22 Νοε 2013

Μία “ΝΕΑ ΜΕΡΑ” ξημερώνει στον Μεταρρυθμιστικό Χώρο!


Νίκος Κομσέλης

Την δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου προσκλήθηκα στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσω την προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος "ΝΕΑ ΜΕΡΑ". Πρόκειται για ένα νεοπαγές κόμμα το οποίο προήλθε από τα σπλάχνα της κεντροδεξιάς...
ενώ ορισμένα στελέχη του πέρασαν και από τους ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος του Χρήστος Ζώης, μιλώντας ξεκάθαρα από το βήμα δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. "Η πίστη στην Πατρίδα είναι παντοτινή. Η πίστη στο κόμμα είναι αν το αξίζει."

Η "ΝΕΑ ΜΕΡΑ" δεν είναι πολιτική κίνηση. Είναι μια πατριωτική κίνηση η οποία έχει σαν σκοπό να ενώσει όλους τους Έλληνες οπουδήποτε και αν βρίσκονται,  είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα. Είναι ένα κόμμα το οποίο ανήκει σαφώς στον μεταρρυθμιστικό χώρο. Σαφώς αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να εξέλθουμε από την κρίση. Σαφώς αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι βιώσιμη χωρίς μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν αύριο μας χάριζαν όλο το χρέος. Όμως αυτό που λείπει από τον πολιτικό λόγο του προέδρου της "ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ" είναι η τυφλή υποταγή στο μνημόνιο. Αναγνωρίζονται τραγικά λάθη, παραλήψεις και ευθύνες της τρόικας στις παρεμβάσεις της στην Ελληνική οικονομία. Αναγνωρίζονται οι ευθύνες της Ευρώπης και οι στρεβλώσεις της οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που προκάλεσαν την οικονομική κρίση στις χώρες του Νότου. Ο πρόεδρος της "ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ" επίσης εκφράζεται ενωτικά όσον αφορά τους Έλληνες και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται ο Μεταρρυθμιστικός χώρος καθώς τα φιλελεύθερα κόμματα κατά κανόνα έχουν πλειοδοτήσει και εξακολουθούν να πλειοδοτούν στον διχαστικό πολιτικό λόγο.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι τίμιοι Έλληνες. Και κυρίως οι τίμιοι Έλληνες που έχουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και οι αποπομπές όσων έχουν διασπαθίσει τον ιδρώτα του Έλληνα θα γίνουν από τους ευσυνείδητους του δημοσίου. Από ανθρώπους που βάζουν το συμφέρον της πατρίδας τους πάνω από το προσωπικό.
Αυτήν την αλήθεια δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα του Μεταρρυθμιστικού χώρου φαίνεται να την αγνοούν και αυτό έγινε λόγος να καθηλωθούν στα ποσοστά που βρίσκονται τώρα. Ο Στέφανος Μάνος ως πρόεδρος της Δράσης και μιλώντας αόριστα για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις το μόνο που κατάφερε ήταν να διχάσει τους Έλληνες και να εγκλωβίσει τους τίμιους μαζί με τους άτιμους του δημοσίου σε έναν κοινό αγώνα κατά των μεταρρυθμίσεων κάνοντας ζημιά σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους. Η κοινή του κάθοδος μαζί με το πνευματικό του τέκνο και πρόεδρο του κόμματος Δημιουργία Ξανά! Θάνο Τζήμερο στις τελευταίες εκλογές σφράγισε τη μοίρα και των δύο κομμάτων αλλά και ολόκληρου του "νεοφιλελεύθερου χώρου". Η αποτυχία του εγχειρήματος ήταν τόσο παταγώδης που όχι μόνο είναι πλέον αδύνατον να ξαναγίνει οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά καθήλωσε και τα ποσοστά των κομμάτων τους και προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς και έριδες.

Όταν λέμε μεταρρυθμιστικός χώρος δεν εννοούμε και κατ' ανάγκη φιλελεύθερος. Πέρα από τις ταμπέλες, η "ΝΕΑ ΜΕΡΑ" είναι ένα κόμμα το οποίο αποδέχεται αρκετές από τις προτάσεις των μεταρρυθμιστών χωρίς όμως να φτάνει και στον λαϊκισμό από τα δεξιά. Γιατί λαϊκισμός δεν είναι μόνο το να πεις ότι θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις στο Δημόσιο, άλλα και να μιλάς αόριστα για χιλιάδες απολύσεις με τον τρόπο που μιλούν αρκετοί φιλελεύθεροι.
Στις αρχές της "ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ" περιλαμβάνονται η Ακεραιότητα στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και η Λογοδοσία των πεπραγμένων της διοίκησης.  Όμως οι προτάσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του κράτους τίθενται σε σαφώς ρεαλιστικότερες βάσεις από ότι τις θέτουν τα  Φιλελεύθερα κόμματα. Και όσο περισσότερο πλησιάζει κάποια πολιτική πρόταση τον ρεαλισμό, τόσο πιο πραγματοποιήσιμη είναι.(sic)

Και ο Έλληνας έχει ωριμάσει πλέον αρκετά και μπορεί να ξεχωρίσει μια ρεαλιστική πρόταση από τον άκρατο λαϊκισμό. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να ακούσει προτάσεις πραγματοποιήσιμες χωρίς άναρθρες φωνές από αριστερά και δεξιά. Και αυτήν την στιγμή ρεαλιστικές προτάσεις δεν ακούγονται από τα παραδοσιακά κόμματα που λειτουργούν καθαρά με συντεχνιακά κριτήρια και προστατεύουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Τα Φιλελεύθερα κόμματα επίσης είναι εγκλωβισμένα στον ελιτισμό τους και στον ακραίο πολιτικό τους λόγο. Το κενό στα μεταρρυθμιστικά κόμματα υπάρχει και ο κόσμος έχει πειστεί πλέον ότι αδυνατούν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά με χαμηλό ταβάνι ενώ οι συνεργασίες μετά και από το αποτυχημένο εγχείρημα των τελευταίων εκλογών είναι επίφοβες.

Στην δοκιμασία που περνάει η Ελλάδα αυτήν την στιγμή, χρειάζεται μια καινούρια μεταρρυθμιστική φωνή χωρίς ακραίο πολιτικό λόγο. Ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει ανάγκη από ένα κράτος που θα τον στηρίζει και δεν θα τον βλέπει σαν αγελάδα προς άρμεγμα μέχρι την οικονομική του εξόντωση. Ψήφισε σε κάποιο ποσοστό την ΝΔ για τις εξαγγελίες του αρχηγού της στο Ζάππειο για να διαπιστώσει μετά από ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης ότι του βγήκε ο φορομπήχτης Βενιζέλος ενώ ελάχιστες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν  στο πελατειακό κράτος για να μην θιγούν έστω και κατ' ελάχιστο οι κομματικοί πελάτες της συγκυβέρνησης... Ο εργαζόμενος στην δημόσια εκπαίδευση επίσης είδε τον μισθό του να πετσοκόβεται προκειμένου να μην χάσουν τα παράλογα προνόμια τους άλλες επαγγελματικές ομάδες ανειδίκευτων του δημοσίου ενώ γνωρίζει ότι η ριζοσπαστική αριστερά απλά τείνει να συντάσσεται με εκπροσώπους συγκεκριμένων κρατικοδίαιτων συμφερόντων άρτι αφιχθέντες από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο εργαζόμενοι έχουν συμφέροντα που ταυτίζονται όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αλλά και όσον αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας καινούριος και άφθαρτος πολιτικός φορέας που θα τους ενώσει.

Σίγουρα λοιπόν η "ΝΕΑ ΜΕΡΑ" καλύπτει κάποια βασικά κενά στον μεταρρυθμιστικό χώρο. Είναι μια καινούρια ενωτική και πατριωτική φωνή που πρέπει να ακουστεί. Το αν θα ξημερώσει όμως τελικά είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία.

Πηγή-  O Νίκος Κομσέλης είναι επιχειρηματίας - komselis@otenet.gr