23 Μαρ 2014

Τραπεζικός υπάλληλος & “μεσολαβητής” έβγαλαν δάνεια-φούσκες 4,1 εκατ. ευρώ!



Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία, επέβαλε χθες ποινές σε 39 εκ των 58 κατηγορουμένων, ενώ ζήτησε να εξεταστεί από τον..
εισαγγελέα η εμπλοκή του τότε διευθυντή του υποκαταστήματος, ενός εκτιμητή και ενός εργολάβου.
Το κουβάρι για τη δράση του μεσολαβητή άρχισε να ξετυλίγεται όταν συνελήφθη ο ίδιος το καλοκαίρι του 2006 για έκδοση τραπεζικών δανείων με χρήση πλαστών εγγράφων, κυρίως φορολογικών. Ακολούθησε εσωτερική έρευνα της Τράπεζας και αποκαλύφτηκε ότι με τον ίδιο τρόπο μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια (2005 – 06) είχαν εκταμιευτεί περίπου 50 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν αποπληρώθηκαν ποτέ και οι δανειολήπτες τους δεν πληρούσαν καμιά προϋπόθεση λήψης τους.
Κατηγορούμενοι για τη μεγάλη κομπίνα με τα τραπεζικά δάνεια ήταν 58 άτομα, με βασικό τον μεσολαβητή, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών, αλλά χθες στην απαγγελία της ποινής δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και πλέον αναζητείται για να οδηγηθεί στις φυλακές. Επίσης, κάθειρξη 9 ετών επιβλήθηκε στον αδερφό του, στο όνομα του οποίου ήταν το μεσιτικό γραφείο και αφέθηκε ελεύθερος καθώς η έφεσή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Στις φυλακές όμως οδηγήθηκε τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς κατηγορήθηκε ότι ήταν αυτός που παραλάμβανε τους φακέλους με τα πλαστά στοιχεία, για να εγκριθούν στη συνέχεια τα δάνεια. Ελεύθεροι αφέθηκαν και άλλοι 36 κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε ποινές από 4 μήνες έως 6 χρόνια φυλάκιση. Αθωώθηκαν οι υπόλοιποι, καθώς οι περισσότεροι αποπλήρωσαν τα δάνεια που έλαβαν ή μπήκαν σε καθεστώς ρύθμισης και καταβάλλουν δόσεις.

“Ψάξτε αλλού”
Ο βασικός κατηγορούμενος στην απολογία του αποδέχτηκε μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπιζε, απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, υποστηρίζοντας όμως ότι οι ενέργειές του δεν θα μπορούσαν να τελεσφορήσουν εάν δεν είχε εκ των έσω συνεργασία στην τράπεζα. Μάλιστα, κατονόμασε εργολάβο οικοδομών, για πελάτες του οποίου εκταμιεύτηκαν στεγαστικά δάνεια και αγοράστηκαν διαμερίσματα, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, τον έφερε σε επαφή με τον διευθυντή του υποκαταστήματος της Καλαμαριάς και όλοι μαζί συμφώνησαν για τη λήψη των δανείων με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε.
Στην απολογία του ο τραπεζικός υπάλληλος αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν και ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αρμόδιος να κρίνει τον φάκελο με τα παραστατικά που κατέθεταν οι δανειολήπτες, παραπέμποντας την έγκριση των δανείων πάλι στον διευθυντή του υποκαταστήματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Μακεδονία” αυτός ήταν ο λόγος που το δικαστήριο, μετά και τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, αποφάσισε να στείλει τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα, προκειμένου να κριθεί εάν θα κινήσει ποινική δίωξη σε βάρος του διευθυντή του υποκαταστήματος, του εργολάβου και ενός εκτιμητή, ο οποίος επιβεβαίωνε την αξία των ακινήτων, για τα οποία εγκρίνονταν τα δάνεια.
 makeleio.
Δάνεια-φούσκες ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ σε δανειολήπτες που δεν είχαν τις προϋποθέσεις είσπραξης τέτοιων ποσών εξέδιδε με πλαστά παραστατικά μεσολαβητής, σε συνεργασία με τραπεζικό υπάλληλο.