7 Μαρ 2014

ΕΕ κατά Γερμανίας: Αποσταθεροποιείτε με το πλεόνασμα!


Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην ταραγμένη για διάφορους λόγους Ευρώπη, καθώς οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρούν στο μαζικό γερμανικό πλεόνασμα που συντηρεί μεγάλες ανισότητες στην Ευρωζώνη…
Η σκληρή κριτική ασκείται στην απουσία δημοσίων επενδύσεων, αλλά και στη χαμηλή εσωτερική κατανάλωση στη χώρα, με αποτέλεσμα η οικονομία να εξαρτάται από τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό και τις εξαγωγές.
Εν ολίγοις, η Γερμανία εγκαλείται, διότι δεν κατανέμει τα διαθέσιμα κονδύλια κατά τρόπον που να σταθεροποιεί την Ευρώπη, μια σαφής και ευθεία κριτική προς το Βερολίνο, που ευθύνεται με τη στάση του, σε έναν τουλάχιστον βαθμό, για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, κάτι που πιστεύουν απόλυτα κορυφαίοι οικονομολόγοι. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα της οποίας το πλεόνασμα υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ, συνιστά απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Κανόνας που δεν υιοθετήθηκε ερήμην της Γερμανίας.
Η κριτική αυτή συναντάται και σε όσα αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), κάτι το οποίο στην ουσία σημαίνει, αφενός ότι η Γερμανία έχει πλέον στοχοποιηθεί παγκοσμίως αφού απειλεί την ισορροπία του οικονομικού συστήματος παγκόσμια και αφετέρου, σε απόλυτη συνάφεια με το προηγούμενο, ότι η Γερμανία ασκεί καθαρά εθνικές πολιτικές, ενώ υποτίθεται ότι είναι η ηγέτιδα – στον οικονομικό τομέα – χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2013, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν κολοσσιαίο, ανερχόμενο στο ποσοστό-ρεκόρ των 199 δισεκατομμυρίων ευρώ! Δηλαδή, η αξία των εξαγωγών της ήταν κατά το ανωτέρω ποσό μεγαλύτερη των εισαγωγών της. Το εντυπωσιακό είναι, ότι το Βερολίνο δεν δείχνει να διαφωνεί και ετοιμάζεται να λάβει μέτρα περιορισμού του πλεονάσματος. Μένει να αποδειχθεί τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό για τις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού νότου…
 http://www.defence-point.gr/news/?p=97383