13 Ιαν 2014

Αναψε το «φιτίλι» της βόμβας του Τ.Τ. για το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα


heiropedes2Το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) ήδη, όπως «άνοιξε», προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στον τραπεζικό και επιχειρηματικό χώρο και κατ’ επέκταση στο πολιτικό σύστημα εξουσίας. Κάποιοι, όμως, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ πιο ραγδαίες και ...
σαρωτικές από αυτές που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής. Η μεγάλη «βόμβα του Τ.Τ.» -λένε- θα σκάσει οσονούπω…
Ηδη, τραπεζίτες και ανώτερα τραπεζικά στελέχη, μετά τις συλλήψεις και τις βαριές διώξεις για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ζουν υπό έντονη πίεση, φοβούμενοι ότι μπορεί να έρθει η σειρά τους να διωχθούν για επισφαλείς δανειοδοτήσεις, μιας άλλης εποχής, οπότε οι τράπεζες έδιναν δάνειο σε όποιον περνούσε έξω από την πόρτα τους! Άλλωστε, σήμερα και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν κύριο μέτοχό τους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ανακεφαλαιοποιήθηκαν, για να κρατηθούν στη ζωή με πολλά, δισεκατομμύρια ευρώ του δημοσίου και συνεπώς οι όποιες υποθέσεις «κόκκινων» δανειοδοτήσεων δεν αφορούν πλέον σε ιδιώτες τραπεζίτες, αλλά στο δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πανικός επικρατεί και στις τάξεις επιχειρηματιών, που έχουν λάβει κατά το παρελθόν μεγάλα δάνεια από διάφορες τράπεζες και σήμερα με την οικονομική κατάρρευση αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Ο φόβος τους είναι ότι με το Τ.Τ. «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» και υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν οι πάντες και τα πάντα. Το κλίμα είναι πρόσφορο και για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών σε κορυφαία επιχειρηματικά επίπεδα, με τον ένα να καρφώνει τον άλλο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση Κοντομηνά για τους «ισχυρούς εχθρούς που κρύβονται πίσω από την δίωξή» του, αλλά και για θηριώδη δάνεια που έχουν δοθεί σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.
stourn-e1367247962700
Κλίμα «τρομοκρατίας» σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων – Παραιτούνται από τις επιτροπές δανειοδοτήσεων
Αλλά και στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων η υπόθεση του Τ.Τ. έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια. Ο λόγος, που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστός και φέρνει στην επιφάνεια το «nez.gr», είναι ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μαζί με τη διοίκηση, στελέχη του Τ.Τ. και επιχειρηματίες βρίσκεται και μια απλή υπάλληλος που ήταν απλή εισηγήτρια σε κάποιες από τις επίμαχες δανειοδοτήσεις. Η εν λόγω υπάλληλος, η οποία τότε ήταν μόλις 24 ετών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Καλείται δηλαδή να ανέβει έναν πραγματικό «Γολγοθά» σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, τη στιγμή που ένα άλλο πρόσωπο που σε βάρος του οποίου έχει εξίσου ασκηθεί ποινική δίωξη (η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, επικεφαλής σήμερα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πρώην στέλεχος του ΤΤ με εμπλοκή, κατά τις εισαγγελικές αρχές, στα «αμαρτωλά» δάνεια) στηρίχθηκε άμεσα, δημόσια από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και παραμένει στη θέση της χωρίς την παραμικρή επίπτωση.
Το γεγονός της δίωξης κατά μας απλής υπαλλήλου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Μάλιστα, ήδη κάποιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να παραιτηθούν από επιτροπές δανειοδοτήσεων, φοβούμενοι ότι μια ατυχής εισήγηση ή υπογραφή, μπορεί να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.
 http://www.nez.gr/archives/31870