18 Ιαν 2014

Φάκελος ανεργία : Ρίζα του κακού η πλήρης αναντιστοιχία εκπαίδευσης και αναγκών της αγοράς εργασίας



Χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας έδειξε διεθνής έρευνα της McKinsey, καθώς οι δεξιότητες των πανεπιστημιακών αποφοίτων αποκλίνουν από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, πράγμα που ...
αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της υψηλής ανεργίας στους νέους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ χαρακτηριστικό είναι πως το 45% των εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες για να στελεχώσει τη επιχείρησή του, με το φαινόμενο αυτό να κάνει την εμφάνισή του σ' όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα που είχε αντικείμενο την ανεργία των νέων από 15 έως 24 ετών και έγινε σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Σουηδία), στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης και ενώ η κατασκευαστική αγορά βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, από το 2005 έως σήμερα οι πτυχιούχοι αρχιτεκτονικής έχουν αυξηθεί 50%.

Σύμφωνα με την McKinsey μόνο ένας στους δέκα Έλληνες σε ηλικία έως 24 ετών λαμβάνει κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Λύκειο επαρκή πληροφόρηση επαγγελματικού προσανατολισμού προτού επιλέξει τι επάγγελμα θα ακολουθήσει.

Η Ελλάδα, είναι η χώρα με την μεγαλύτερη προκατάληψη σχετικά με τις “ταπεινές” δουλειές όπως, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ξυλουργός, αναφέρει η έκθεση της McKinsey, ενώ μόνο το 28% των νέων πιστεύει ότι τα τεχνικά επαγγέλματα αναγνωρίζονται από την κοινωνία. 
 
Έτσι μόνο το 42% των νέων επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα, ενώ το 78% θα επιδιώξει την ακαδημαϊκή μόρφωση.





newmoney