10 Ιαν 2014

ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Τοπικό νόμισμα σε Δήμο της Κρήτης!

Η ιδέα είναι αν μη τι άλλο πρωτοποριακή και προέρχεται από μια πλειοψηφούσα παράταξη, που κατά το κοινώς ομολογούμενο είναι μάλλον συντηρητική, ωστόσο, η ανάγκη και η ανέχεια μιας ολόκληρης κοινωνίας έσπρωξε τους..
τοπικούς παράγοντες να εξετάσουν αυτή την επαναστατική λύση στην κρίση.
Την πρόταση καταθέτει ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών, στο Δήμο Ιεράπετρας, Μανόλης Ζαφειράκης, ο οποίος με μια ομάδα ανθρώπων, τόσο του Δήμου, όσο και του εμπορικού κόσμου , εξετάζουν με τη βοήθεια νομικών και οικονομολόγων την καθιέρωση τοπικού νομίσματος. Λέει για το θέμα στ candianews.gr : «Είμαστε στο στάδιο κατά το οποίο εξετάζουμε πως μπορεί να υλοποιηθεί νομικά και πρακτικά. Με το χρήμα που θα τυπώσουμε εμείς θα μπορέσουμε να αναστήσουμε την τοπική αγορά. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος κοντεύει να χρεοκοπήσει γιατί μας χρωστάνε πολλοί επιχειρηματίες και δε μπορούν να μας πληρώσουν, δεν έχουν. Εμείς δεν έχουμε χρήματα και δε μπορούμε, ούτως ή άλλως να κάνουμε προσλήψεις. Με το δικό μας νόμισμα, θα μπορούμε να πληρώνουμε υπαλλήλους, οι υπάλληλοι θα πληρώνουν τα καταστήματα και τον έμπορα και ο έμπορας εμάς. Και έτσι θα μειώνει το χρέος του. Θα κινηθούν τα μαγαζιά, που τώρα δε δουλεύουν. Μπορεί ο υπάλληλος να πληρώνεται μεικτά, σε ευρώ και σε τοπικό νόμισμα. Έτσι, θα χρειαστεί να το καταναλώσει εδώ, στην Ιεράπετρα.»
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ
Το μεγάλο εμπόδιο είναι η νομική υπόσταση του εγχειρήματος, μιας και η ύπαρξη ενός τοπικού νομίσματος θα βρει σθεναρή αντίσταση από το κεντρικό κράτος των Αθηνών. Σίγουρα, δεν θα αρέσει σε κανένα υπουργό Οικονομικών, λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ. Για αυτό το θέμα λέει ο αντιδήμαρχος, ότι «ούτως ή άλλως σε κάποια πράγματα δεν υφίσταται το ΦΠΑ. Αν εγώ δώσω στο γιο μου χρήματα, ο οποίος υπηρετεί στο στρατό, θα του ζητήσω απόδειξη; Γιατί να μην θεωρήσουμε την Ιεράπετρα μια μεγάλη οικογένεια;»
Ποια όμως είναι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας αλλά και της παράταξης και του ίδιου του δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Σ. Αναστασάκη; « Ο κόσμος και ο ίδιος ο δήμαρχος το βλέπουν θετικά. Υπάρχει ανταπόκριση. Κάποιους τους ξενίζει το πρακτικό θέμα. Και, βέβαια, τόσο ο δήμαρχος, όσο και πολλοί ακόμη, ανησυχούν για το νομικό θέμα. Για αυτό περιμένουμε από τους δικηγόρους, στους οποίους έχουμε απευθυνθεί, να μας πουν πως αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά πάνω από όλα για να γίνει πράξη πρέπει να το θελήσει ο κόσμος, πρέπει οι επαγγελματίες , κυρίως, να είναι ενεργοποιημένοι, ειδικά αυτοί που χρωστάνε. Και το δεύτερο είναι να σταθεί ο Δήμος στο ύψος των περιστάσεων.»
Το όνομα του νομίσματος είναι υπό συζήτηση, πιθανότερη είναι κάποια ονομασία που θα παραπέμπει στον τόπο και ειδικά στην ιστορία της περιοχής.
Κλείνοντας μας λέει ο αντιδήμαρχος ότι την ιδέα του την εμπνεύστηκε από ένα ιστορικό γεγονός, έχει υπάρξει αυτόνομη οικονομικά κοινότητα, το Βέργκλ της Αυστρίας. Υπάρχουν άπειρες αναφορές στο διαδίκτυο για αυτή την κοινότητα. «Το πείραμα αυτό είχε γίνει το 1932, μια κατεστραμμένη οικονομικά κοινότητα, με τεράστια ανεργία, ανέκαμψε μέσα σε 2 χρόνια, είχε τέτοια απήχηση , που διαδόθηκε σε όλες τις γύρω κοινότητες .» Ωστόσο, το κεντρικό κράτος και βέβαια η κεντρική Τράπεζα φρόντισαν να τελειώσει γρήγορα θέτοντας εκτός νόμου όποιον «έκοβε» τέτοια νομίσματα.
ΦΙΛΕΤΙΝΟ
Να προσθέσουμε στις ιστορικά καταγεγραμμένες «αυτόνομες» οικονομικά κοινότητες και το Φιλετίνο, στην Ιταλία, που πρόσφατα, το 2011, εξέδωσε το δικό του νόμισμα, το Φιορίτο, αποκηρύσσοντας , μάλιστα, το ευρώ. Το Φιλετίνο γνώρισε ακαριαία άνθιση με το Φιορίτο, βέβαια, ίσως ο λόγος να ήταν και οι τουρίστες, γιατί από κει που ήταν παγκοσμίως άγνωστο, ξαφνικά έγινε διάσημο, ως το «γαλατικό» χωριό που αντιστέκεται…
FIORITOhttp://www.candianews.gr