2 Ιαν 2014

ΠΟΝΗΡΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΘΕΝΑ ΝΗΣΙΑ Ο ταλαντούχος κ. Λυγινός και τα πρόσωπα-συγκοινωνούντα δοχεία στα σκάνδαλα Siemens και Εξοπλιστικών

Τον δαιδαλώδη τρόπο διακίνησης του μαύρου χρήματος και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες του αντιλαμβάνεται κάποιος διαβάζοντας την κατάθεση του Ζ.- Κλ. Οσβάλντ, του ανθρώπου που διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη, του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens, που διακινούσε χρήματα για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας, από το κατάστημα της Dresdner Bank της Γενεύης στο διάστημα 2000-2005.
Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas. Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas.
Στην κατάθεση που έδωσε ως μάρτυρας στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Λοζάνης το 2006, ο κ. Οσβάλντ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι περίφημες τράπεζες-μπουτίκ στην Ελβετία είναι οργανωμένες και προσφέρουν ανωνυμία, ασφάλεια και διακριτικότητα, παρέχοντας ταυτόχρονα «γκρίζες» υπηρεσίες και ανεπίτρεπτες διευκολύνσεις. Και πως από την Ελλάδα και την Ελβετία το χρήμα φθάνει σε εταιρικούς λογαριασμούς (δίχως να φαίνεται ποια φυσικά πρόσωπα είναι από πίσω) σε «εξωτικούς προορισμούς».
Ο κ. Οσβάλντ στην κατάθεσή του αποκαλύπτει ότι:
- Η Dresdner συμβούλευε τον πελάτη της κ. Μαυρίδη να ιδρύει υπεράκτιες εταιρείες προτιμώντας τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τον Παναμά, από το Λίχτενσταϊν και την Ελβετία.
- Η ίδια τράπεζα έβρισκε πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Γίνονταν αντισταθμιστικές εγγραφές, για λόγους ανταγωνισμού, οι οποίες όμως δεν επιτρέπονται και επισήμως η τράπεζα δεν γνώριζε τίποτα.
Ο Ζ.-Κλ. Οσβάλντ ήταν στο κατάστημα της Dresdner Bank στη Γενεύη μέχρι το 2005. Μαζί του ήταν και ο έλληνας υφιστάμενός του Φάνης Λυγινός (ο οποίος σημειωτέον δεν έχει κληθεί να καταθέσει στην Ελλάδα). Ηταν αρμόδιοι για την εξυπηρέτηση πελατείας. Όταν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους το 2005, μετακόμισαν έπειτα από μερικούς μήνες και οι δύο στην ΒΝΡ Paribas.
Τον κ. Μαυρίδη «έφερε» στην Dresdner Bank ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εργαζόταν σε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα, τη Societe Generale. Ο κ. Οσβάλντ αναφέρει γενικότερα τρεις πηγές άντλησης πελατών: Μέσω αντιπροσώπου, μέσω συμβολαιογράφων και δικηγόρων που πληρώνονται γι' αυτό και μέσω των ίδιων των πελατών.
Εξειδικευμένες συμβουλές
Οταν ο κ. Μαυρίδης πήγε στην Dresdner, το έκανε για να συγκεντρώσει διάφορες καταθέσεις που είχε στην Ελβετία. Ετσι, άνοιξε διάφορους λογαριασμούς για τα παιδιά του, για τους γονείς και ορισμένους εταιρικούς. Οπως αναφέρει ο κ. Οσβάλντ, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, αλλά μέσα από τους λογαριασμούς γινόταν η διακίνηση διάφορων ποσών. Τη διαδικασία να συμβουλεύσει τον κ. Μαυρίδη για την ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας ανέλαβε μια ειδικού τύπου θυγατρική της Dresdner, η Fitrust, που παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές. Επικεφαλής της ήταν ο κ. De Weck. Ετσι, συστάθηκε αρχικά η Martha Holdings Corp. με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ο λόγος της επιλογής εταιρικού λογαριασμού έγινε προκειμένου ο πελάτης να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον ιδιωτικό του λογαριασμό και το όνομά του. Στη συνέχεια, η Martha Holdings άλλαξε έδρα και επωνυμία. Συστάθηκε νέα εταιρεία στον Παναμά με την επωνυμία Martha Overseas Corp. Ο λόγος ήταν, όπως αναφέρει ο κ. Οσβάλντ, ότι στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους οι μετοχές έγιναν «δημόσιες» και έτσι δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των μετόχων.
Ενας άλλος λόγος ήταν ότι η ίδρυση νέας εταιρείας στον Παναμά αποτελεί φθηνότερη λύση (έχει κόστος 1.500-2.000 δολάρια), από τη μεταφορά υφιστάμενης εταιρείας. Επίσης, το κόστος είναι πολύ υψηλότερο για τη μεταφορά της έδρας μιας εταιρείας από το Λίχτενσταϊν στην Ελβετία, όπως επισημαίνει ο ίδιος.
Μέσα από τις δυο εταιρείες (Martha Holdings, Martha Overseas) και το λογαριασμό του Π. Μαυρίδη γινόταν η διακίνηση σημαντικών ποσών, την οποία διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με το έγγραφο που έστειλε προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος.
Ποσά και ονόματα
Στον πίνακα που έχει στα χέρια της η Εξεταστική καταγράφονται τα ποσά (το μικρότερο είναι 27.045 ευρώ και το μεγαλύτερο 760.000 ευρώ) και οι αποδέκτες τους, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, και μένει να αποδειχθεί ποια από αυτά έχουν σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.
Ερωτώμενος από τον εισαγγελέα ο κ. Οσβάλντ πώς εμφανίζονται εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens προς λογαριασμούς εταιρειών που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, δηλώνει ότι πρόκειται γα «αντισταθμιστικές πληρωμές», εξηγώντας ότι «λόγω του ότι στην Ελλάδα πολλά χρήματα δεν δηλώνονται, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναλλαγών σε μετρητά, ένα μέρος των οποίων είναι μαύρα». Συμπληρώνει λέγοντας ότι «πρόκειται για υπηρεσία την οποία κάνουμε κατ' εξαίρεση για ορισμένους πελάτες, γιατί το κάνουν και οι άλλες τράπεζες» (σ.σ.: για λόγους ανταγωνισμού όλοι παρανομούν). Και καταλήγει ότι «η τράπεζα δεν θέλει να ξέρει τίποτα για το θέμα αυτό επίσημα, γιατί ως ελβετική τράπεζα, δεν κάνουμε αντισταθμιστικές πληρωμές και ο προϊστάμενός μου επισήμως δεν ξέρει τίποτα».
Για τα ποσά που διακινούνταν, ο κ. Οσβάλντ αποκαλύπτει στην κατάθεσή του ότι «ο Μαυρίδης μέχρι τώρα λαμβάνει στον ανωτέρω λογαριασμό (Martha Overseas) κάθε έτος γύρω στα 4 εκατομμύρια από καταβολές προμηθειών, από τα οποία περίπου το 40% διαχωρίζεται και στέλνεται "γύρω στην Ευρώπη"». Κι άντε να βρεις άκρη...http://kourdistoportocali.com/post/32266/exoplistika