10 Φεβ 2014

Ο Κασιδιάρης «ψαλιδίζει» τον Μιχαλολιάκο με το καταστατικό της Εθνικής Αυγής

Αρθρα τα οποία «ψαλιδίζουν» την εξουσία του αρχηγού και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ενέκρινε ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος περιέχει...
το καταστατικό της Εθνικής Αυγής, το...εφεδρικό κόμμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές η ΧΑ σε περίπτωση που τεθεί εκτός νόμου.
Πρόεδρος του νέου κόμματος εμφανίζεται ο Μιχάλης Γιαννόγκωνας, ο οποίος και κατέθεσε το καταστατικό στον Αρειο Πάγο. Ο Γιαννόγκωνας, όπως τονίζει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» η οποία και φέρνει στο φως το καταστατικό του νέου «εφεδρικού κόμματος, είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος φαίνεται πως στο νέο καταστατικό έχει εντάξει άρθρα τα οποία «ψαλιδίζουν» την εξουσία του αρχηγού και τα οποία όπως τονίζει το «Εθνος» επ' ουδενί δεν θα ενέκρινε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Το κόμμα γίνεται προεδρικό
Πρώτα απ' όλα, με το αρθρο 17 του καταστατικό της Εθνικής Αυγής καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα και το κόμμα γίνεται προεδρικό.Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται η διεύθυνση όλων των κομματικών οργάνων και των διοικητικών δομών του κόμματος, η χάραξη των ιδεολογικών, πολιτικών και προγραμματικών θέσων του κόμματος σε αρμονία με τις αποφάσεις του τακτικού συνεδρίου, προεδρεύει των συνεδριάσεων της ΚΕ, του πολιτικού συμβουλίου και της ΚΟ του κόμματος, επιλέγει, μεταξύ των μελών της ΚΕ, τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, ορίζει τον γενικό διευθυντή του κόμματος, επιλέγει τους υποψηφίους, συγκαλεί το συνέδριο.
Ο πρόεδρος συμμετέχει και στην κεντρική επιτροπή μαζί με 60 ακόμη μέλη του κόμματος που εκλέγονται από το τακτικό συνέδριο. Η κεντρική επιτροπή αποτελεί το ανώτατο κομματικό όργανο μετά τον πρόεδρο και εκλέγει με απόλυτη πλειοψηφία τον γενικό γραμματέα της ΚΕ.
Το πολιτικό συμβούλιο συγκροτείται από τον πρόεδρο και τα μέλη της της ΚΕ, τα οποία επιλέγονται με απόλυτη διακριτική ευχέρεια από τον πρόεδρο.
Η Εθνική Αυγή θα έχει και... γενικό διευθυντή
Στο καταστατικό της Εθνικής Αυγής προβλέπεται και η θέση γενικού διευθυντή του κόμματος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 25 του καταστατικού η γενική διεύθυνση του κόμματος είναι αρμόδια για τη διεύθυνση, το συντονισμό και την οργάνωση όλων των διοικητικών δομών του κόμματος. Ο γενικός διευθυντής ο οποίος προϊσταται της γενικής διεύθυνσης του κόμματος, ουσιαστικά, προΐσταται όλου του προσωπικού του κόμματος και είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του. Επίσης, σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι στην αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης του κόμματος ανήκει τόσο η διαχείριση των οικονομικών του κόμματος όσο και η ευθύνη της πρόσληψης προσωπικού.
Κορυφαίο κομματικό όργανο το Συνέδριο και όχι ο πρόεδρος
Επίσης, με το νέο καταστατικό του κόμματος «Δούρειου Ιππου» θεσπίζεται ως κορυφαίο κομματικό όργανο, ανώτερο και από τον πρόεδρο, το Συνέδριο. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί και η ιεραρχία του νέου μορφώματος, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές κατατάσσονται στην πέμπτη θέση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού της Εθνικής Αυγής τα όργανα της κεντρικής οργάνωσης του κόμματος, κατά τη σειρά της κομματικής ιεραρχίας αυτών, είναι τα ακόλουθα:
  • α Συνέδριο
  • β Ο πρόεδρος του κόμματος
  • γ Η κεντρική επιτροπή
  • δ Το πολιτικό συμβούλιο
  • ε Η κοινοβουλευτική ομάδα
  • στ Η επιτροπή δεοντολογίας
  • ζ Η επιτροπή ελέγχου οικονομικών
  • η Η επιτρεοπή αξιολόγησης υποψηφίων μελών
Μάλιστα, σημειώνεται ρητά ότι οι αποφάσεις των ανώτερων ιεραρχικά οργάνων δεσμεύουν τα υφιστάμενα ιεραρχικά όργανα.
Την ίδια στιγμή από το καταστατικό της Εθνικής Αυγής έχουν απαλειφθεί έννοιες και λέξεις που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν το κόμμα κλώνο ως εγκληματική οργάνωση, ενώ καταργούνται και οι πυρηνάρχες και θεσμοθετούνται πρόεδροι και για τις τοπικές οργανώσεις.
Φυσικά, έχει αλλάξει και το σήμα του κόμματος. Το γνωστό έμβλημα της Χρυσής Αυγής έχει αντικατασταθεί από το κεφαλαίο γράμμα Ε, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα μαίανδρο.
Το υπογράφουν παιδιά του... Κασιδιάρη
Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» τα περισσότερα από τα 206 ιδρυτικά στελέχη της Εθνικής Αυγής που υπογράφουν και το νέο καταστατικό είναι «παιδιά» του Ηλία Κασιδιάρη. Ούτως ή άλλως με τον γενικό γραμματέα του κόμματος να βρίσκεται στη φυλακή η μάχη της διαδοχής είναι δεδομένο πώς έχει ξεκινήσει. Ο Κασιδιάρης διεκδικεί τα σκήπτρα του αρχηγού αξιοποιώντας το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος που τον ακολουθεί πιστά.
Οι πολεμιστές του «Κάσι»
Οπως σημειώνει το «Εθνος» ο Κασιδιάρης, διεκδικώντας τη θέση του αρχηγού στο νεοναζιστικό μόρφωμα, αξιοποιεί το στελεχιακό προσωπικό που τον ακολουθεί πιστά. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν εμποτιστεί από νεαρή ηλικία με τα μηνύματα της εθνικοσοσιαλιστικής θεωρίας. Είναι η γενιά των πολεμιστών του «Κάσι» όπως τον αποκαλούν που πιστεύουν ότι η ηγετική φυσιογνωμία και η επικοινωνιακή του ικανότητα θα μπορέσει να αποτρέψει τη διάλυση της ΧΑ, παραμερίζοντας, ταυτόχρονα, την ομάδα των στελεχών που υποστηρίζει τους προφυλακισμένους βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος.