22 Νοε 2013

Τι κρύβουν τα "ψιλά" γράμματα του προϋπολογισμού

Της Δήμητρας Καδδά

Προαναγγελία επιστροφής στις αγορές στο β΄ εξάμηνο του 2014 για τη κάλυψη μέρους από τα 68,6 δισ. ευρώ χρηματοδοτικών αναγκών γίνεται στο κείμενο του ...
προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή χωρίς την οριστική συμφωνία της τρόικας. Προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων για το 2014 μείωση 75% στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες 1,5 δισ. ευρώ.

Καταγράφει κοινωνικό μέρισμα 568 εκατ. ευρώ από επιπλέον πλεόνασμα το οποίο  τον Απρίλιο όταν και αν επικυρωθούν τα στοιχεία θα διατεθεί σε προσωρινά μέτρα στήριξης αδυνάτων, όπως είπε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, αλλά και στοιχεία που επιχειρηματολογούν υπέρ της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Καταγράφει και την ετήσια απώλεια εσόδων 4,3 δισ. ευρώ λόγω 850 περίπου φοροαπαλλαγών που καταγράφονται μία προς μία.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη βουλή από τον υπουργό Γ. Στουρνάρα και παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Χ. Σταϊκούρα προβλέπει το 2014 ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από: αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Μέρος της «προσαρμογής» αποδίδεται στην ανάκαμψη από ΑΕΠ στο -4% φέτος σε θετικό ρυθμό 0,6% το 2014 αλλά και σε πολλά μέτρα. Προβλέπει διπλάσιο Πρωτογενές Πλεόνασμα φέτος (812 εκατ. ευρώ  αντί για 344 στο προσχέδιο) και 2,95 δισ. ευρώ το 2014. 

Ένα μεγάλο μέρος τους έχει ήδη αποφασιστεί από πριν αλλά τώρα εφαρμόζεται ενώ άλλα είναι νέα. Δεν περιλαμβάνεται πάντως περικοπή μισθών – συντάξεων.

Στην εισηγητική έκθεση προβλέπεται μεταξύ άλλων:
•             Χρηματοδοτικές ανάγκες. Το 2014 το κράτος θα χρειαστεί 68,6 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του. Από το ποσό αυτό τα 25,2 δισ. ευρώ θα έρθουν από τα δάνεια του μνημονίου, 3,33 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνιο δανεισμό.

•             Έξοδος στις αγορές. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προσδιορίζει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές. Γίνεται λόγος για «επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής της σε  νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας κατά το β΄ εξάμηνο του 2014.

•             Προβλέπει ανακοπή της αυξητικής τάσης του δημοσίου χρέους με περιορισμό του στο 174,8% του ΑΕΠ (320 δισ. ευρώ), έναντι 175,5% του ΑΕΠ, φέτος (321 δισ. ευρώ).

•             Προμήθεια τραπεζών. Στα 400 εκατ. ευρώ περίπου θα είναι φέτος τα έσοδα του δημοσίου από την προμήθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες για τη στήριξη που έχουν λάβει μέσω του νόμου Αλογοσκούφη.  Από το σκέλος των εγγυήσεων  έχει εισπραχθεί  341,6 εκατ. ευρώ και από συμβάσεις παροχής πίστωσης η προμήθεια φτάνει φέτος σε 43,6 εκατ. ευρώ.

•             Απώλεια εσόδων 4,3 δισ. ευρώ λόγω 850 περίπου φοροαπαλλαγών. Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στην φορολογία εισοδήματος, στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ περίπου σε έκαστη κατηγορία.

•             Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θα πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.

•             Φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Προαναγγέλλεται μείωσή του κατά 75% περίπου το 2014. Σήμερα είναι στο 10% και θεωρητικά μία 75% μείωση οδηγεί σε συντελεστή 3%.

•             Κοινωνικό μέρισμα. Υψηλόβαθμο  στέλεχος του ΥΠΟΙΚ  μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού επισήμανε ότι αν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 612 εκατ. ευρώ  του 2013 τότε θα ζητηθεί ενεργοποίηση του μνημονιακού όρου για κοινωνικό μέρισμα ίσο με το 70% του υπερβάλλοντος ποσού: υπερβάλλον προς το  παρόν είναι 812 εκατ. ευρώ (μηδέν πλεόνασμα θέτει στόχο το μνημόνιο) και το 70% αντιστοιχεί σε 568 εκατ. ευρώ που θα  πρέπει να «επιστραφούν» με μέτρα ανακούφισης μισθωτών- συνταξιούχων.

•             ΦΠΑ εστίασης. Αντί να μειωθούν οι εισπράξεις κατά 140 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του συντελεστή κατά 10% αυξήθηκαν (συνολικά στην κατηγορία αυτή των λοιπών προϊόντων) κατά 161 εκατ. ευρώ το 2013 δίδοντας επιχείρημα στην κυβέρνηση για  να «κλειδώσει» τον ΦΠΑ στο 13% και τα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως κάτω κατά 536 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα το 2013 από το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω 70% μείωσης της κατανάλωσης, κάτι που αναμένεται να λειανθεί φέτος με το νέο επίδομα.

•             Ένστολοι. Στα 250 εκατ. ευρώ φτάνει το «κόστος» από τη διατήρηση μισθών και συντάξεων ενστόλων «ανέπαφων» και το 2014. Δεν θα εφαρμοστεί και η εισφορά 2 τις χιλίοις για τον ΟΑΕΕ

•             Με τα βεβαιωμένα έσοδα  του νέου φόρου ακινήτων στα 2,65 δισ. ευρώ (αντί για 2,85-2,9 δισ. ευρώ του αρχικού σχεδίου) «κόπηκαν» 200 εκατ. ευρώ ( από τα 7 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του 2014 στα 6,8 δισ. ευρώ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα στο σκέλος των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Που βασίζονται οι στόχοι του 2014:

•             Αυξημένες προβλέψεις για εξοικονόμηση δαπανών από κινητικότητα στα 83 εκατ. ευρώ.

•             Προβλέπει αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και πάταξη φοροδιαφυγής.

•             Υλοποίηση ψηφισμένων μέτρων 3,4 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου που θα εφαρμοσθούν από το 2014.

•             Άντληση 271 εκατ. ευρώ από τέλος παραμονής, φόρο υπεραξίας, φορολόγηση αποθεματικών μεγάλων εταιρειών που δεν φορολογήθηκαν, απόδοση της προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων συνταξιούχων.

•             Εξοικονόμηση 65 εκατ. ευρώ από εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, περικοπών δαπανών στο ευρύτερο δημόσιο.

•             Συγκράτηση δαπανών υγείας, συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων.

•             Συνεισφορά με  600 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας με το νομοσχέδιο για  την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής

•             Μείωση δαπανών κατά 280 εκατ. ευρώ από  λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών, περιορισμό συμβασιούχων και εισακτέων, αποχωρήσεις προσωπικού.

•             Εξοικονόμηση 69 εκατ. ευρώ από συμμετοχή σε επιτροπές, υπερωρίες και παροχές.

•             Μείωση 443 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες για μετακινήσεις, μισθώματα, τηλεπικοινωνίες, προμήθειες κλπ.

•             Μείωση κατά 81 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ.

•             Αύξηση εσόδων ΔΕΚΟ κατά 139 εκατ. ευρώ λόγω πωλήσεων από ΝΕΡΙΤ

Υψηλοί στόχοι αποκρατικοποιήσεων
Οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν το 2014 έσοδα 3,56 δισ. ευρώ με μία σειρά νέων παρεμβάσεων που προαναγγέλλονται καθώς και νέα εργαλεία στο σκέλος ακινήτων, για τα οποία όμως επισημαίνεται ότι «απαιτούν απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να διαμορφωθούν προς αξιοποίηση.

Ωστόσο, φέτος δεν θα φτάσουν όλα τα λεφτά στα ταμεία. Από πωλητήρια 2 δισ. ευρώ αναμένεται να έρθουν 1,23 δισ. ευρώ. «Οι διαγωνισμοί της πώλησης και επαναμίσθωσης επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου καθώς και της ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκαν εντός του 2013, η καταβολή όμως του αντιτίμου από τους επενδυτές αναμένεται για τον πρώτο διαγωνισμό, μέχρι το τέλος του έτους και για το δεύτερο, εντός του πρώτου εξαμήνου 2014» αναφέρεται.
Συνολικά καταγράφονται πωλητήρια ύψους 3,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 – 2013 εκ των οποίων έχει φτάσει στα κρατικά ταμεία 2,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εντός του 2013 ενώ έχουν γίνει αποκρατικοποιήσεις αξίας 2,1 δισ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής μόλις 956 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο ορίζεται ως φετινός στόχος αποκρατικοποιήσεων ποσό 1,5 δισ. ευρώ.

Προωθείται επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και οι εξής αποκρατικοποιήσεις:
• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.
• Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).
• Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΠΕ).
• Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».
• Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.
• Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
• Παραχώρηση μαρίνων.
• Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
• Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1912705


Πηγή:www.capital.gr