9 Φεβ 2014

Η «Ενωση» των δύο «ώριμων τέκνων» της Κεντροδεξιάς

«Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής», με αυτόν τον στίχο από τον «Οδηγητή» του Κώστα Βάρναλη απευθύνθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο Βύρων Πολύδωρας, την ώρα ...


που μαζί με τον έτερο συνοδοιπόρο του, Χρήστο Ζώη, κατέθεταν το καταστατικό και το όνομα του νέου κόμματος την Τετάρτη το μεσημέρι. Ο κ. Πολύδωρας, με μια φράση του, περιέγραψε όλο το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο νέος κεντροδεξιός σχηματισμός που φιλοδοξεί να εκφράσει έναν θεσμικό πόλο μακριά από τον νεοναζισμό της ΧΑ και τον συχνά συνωμοσιολογικό και άνευ περιεχομένου λόγο των ΑΝΕΛ. Αλλωστε, και το όνομα του νέου σχηματισμού « Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» έχει αυτόν τον σκοπό.

Του Θοδωρή Δαφέρμου
Πώς φτάσαμε στον νέο σχηματισμό

Ολα ξεκίνησαν την ημέρα που ο Βύρων Πολύδωρας καταψήφισε το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και διεγράφη από τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑΣ, Χρήστος Ζώης, δεν έχασε την ευκαιρία και την ίδια κιόλας μέρα πήρε τηλέφωνο τον κ. Πολύδωρα, προκειμένου να του επισημάνει ότι έκανε το σωστό και οι δύο άνδρες έδωσαν ραντεβού να ξαναμιλήσουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπερ και εγένετο.

Ολο αυτόν τον καιρό υπήρχε ένα τρίτο άτομο, όπως λέγεται, και από τις δύο πλευρές, το οποίο μετέφερε εκατέρωθεν μηνύματα και διερευνούσε τις θέσεις. Οι συναντήσεις που έγιναν ώστε οι δύο πολιτικοί άνδρες να φτάσουν στη συμπόρευση ήταν τέσσερις. Ο κ. Πολύδωρας τονίζει με νόημα: «Επραξα όσα είπα. Είπα από την πρώτη στιγμή της διαγραφής μου από τη ΝΔ ότι δεν ιδιωτεύω και αυτό κάνω πράξη». Από την πλευρά του, ο κ. Ζώης επισημαίνει ότι «από την προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματός μου τον Νοέμβριο πήρα εντολή για τη δημιουργία μιας προγραμματικής πλατφόρμας που θα έχει μια παρουσία παρέμβασης και θα ενώσει υπό τη σκέπη της δυνάμεις, υπάρχοντα σχήματα, προσωπικότητες και κοινωνικές οργανώσεις».

Στο θέμα της ηγεσίας του νέου σχηματισμού επικεφαλής θα είναι ο Βύρων Πολύδωρας, με τον Χρήστο Ζώη να κάνει ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζοντας στον κ. Πολύδωρα την αρχαιότητα, την εντιμότητα και τη συνέπεια. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει, μιλώντας στο «Π», ότι «σκοπός μου ήταν να ενωθούμε όλοι οι ‘‘περιπλανώμενοι’’ κάτω από μια ‘‘ομπρέλα’’. Ο πιο συνετός και λογικός ήταν ο Χρήστος Ζώης και γι’ αυτό από την πρώτη κιόλας στιγμή μίλησα για ‘‘αρραβώνα’’». Το κόμμα του Θεσσαλού πολιτικού θα συνεχίσει να υφίσταται ως ξεχωριστό κόμμα, ενταγμένο στον νέο φορέα.
 Πώς προέκυψε το όνομα

«Η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμη σχηματισμό στον πολιτικό χάρτη της χώρας, όπως συνηθίζουν να λένε οι εμπνευστές του. «Η ‘‘Ενωση’’ ήταν η δίψα όλων των πολιτικών αρχηγών του Μεσοπολέμου και της μετεμφυλιακής περιόδου», τονίζει ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ ο κ. Ζώης υπογραμμίζει ότι «η λέξη πατρίδα εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τους κεντροδεξιούς, ενώ η λέξη λαός τους κεντροαριστερούς. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε όλους εκείνους που τοποθετούνται στο πολιτικό φάσμα από τη λαϊκή Δεξιά μέχρι τις παρυφές της πατριωτικής Αριστεράς, αυτό σηματοδοτεί και το όνομα του νέου σχηματισμού». Το σήμα του νέου κόμματος είναι  η Ασπίδα, με τον Βύρωνα Πολύδωρα να τονίζει ότι «πρόκειται για την ασπίδα σωτηρίας που έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή ο τόπος και λαός μας».

Ο νέος σχηματισμός, πέρα από τις ευρωεκλογές, πρόκειται να μπει δυναμικά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχει «κλείσει» η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανώλη στην Περιφέρεια Αττικής, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Παπαδημάτος, πρόκειται να διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ όνομα-έκπληξη πρώην βουλευτή της ΝΔ ετοιμάζει να ρίξει στη «μάχη» της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Χρήστος Ζώης, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στην περιοχή. Αυτή, πάντως, δεν είναι η μοναδική επαφή που έχει ο Χρήστος Ζώης με πάλαι ποτέ κορυφαία στελέχη του «γαλάζιου» στρατοπέδου, καθώς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑΣ διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και, μάλιστα, σε πολύ καλό επίπεδο με αρκετά σημαντικά πρόσωπα της Ρηγίλλης.

Ρεπορτάζ από το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί