1 Νοε 2013

Όλο το παρασκήνιο από την «βόμβα» του Σταϊκούρα για τα «εργαλεία» και το κούρεμα

Βόμβα πρώτου μεγέθους έριξε χτες το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ημερίδα του ΚΕΠΕ, στην οποία ανέφερε πως ίσως να χρειαστούν και «ισχυρότερα εργαλεία» για την αντιμετώπιση του χρέους, φωτογραφίζοντας έτσι ...
ουσιαστικά ένα κούρεμα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
«Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, με άμεσο και καθαρό τρόπο. Βέβαια, είναι θέμα δυναμικό και πολυσύνθετο. Υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που τα επηρεάζουν. Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Ίσως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του. Μάλιστα, πριν τον κύριο Σταϊκούρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με έκθεση του σημείωνε πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο χωρίς κάποια μορφή ελάφρυνσης. Ενδεικτικά, αν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κινείται ετησίως μέχρι το 2022 μεσοσταθμικά με ένα ποσοστό του 3,5% (αντί του βασικού σεναρίου που είναι 4,5%), ενώ παράλληλα αυξηθεί το βασικό επιτόκιο από το σημερινό 3,5% κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, δηλαδή 1%, τότε το απαιτούμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι 8,7%, δηλαδή περίπου τρεις μονάδες πάνω από αυτό του μοντέλου εργασίας, με αποτέλεσμα μια ελάφρυνση του χρέους να καθίσταται απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.
Στα υψηλά κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών ξορκίζουν τη λέξη κούρεμα και μάλιστα, κάθε φορά που Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρονται ονομαστικά σε «κούρεμα», γίνονται αποδέκτες παραπόνων από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ όμως γνωρίζουν πως με απλά μαθηματικά το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση. Αυτή η ελάφρυνση μπορεί να λάβει δύο μορφές, σύμφωνα με τις επικρατούσες εκδοχές:
Ονομαστικό κούρεμα επί των απαιτήσεων των δανειστών μας, το γνωστό haircut
  1. Επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων του ελληνικού προγράμματος με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, κάτι το οποίο θα συντελούσε σε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.
  2. Πάντως, οι παράγοντες της οδού Νίκης αποφεύγουν να ποσοτικοποιήσουν την ευκταία ελάφρυνση του χρέους.
Η παρέμβαση του κυρίου Σταϊκούρα δεν είναι εκτός γραμμής, με δεδομένο πως πάντα λειτουργεί σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Έτσι, η φράση του στην ημερίδα του ΚΕΠΕ λαμβάνει ξεχωριστή διάσταση και έχει ιδιαίτερη σημειολογία, μιας και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με τις ενδείξεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πάντως, οι εταίροι δεν είναι έτοιμη να συναινέσουν σε νέα αναπροσαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Κάποιοι θέτουν ως ημερομηνία-ορόσημο τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, κάτι οποίο τοποθετείται στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι σημειώνουν πως η αναποφασιστικότητα θα συνεχιστεί μέχρι και τις Ευρωεκλογές, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης φοβούνται την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Πάντως, από εδώ και στο εξής κυβερνητικοί παράγοντες θα υπενθυμίζουν διακριτικά αλλά πάντα με σαφήνεια την ευκταία κατεύθυνση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει και αντικείμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε κορυφαίο επίπεδο που σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον ο Πρωθυπουργός.
Φωτογραφία: Eurokinissi
 http://www.koolnews.gr