1 Ιαν 2014

Η al-Qaeda κατέλαβε τη Φαλούτζα σύμβολο της αμερικανικής νίκης στο Ιράκ!

Σε νέα Συρία μετατρέπεται το Ιράκ ύστερα από την κατάληψη της πόλης Φαλούτζα (Fallujah) από ισλαμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Συρίας ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) οργάνωση η οποία θεωρείται η...
νέα μορφή της al-Qaeda στην περιοχή.
Η  σουνιτική ISIS γνωστή επίσης και ως ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) (ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) και  Da'āsh στα αραβικά χρονολογείται πρακτικά από το 2004 και στην αρχή αποκαλείτο ως al-Qaeda του Ιράκ.
Το 2005 κατάφερε να συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα της όλες τις μικρότερες ισλαμικές οργανώσεις και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ ενώ χιλιάδες μαχητές της διεισδύουν καθημερινά στη Συρία.
Στόχος της ISIS μαζί με τις οργανώσεις της al-Nursa και του ισλαμικού μετώπου (αν και το δεύτερο θεωρείται ότι πρόκειται για την ίδια ουσιαστικά  οργάνωση) είναι φυσικά η εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους σε Συρία και Ιράκ και άμεση επιβολή της Σαρία σε όλη την επικράτεια και των δύο χωρών, οι οποίες και θα ενωθούν.
Η ανακοίνωση σήμερα από την ISIS κατάληψης της ιρακινής πόλης Φαλούτζα (Fallujah) αποτέλεσε ένα αναμενόμενο γεγονός στους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» κάτι που πρόκειται πολύ σύντομα να μετατρέψει τη χώρα σε μια νέα Συρία, με την προσπάθεια των ισλαμιστών να «ενώσουν» τα δύο μέτωπα σε ένα.
Χρησιμοποιώντας μεγάφωνα και κυκλοφορώντας στους δρόμους οι ένοπλοι μαχητές της οργάνωσης ανακοίνωσαν την κατάληψη της πόλης καλώντας ταυτόχρονα τον κόσμο να πυκνώσει τις τάξεις τους απέναντι στον εχθρό τα κυβερνητικά στρατεύματα του Ιράκ.
Με τακτικές όπως αμνηστία σε όσους είχαν παλαιότερα δουλέψει για την κυβέρνηση και απελευθέρωση των κρατουμένων από τον αστυνομικό σταθμό της Φαλούτζα ύστερα από την επιδρομή που πραγματοποίησαν εκεί είναι δύσκολο να περιοριστεί το κύμα αυτό του ισλαμικού φονταμενταλισμού το οποίο εξαπλώνεται και στο Ιράκ μετά τη Συρία.
Οι μαχητές της οργάνωσης κατέλαβαν επίσης όλα τα κυβερνητικά κτίρια και τα τζαμιά της πόλης καταλαμβάνοντας επίσης σημαντικό αριθμό Humvee –προφανώς από την αμερικανική βοήθεια στους Ιρακινούς- αλλά και άλλων οχημάτων της ιρακινής Αστυνομίας . Από την ιρακινή κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ημι-επίσημο πρακτορείο Ανατολή, δεν έγινε δυνατό να βρεθεί κάποιος για να σχολιάσει το γεγονός.
Η επαρχία Anbar στην οποία βρίσκεται η Φαλούτζα η οποία κατοικείται στο μεγαλύτερο μέρος της από Σουνίτες έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα επίκεντρο συνεχών μαχών μεταξύ σουνιτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν κυβερνητικά στρατεύματα του Ιράκ βρέθηκαν στην περιοχή για να εκδιώξουν κάποιους φυλάρχους οι οποίοι αντιτίθετο στην κυβέρνηση του Ιρακινού πρωτουργού Nouri al-Maliki. Στην πόλη αμέσως ξέσπασαν διαδηλώσεις από σουνίτες οι οποίοι διαμαρτύρονταν για διακρίσεις εναντίον τους από την ιρακινή κυβέρνηση.
Όπως εκτιμούν αναλυτές δεν πρόκειται για συνηθισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά για ένα γενικευμένο κύμα αντίδρασης το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Σημειώνεται πως στο Ιράκ το 34% του πληθυσμού είναι σουνίτες και το 63% σιίτες. Η περίπτωση της Συρίας μόνο ως κακός προάγγελος μπορεί να ερμηνευθεί σε μια al-Qaeda η οποία ενισχύει την δύναμή της σε Ιράκ και Συρία, καθώς «ελεύθερος συριακός στρατός» πλέον δεν υπάρχει.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr