25 Ιαν 2014

Το νησί της Σκύρου


http://visit-skyros.gr 
Η χώρα της Σκύρου είναι έδρα του ομώνυμου δήμου, της επαρχίας Καρυστίας, του νομού Ευβοίας. Στο δήμο ανήκουν επίσης τα χωριά Λιναριά, Λουτρό (-ν), Τραχύ, οι οικισμοί Ασπούς, Κυρά Παναγία,Αχερούνες, Μελά και ...
οι νησίδες Σαρακήνικο και Σκυροπούλα. Η Χώρα Σκύρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στις ανατολικές απολήξεις του βουνού Όλυμπος. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν ψηλό βράχο και απέχει 11 χιλιόμετρα από τη Λιναριά, το επίνειο της.
Χαρακτηριστική νησιωτική πολιτεία, αποτελείται από μικρά σπιτάκια με ιδιόμορφες σκουρόχρωμες στέγες που καλύπτονται από το μελάγκι (αργιλώδες χώμα που προσφέρει θερμική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία). Ανάμεσα στα μικρά σπιτάκια υπάρχουν στενά ελικοειδή δρομάκια και σκάλες. Τα περισσότερα από τα σπίτια της Χώρας διατηρούν αναλλοίωτο τον εσωτερικό τους διάκοσμο αποτελούμενο από μεγάλα σεντούκια, μικροσκοπικά ξυλόγλυπτα έπιπλα, κεραμικά σκεύη, υφαντά και όμορφα κεντήματα.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την κατασκευή και από το εμπόριο ειδών λαϊκής τέχνης (είδη αγγειοπλαστικής, ξυλόγλυπτα έπιπλα, κεντήματα και τον τουρισμό.