11 Μαρ 2014

Ποια κορυφαία στελέχη "φλερτάρουν" με αντάρτες!

Tου Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 Εντονος προβληματισμός και δυσαρέσκεια επικρατούν στη Ν.Δ. για την αδιαφορία, αλλά και τα προσωπικά παιχνίδια που παίζουν κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, με φόντο τη διπλή κάλπη....
του Μαΐου.
Φυσικά, το πεδίο που απασχολεί περισσότερο την πρωθυπουργική αυλή και το κομματικό επιτελείο είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί οι εκλεκτοί του κόμματος για τις Περιφέρειες και τους δήμους-κλειδιά της χώρας δείχνουν προς το παρόν να βαδίζουν μόνοι τους σε ένα εξαιρετικά δύσβατο και ταυτόχρονα κρίσιμο για τη συγκυβέρνηση μονοπάτι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειονότητά τους οι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης όχι μόνο αρνούνται να μπουν στη φωτιά, αλλά μέχρι στιγμής αποφεύγουν ακόμη και μία δήλωση στήριξης υπέρ των υποψηφίων που έχουν πάρει το πρωθυπουργικό χρίσμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει οργανώσει ήδη συνάντηση με κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες με τους συναδέλφους τους τόσο της πρωτεύουσας όσο και των άλλων περιφερειών.
Παράλληλα, γύρω στο τέλος του μήνα αναμένεται να χτυπήσει «καμπανάκι» και προς την πλευρά των «γαλάζιων» υπουργών, για τους οποίους υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το ότι παρακολουθούν ως απλοί θεατές τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, εκείνες τις ημέρες θα καταρτιστεί το πλάνο της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στα μίντια, με διττό στόχο: Τη στήριξη των κυβερνητικών υποψηφίων και την υπεράσπιση των πεπραγμένων του Μαξίμου, που κατά κοινή ομολογία παραμένει αναιμική.

ΑΘΗΝΑ. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα, όπου οι «γαλάζιοι» εκλεγμένοι εμφανίζονται τουλάχιστον διστακτικοί όχι μόνο να συνδράμουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο εμπράκτως, αλλά και να προχωρήσουν σε δήλωση στήριξης υπέρ του. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αφορά τον καραμανλικό Προκόπη Παυλόπουλο, που ουδέποτε έκρυψε πως προτιμά την υποψηφιότητα Κακλαμάνη.
Το μάτι στον πρώην δήμαρχο φαίνεται να κλείνουν και οι Βασίλης Κικίλιας και Φωτεινή Πιπιλή, ενώ στον αντίποδα, υπέρ του κ. Σπηλιωτόπουλου τάσσονται αναφανδόν οι Νότης Μηταράκης και Ανδρέας Ψυχάρης. Σε ό,τι αφορά τον κ. Αβραμόπουλο και την κ. Κεφαλογιάννη, αν και μέχρι στιγμής τηρούν σιγήν ιχθύος, θωρείται σίγουρο πως θα σταθούν στο πλευρό του κομματικού υποψηφίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, που, αν και δημοσίως κράτησε ίσες αποστάσεις από τους δύο «γαλάζιους» μονομάχους, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, δείχνει να ευνοεί διακριτικά και παρασκηνιακά τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

ΑΤΤΙΚΗ. Ανάλογο είναι το μπέρδεμα και στην Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο σε κοινοβουλευτικό, αλλά και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κουμουτσάκου, οι εντός του βασικού κυβερνητικού εταίρου υποστηρικτές του Γιάννη Σγουρού εξακολουθούν να υπερθεματίζουν σε θετικά σχόλια για το επιτυχημένο -όπως λένε- έργο του. Υπενθυμίζεται ότι με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον νυν περιφερειάρχη είχαν μιλήσει οι Αδωνις Γεωργιάδης και Πάνος Παναγιωτόπουλος (που, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένουν ανενεργοί στη μάχη του Γ. Κουμουτσάκου), αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Πολύ πιο «σκούρα» όμως είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τους «γαλάζιους» δημάρχους της Αττικής (ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Παχατουρίδης, που είχε ακουστεί για την Περιφέρεια), οι οποίοι κάθε άλλο παρά πετάνε τη σκούφια τους για την επιλογή του Μαξίμου να δώσει το χρίσμα στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Είναι εξάλλου κοινό μυστικό ότι αρκετοί από αυτούς θα προτιμούσαν να στηριχθεί -έστω και σιωπηρά- ο κ. Σγουρός, μη παραλείποντας να διατρανώσουν την αγαστή συνεργασία που είχαν μαζί του.
Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στη συνάντηση που είχαν οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. τοπικοί άρχοντες της Αττικής με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και με τους Γιάννη Μιχελάκη, Ανδρέα Παπαμιμίκο και Δημήτρη Καλογερόπουλο, για τη στήριξη της υποψηφιότητας του πρώτου. Εκεί, οι περισσότεροι έμειναν σιωπηλοί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση που τελικά θα κρατήσουν), ενώ ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, φάνηκε να εμμένει στη θέση του υπέρ του Γιάννη Σγουρού, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. «Αντε μην ανοίξω το στόμα μου», είπε σε κάποια στιγμή έντασης.
Πάντως, από τη Συγγρού διέρρεε ότι το πρόσημο ήταν θετικό, αφού, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, ουδείς θα «σπάσει» την κομματική «γραμμή» (σ.σ.: εξαιρούν τον κ. Χατζηδάκη). Μοναδικό καλό νέο για την ηγεσία της Ν.Δ. σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής είναι η θέρμη με την οποία «αγκάλιασαν» τον Γιώργο Κουμουτσάκο οι βουλευτές πέριξ του Κώστα Καραμανλή, όπως οι Προκόπης Παυλόπουλος και Γιώργος Βλάχος, μιας και πολλοί συνάδελφοί τους βλέπουν στο πρόσωπό του έναν εν δυνάμει ανταγωνιστή στις εκλογικές τους περιφέρειες.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120310/low/newego_LARGE_t_1101_54039954.JPG

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στον αντίποδα, πιο μετρημένα είναι τα κουκιά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού, παρά τους θιασώτες του σεναρίου παροχής στήριξης στον Γιάννη Μπουτάρη, το σύνολο των νεοδημοκρατικών δυνάμεων της πόλης φαίνεται να συσπειρώνεται γύρω από τον Σταύρο Καλαφάτη.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, όπου αρκετές παράμετροι παραμένουν αδιευκρίνιστες. Μάλιστα, η ανακοίνωση από τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκ νέου συμμετοχή 26 εν ενεργεία περιφερειακών συμβούλων στο ψηφοδέλτιό του θεωρήθηκε από πολλούς μια πρώτη σημαντική επικοινωνιακή νίκη του «γαλάζιου» αντάρτη, αφού το κομματικό… μασάζ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Πιστεύω ότι από το κόμμα καθυστέρησαν πολύ να κάνουν τις κινήσεις τους», σημειώνει έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα επαφή του Μαξίμου με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ σκληρός διαπραγματευτής όσον αφορά το ενδεχόμενο να παράσχει χείρα βοηθείας στη Ν.Δ.
Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους βουλευτές και τους πολιτευτές, με εξαίρεση την Ελενα Ράπτη, η οποία, παρά τις παρεμβάσεις από την Αθήνα και την έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Βορείου Ελλάδας, αρνείται να λάβει ξεκάθαρη θέση.
http://www.ilovestyle.com/sites/default/files/elena_rapti_sintetrimenni_0.jpg