16 Ιαν 2014

Γιατί η κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τη λίστα Λαγκάρντ – Οι φίλοι και οι ημέτεροι

stasinoΟ φίλος και κοντοχωριανός του πρωθυπουργού, ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος επιβεβαίωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αυτό που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία: αυτή η κυβέρνηση, όπως....
βέβαια και οι προηγούμενες, δεν θέλουν να πιάσουν τα μεγάλα ονόματα της φοροδιαφυγής και της οικονομικής απάτης. Αφήνουν τα μεγάλα «ψάρια» να κινούνται ελεύθερα και στα δίκτυα τους πιάνουν μόνο τη μαρίδα ή ορισμένα μεσαία «ψάρια» που τους είναι εντελώς άχρηστα ή θέλουν να τα βγάλουν από τη μέση για καθαρά ιδιοτελείς λόγους.
Ποιο άλλο συμπέρασμα μπορεί να εξάγει κανείς από το γεγονός πως ενώ η λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται στα χέρια διαφόρων υπουργών για περισσότερα από 3 χρόνια εντούτοις από τα 1.700 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί ο έλεγχος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μόνο για 155 πρόσωπα!
Ο φόρτος εργασίας και τα… σεμινάρια που επικαλέστηκε ο κ. Στασινόπουλος ως αιτία για την καθυστέρηση των ελέγχων μόνο ως παραμύθι για μικρά παιδιά μπορεί να εκληφθεί διότι αν ήθελε η κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και να τη φέρει εις πέρας θα το είχε πράξει ανεξαρτήτως συνθηκών. Αλλά όπως λέει και ο λαός, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 ημέρες κοσκινίζει».
Επίσης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ φρόντισε να προσγειώσει τις όποιες προσδοκίες για είσπραξη αξιόλογων εσόδων από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ καθώς μεταξύ άλλων υποστήριξε πως αναμένονται προσφυγές που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία ενώ ορισμένα φυσικά πρόσωπα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα. Πρόκειται σαφώς για φθηνές δικαιολογίες προκειμένου να καλυφθεί, ανεπιτυχώς όμως, η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης στο ζήτημα.
Βέβαια η απροθυμία να ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ δεν οφείλεται μόνο στην ανάγκη να υποστηριχτούν οι «οικονομικοί» φίλοι της κυβέρνησης. Στη λίστα υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται ευθέως με το Μέγαρο Μαξίμου.
Για παράδειγμα,όπως ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, μία από τις εγγραφές στη σχετική λίστα αφορά το ποσό των 562 εκατ. ευρώ που συνδέεται με εταιρία της Eurobank και του κ. Λάτση και με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου τον οποίο, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών από τον καθεστωτικό τύπο, φέρουν ως τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.
Την ίδια πάνω – κάτω γραμμή ακολούθησε ο κ. Στασινόπουλος τόσο για τον έλεγχο που αφορά τη λίστα ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο καθώς υποστήριξε πως η διαδικασία δεν είναι εύκολη (αλήθεια θα ελεγχθεί και η αγορά ακινήτου στο Λονδίνο από τον υφυπουργό κ. Μηταράκη το 2010;) ενώ ανακοίνωσε πως το 2011 η άλλη περιβόητη λίστα, αυτή του Λιχτενστάιν πήγε στο αρχείο, έτσι απλά και ξαφνικά.
Ας ελπίσουμε πως σύντομα και αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση θα μπει στο αρχείο της ιστορίας, έτσι απλά και ξαφνικά…
Μάκης Ντόβολος
Φωτό: Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος