δημητριάδη, ετοιμάζουν προσφυγή στα τουρκικά δικαστήρια και θα ζητούν να λειτουργήσει ως παγκόσμιος καθεδρικός ναός της Ορθοδοξίας η Αγιά Σοφιά.
Και ο Αρίντς, ξαναδήλωσε ότι προωθείται στην τουρκική κυβέρνηση η ιδέα να γίνει τζαμί και η Αγιά Σοφιά, όπως έχουν γίνει ήδη τζαμιά άλλες δυο εκκλησίες του «συστήματος» της Αγιάς Σοφιάς.
Αυτή θα είναι η απάντηση των Τούρκων στο αίτημα που, με συνέντευξη του στο «Παρασκήνιο», ανήγγειλε ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης πριν ένα μήνα περίπου. Και είναι αναμενόμενη. Τα τουρκικά δικαστήρια θα κρίνουν ότι είναι Τζαμί. Το θέμα θα κριθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνουν ότι είναι Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι Τούρκοι σπεύδουν ώστε να ζητήσουν μετά μια μεσοβέζικη λύση, δηλαδή να λειτουργεί με κοινή συναίνεση σαν περίπου Μουσείο.
Το θέμα εκφεύγει των ελληνικών δυνατοτήτων και θα είναι ένας σημαντικός κρίκος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί θέλουν (και την Ελλάδα τη συμφέρει) να γίνει η Αγιά Σοφιά παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας ώστε να κόψουν τις ρωσικές επιδιώξεις να μετατοπιστεί το παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Οι Τούρκοι θα βρεθούν να διαπραγματευτούν με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα και δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς έρχεται στο βάθος η δημιουργία Κουρδιστάν,κάτι που τους δημιουργεί ασύγκριτα μεγαλύτερο πονοκέφαλο από το πρόβλημα της Αγιάς Σοφιάς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Ελλάδα στη χειρότερη περίπτωση θα επιβεβαιώσει τη σημερινή απαράδεκτη πραγματικότητα. Να θεωρείται οικουμενικό πατριαρχείο το σημερινό εντελώς συμβολικά και καθόλου παρεμβατικά στην Ορθοδοξία. Στην ουσία σήμερα το Πατριαρχείο είναι υπό τουρκική κυριαρχία στα πάντα.
Αν η Αγιά Σοφιά γίνει τζαμί τότε η Ελλάδα θα βρεθεί στο δίλημμα «να μας εκβιάζει η Τουρκία με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση η να τερματιστεί οριστικά με αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήδη στον τομέα αυτό καλπάζουν»;  Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόβλεψη των Αμερικανών να τριπλασιάσουν το μέγεθος του ναού του Αγίου Γεωργίου στο περίφημο «σημείο μηδέν» της Νέας Υόρκης.
Όταν ήταν όρθιοι οι δίδυμοι πύργοι υπήρχε εκεί ένας ναϊσκος που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Τώρα εκεί έγινε το μεγαλύτερο σε ύψος κτήριο των ΗΠΑ (ύψους 541 μέτρων) και ο ναϊσκος θα ξαναγίνει αλλά τριπλάσιος σε μέγεθος… Με ανάλογη σημασία για την Ορθοδοξία…