21 Φεβ 2014

Eννέα πρώην στελέχη του Δ.Σ. των ΕΑΣ καλεί σε απολογία o ανακριτής

ellinika-amuntika-sustimata-eas-ktirioΜε την κλήτευση σε απολογία 9 -καταρχάς- πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ανοίγει ο κύκλος των ανακρίσεων για το σκάνδαλο με τις «χρυσές» αποζημιώσεις στα ΕΑΣ....

Ο ανακριτής Διαφθοράς έστειλε κλήσεις προς απολογία σε 9 άτομα με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι θα περάσουν το ανακριτικό κατώφλι πρώην μέλη των διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των ΕΑΣ μέχρι το 2006.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, κατά 19 ατόμων – μελών των διοικήσεων των ΕΑΣ την περίοδο 2006- 2010 για το «πάρτι» με τις «φουσκωμένες» αποζημιώσεις που χορηγούσαν σε υπαλλήλους. Η ζημία για το Δημόσιο φέρεται να υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι κατηγορούμενοι φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες.
Τονίζεται μάλιστα ότι πλην του σχετικού νομού περί Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, για το θέμα των αποζημιώσεων υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -την οποία είχε υιοθετήσει του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ, δαπάνες που, κατά τη δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσαν στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ.
Φέρονται επίσης οι κατηγορούμενοι να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ γι αυτό, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
 http://lykavitos.gr/archives/90873