2 Ιαν 2014

Θεσσαλονίκη: Ένα στα τρία πρακτορεία του ΟΠΑΠ άλλαξε χέρια! 1


Picture 0 for Θεσσαλονίκη: Ένα στα τρία πρακτορεία του ΟΠΑΠ άλλαξε χέριατου Τάσου Τασιούλα
Ένα στα τρία πρακτορεία του ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει χέρια, λόγω χρεών. Οι μεταβιβάσεις, μετά τη δραματική πτώση του τζίρου τα.. τελευταία δυόμιση ως τρία χρόνια, έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με τους πράκτορες, πλέον ακόμη και πελάτες τους που έπαιζαν μόλις πριν από ένα ή δυο χρόνια ποσά των 30 ευρώ, σήμερα δεν ξεπερνούν τα τρία ευρώ!


Όπως δήλωσε στη Voria.gr η πρόεδρος των πρακτόρων ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη,Αναστασία Τζαπαζλή, “σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο είμαστε οριακά στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο πιο χαμηλά. Οι γιορτές δεν πήγαν όσο καλά θα περίμενε κάποιος, ενώ αποδεικνύεται ότι είναι μύθος αυτό που υποστηρίζουν πολλοί, πως η κρίση αυξάνει την τάση του κόσμου για τζόγο. Η πτώση του τζίρου άρχισε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται αμείωτη. Κόσμο έχουμε σε όλα τα πρακτορεία, αλλά έχουν μειωθεί δραματικά τα ποσά που παίζουν”.

Στις γιορτές οι μόνοι πελάτες που έπαιξαν αξιοσημείωτα ποσά, σύμφωνα με τους πράκτορες, ήταν πολίτες που επιχείρησαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την τύχη τους, αγοράζοντας το πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που προσφέρει ο ΟΠΑΠ δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

“Η πτώση του τζίρου συνολικά για τα τελευταία δυόμιση έως τρία χρόνια κυμαίνεται από 30% έως 40% ανά πρακτορείο στη Θεσσαλονίκη. Πελάτες τακτικοί, που έπαιζαν 30 ευρώ, τώρα παίζουν 2 – 3. Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΟΠΑΠ σε όλη τη βόρεια Ελλάδα η μείωση του τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 έφτασε κοντά στο 27% και τόσο υπολογίζεται το ποσοστό και για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης”, επισήμανε η κ. Τζαπαζλή.

Τα κέρδη των πρακτορείων είναι πολύ περιορισμένα, λόγω φορολογίας. Στα συνολικά ποσά μόλις το 5% μένει τελικά στο πρακτορείο και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι.

“Έχουμε γίνει τα πιο φτηνά καφενεία. Ο κόσμος έρχεται και κάθεται με τις ώρες σε ένα καθαρό περιβάλλον, χωρίς καπνό και με ζέστη, διαβάζοντας τις εφημερίδες τους και παρακολουθώντας την εξέλιξη των παιχνιδιών. Πού αλλού θα πιεις τον καφέ σου για τρεις ώρες ξοδεύοντας μόλις 0,5 – 1 ευρώ; Αυτή η δραματική μείωση των ποσών που παίζονται οδήγησε πολλούς πράκτορες σε χρέη και στη μεταβίβαση των αδειών τους. Τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξαν χέρια πολλά πρακτορεία. Το ένα τρίτο των πρακτορείων ανήκει σε άλλους ιδιοκτήτες πλέον, διότι οικονομικά δε βγαίνει. Ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα να μεταβιβάσει κάποιος την άδεια κι εκεί προσανατολίζονται πολλοί συνάδελφοι”, τόνισε η κ. Τζαπαζλή.